ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στις 4 Μαΐου η έκθεση για την απελευθέρωση της visa για την Τουρκία

Η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τα 72 κριτήρια που έθεσε η ΕΕ

ΔΗΚΤΗΣ

ΔΗΚΤΗΣ

Η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει στις 4 Μαΐου την έκθεση προόδου για την ελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για την Τουρκία.

Μόνο εάν η Τουρκία έχει λάβει ως τότε όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκπλήρωση των υπολοίπων κριτηρίων από τα 72 συνολικά που της είχαν επιβληθεί, η έκθεση θα συνοδεύεται από νομοθετική πρόταση για τη μεταφορά της Τουρκίας στη λίστα των χωρών που οι πολίτες τους δεν χρειάζονται βίζα για την ΕΕ.

Στις 18 Μαρτίου 2016, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και της Τουρκίας συμφώνησαν στον τερματισμό της παράνομης μετανάστευσης από την Τουρκία προς την ΕΕ και τη δημιουργία νόμιμων οδών επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ από τις 20 Μαρτίου 2016 και η 4η Απριλίου 2016 ορίστηκε ως ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής στην Τουρκία των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα μετά τις 20 Μαρτίου.

Ως μέρος της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, της 18ης Μαρτίου, συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, ότι η εκπλήρωση του οδικού χάρτη για απελευθέρωση της βίζα, που προβλεπόταν αρχικά για το φθινόπωρο του 2016. Στη βάση του στόχου να αρθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2016, η Τουρκία συμφώνησε να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα νομοθετικά προαπαιτούμενα.

Μια πρώτη έκθεση σχετικά με την πρόοδο της Τουρκίας στην εκπλήρωση των απαιτήσεων του οδικού χάρτη για απελευθέρωση της βίζα δημοσιεύθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2014 και μια δεύτερη έκθεση στις 4 Μαρτίου το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΔΗΚΤΗΣ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X