ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε ρυθμούς Βερολίνου και Άγκυρας χόρεψε η Κομισιόν

Κατάργηση βίζας για Τούρκους πολίτες αποφάσισε το Κολλέγιο των Επιτρόπων

Σε πλήρη σύμπλευση με τις προσπάθειες της Γερμανικής Καγκελαρίας να υποστηριχτεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε και επίσημα την Τετάρτη την ελευθεροποίηση της θεώρησης εισόδου των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη από το τέλος Ιουνίου.

Η πρόταση της Κομισιόν διευκρινίζει ωστόσο πως προϋπόθεση για την κατάργηση της βίζας παραμένει η εκπλήρωση εκ μέρους της Άγκυρας μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο κάποιων ακόμη από τα προαπαιτούμενα που της έχουν ζητηθεί και αφορούν:

- τα μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς
- την κατάρτιση επιχειρησιακής συμφωνίας με την Europol,
- τη δικαστική συνεργασία με όλα τα κράτη μέλη,
- την έγκριση νέας νομοθεσίας για την προστασία προσωπικών δεδομένων,
- την μεταρρύθμιση της υφιστάμενης νομοθεσίας της για την τρομοκρατία.

Η Τουρκία θα πρέπει επίσης να εφαρμόσει την πολυμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ε.Ε. και να αλλάξει τα διαβατήριά της σε βιομετρικά ως το τέλος του 2016.

Μετά την απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων όπως και τις τουρκικές εκκρεμότητες, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε πως η Κύπρος θα επιμείνει στην εφαρμογή από την Τουρκία και των 72 οροδεικτών που της έχουν ζητηθεί, καθώς και την εκπλήρωση εκ μέρους της των προνοιών που έχουν προβλεφθεί στον οδικό χάρτη. Ήδη η Κομισιόν, εξήγησε ο κ. Κασουλίδης, έχει αναγγείλει ότι 7 οροδείκτες παραμένουν προς ολοκλήρωση. Τις προσεχείς εβδομάδες και ίσως τον προσεχή μήνα, η Κύπρος επιφυλάσσει την οποιαδήποτε στάση της επί του θέματος αυτού μέχρις ότου δει να εκπληρούνται και οι 72 οροδείκτες, επεσήμανε.

Είναι θετικό ότι οι Κύπριοι πολίτες δεν θα τυγχάνουν διάκρισης έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων πολιτών να επισκέπτονται την Τουρκία, αλλά η ελεύθερη διακίνηση πολιτών προϋποθέτει ότι ορισμένα θέματα ασφάλειας, εθνικής σημασίας για χώρες πρέπει επίσης να εκπληρούνται και αυτό προϋποθέτει εφαρμογή όλων των προνοιών, των οροδεικτών που αφορούν τα θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών, τη συνεργασία των αστυνομιών, τη συνεργασία της Europol με την αστυνομία της Τουρκίας και ούτως καθεξής».

Ερωτηθείς εάν ένα από τα προαπαιτούμενα είναι και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο κ. Υπουργός είπε “όχι, τα προαπαιτούμενα είναι οι υπηρεσίες. Δεν θα λύσουμε το Κυπριακό με τις θεωρήσεις, ούτε το θέμα της αναγνώρισης με τις θεωρήσεις. Ακούω εξωφρενικά πράγματα από πολιτικούς αρχηγούς, δεν ξέρω εάν οφείλεται στον προεκλογικό οίστρο, αλλά σίγουρα εμείς δεν πρόκειται να χάσουμε τη σοβαρότητα μας. Εμείς παραμένουμε πιστοί στις πρόνοιες του οδικού χάρτη και στους 72 οροδείκτες,» τόνισε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα μελετήσει και θα αξιολογήσει το περιεχόμενο της νέας Έκθεσης της Επιτροπής που δημοσιεύτηκε σήμερα και θα τοποθετεί ανάλογα στις σχετικές συζητήσεις στο Συμβούλιο οι οποίες θα ακολουθήσουν, διευκρίνισε από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Εν αναμονή πάντως της πρότασης της Επιτροπής, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις τους στην Άγκυρα ανακοίνωσε πως η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης της απαραίτητης εργασίας για την εξασφάλιση ταξιδιών στην ΕΕ χωρίς βίζα για τους Τούρκους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών που απαιτούνται στα τουρκικά διαβατήρια.

Η συμφωνία για την άρση της βίζας θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη όπως επεσήμανε, ενώ ο Υπουργός για θέματα ΕΕ Βολκάν Μποζκίρ εξέφρασε την θέση πως η συγκεκριμένη συμφωνία με την ΕΕ μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση