ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τέλος εποχής για τον Αχμέτ Νταβούτογλου

Ερντογάν: Προσωπική η απόφαση παραίτησης Νταβούτογλου

Η περίοδος της διακυβέρνησης του Αχμέτ Νταβούτογλου που ξεκίνησε μετά την ανάδειξη του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην ανώτατη πολιτική εξουσία της χώρας ολοκληρώνεται σήμερα με τον στενό συνεργάτη του Τούρκου Προέδρου να αποχωρεί από το πολιτικό προσκήνιο της Τουρκίας.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοινώσε την παραίτηση του από την Πρωθυπουργία και τα καθήκοντα στην ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Η ανακοίνωση έρχεται ύστερα από την ολιγόλεπτη συνεδρίαση του κεντρικού οργάνου του ΑΚΡ. Το ΑΚΡ έχει αποφασίσει να πραγματοποιήσει το έκτακτο συνέδριο του στις 22 Μαίου στην Άγκυρα. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι την ημερομηνία την επέλεξε ο κ. Νταβούτογλου. «Με την ιδιότητα του ηγέτη του ΑΚΡ ανακοινώνω ότι το συνέδριο του κόμματος θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου», τονίζει ο κ. Νταβούτογλου.

«Για ποιο λόγο επιλέγω να μην θέσω υποψηφιότητα στο συνέδριο την στιγμή που το ποσοστό του κόμματος μας ξεπερνά το 52%», αναρωτιέται ο κ. Νταβούτογλου. Ο ίδιος δίνει την εξής απάντηση: Τονίζει ότι δεν «κυνήγησε» ποτέ αξιώματα και ότι δεν επιθυμεί να λάβει καθήκοντα σε ένα περιβάλλον όπου δεν υπάρχει ομοφωνία. Ο κ. Νταβούτογλου υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν διαπραγματεύτηκε αξιώματα. Ακόμη, αναφέρει ότι αναμένει από τους συντρόφους του να του πουν ξεκάθαρα ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα στο πεδίο της συνεργασίας. Ο ίδιος αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του ΑΚΡ περί απομάκρυνσης εξουσιών από τον ηγέτη του κόμματος. Ξεκαθαρίζει ότι αυτή η απόφαση υπήρξε αφορμή-σημείο εκκίνησης για τις νέες εξελίξεις. Αναφερόμενος στους ψηφοφόρους του κόμματος του, ο κ. Νταβούτογλου τονίζει ότι ο τερματισμός της πρωθυπουργίας του δεν ήταν προσωπική του επιλογή.

Πρώτη αντίδραση από Ερντογάν

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Τουρκίας αντέδρασε στην απόφαση παραίτησης του Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο ίδιος αναφέρει ότι πρόκειται για μια προσωπική απόφαση του κ. Νταβούτογλου. Ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι χθες ο κ. Νταβούτογλου συνάντησε τον ίδιον έχοντας λάβει την απόφαση της παραίτησης. Ο ίδιος εύχεται ότι η νέα εξέλιξη θα φέρει θετικά αποτελέσματα για την Τουρκία.

Παραμένει στο ΑΚΡ ο Νταβούτογλου

Σε ότι αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, ο κ. Νταβούτογλου αφήσε να εννοηθεί ότι θα συνεχιστούν οι φιλικές και συντροφικές σχέσεις του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει στο στρατόπεδο του κόμματος, το οποίο το 2007 τον οδήγησε για πρώτη φορά στο τουρκικό κοινοβούλιο. Αναφέρεται στην σημασία της διατήρησης της ενότητας του ΑΚΡ. Δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τις θέσεις των ψηφοφόρων που τον ψήφισαν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές καθώς και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Ακόμη, αναφέρεται στην «γεωγραφία της καρδιάς της Τουρκίας», μια γεωγραφία που απλώνεται από τα Βαλκάνια μέχρι την Κεντρική Ασία. Στο μέλλον, ο κ. Νταβούτογλου θα συνεχίσει να αποδίδει έμφαση στα ιδιαίτερα δεσμά του κόμματος και της χώρας του με αυτές τις περιοχές.

Ο απολογισμός και η αποχαιρετιστήρια ομιλία του Νταβούτογλου

Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι τα τελευταία 25 χρόνια η Τουρκία διανύει μια περίοδο αναδόμησης. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι έλαβε σημαντικά καθήκοντα κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου. Υπενθύμισε ότι ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας μετά την εκλογή του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν στην Προεδρία. Επίσης, υπενθύμισε ότι παρέμεινε προσκολλημένος στις αρχές που υπογράμμισε καθώς ανελάμβανε τα καθήκοντα του. Αναφέρθηκε επίσης στην περίοδο πρωθυπουργίας του και στις βασικές εξελίξεις των τριών φάσεων της πρωθυπουργίας του. Τόνισε ότι η βασική αρχή και προτεραιότητα του ήταν η διατήρηση της ενότητας του ΑΚΡ. Αναφερόμενος στις εκλογές του Ιουνίου, υπογράμμισε ότι κατέβαλλε προσπάθειες για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Παράλληλα, απέδωσε έμφαση στην ασφάλεια της Τουρκίας με ανεαφορές στην αντιμετώπιση του κουρδικού κινήματος, του οποίου η δράση θεωρείται «τρομοκρατική» από σκοπιά της τουρκικής κυβέρνησης. Ακόμη, ο κ. Νταβούτογλου μίλησε στις προσπάθειες της κυβέρνησης του στο πεδίο της οικονομίας.

Καταγράφοντας τα σημαντικά σημεία αναφοράς της πρωθυπουργίας του, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στην μεταβατική περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου. Ο ίδιος τονίζει ότι παρά την οπισθοχώρηση των ποσοστών του κόμματος του, εκείνη την περίοδο το ΑΚΡ κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ακόμη, κατάφερε να εστιάσει στην καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Παρά τις δυσκολίες, το ΑΚΡ κατάφερε να εξασφαλίσει εκ νέου την αυτοδυναμία στο τέλος αυτής της περιόδου, υπογραμμίζει ο κ. Νταβούτογλου. Τονίζει ότι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, το ΑΚΡ κατάφερε να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του εντός των τριών μηνών που ακολούθησαν τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση του ξεκίνησε την διαδικασία και πραγματοποίησε τα πρώτα βήματα για την δημιουργία του νέου συντάγματος. Ο ίδιος θεωρεί υπεύθυνο την αξιωματική αντιπολίτευση για τα προβλήματα που προέκυψαν σε αυτό το ζήτημα.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Νταβούτογλου πραγματοποίησε ειδική μνεία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τόνισε ότι η εν λόγω προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι να ληφθούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή προειδοποιεί ότι κανείς δεν πρέπει να επιλέξει την σπέκουλα και την δρομολόγηση σκοτεινών σεναρίων στο πεδίο της οικονομίας.

Ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Τουρκίας για τον περιορισμό του προσφυγικού κύματος και στο ενδεχόμενο της άρσης των τουριστικών θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια. Τόνισε ότι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του στη Τουρκία πραγματοποιήθηκαν διάφορα σημαντικά διεθνή συνέδρια.

Σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Νταβούτογλου υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο της εκλογής του, ο Πρόεδρος Ερντογάν ήταν αυτός που επιθυμούσε να δει έναν ισχυρό Πρωθυπουργό ενώ υπενθυμίζει τις προσπάθειες του για την ενίσχυση του κυβερνώντος κόμματος και την επικοινωνία με όλους τους νομούς της Τουρκίας.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση