ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο Μπιν Αλί Γιλντιρίμ ο επικρατέστερος για πρωθυπουργός της Τουρκίας

Σε λίγες ώρες κλειδώνει το όνομα του νέου πρωθυπουργού της χώρας

Ζήτημα ωρών φαίνεται να είναι για την τουρκική πρωτεύουσα το κλείδωμα του νέου πρωθυπουργού της χώρας, με πηγές να επιβεβαιώνουν την «Κ» ότι επικρατέστερος για την πρωθυπουργία είναι ο Μπιν Αλί Γιλντιρίμ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό Προεδρικό και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) λαμβάνουν την τελική απόφαση για την πολιτική ηγεσία που θα οδηγήσει την χώρα στην τροποποίηση του τουρκικού πολιτεύματος και σταδιακά σε ένα νέο σύνταγμα.

Ο Μπιν Αλί Γιλντιρίμ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής για την πρωθυπουργία. Εκτός απροόπτου, σύντομα θα ανακοινωθεί και η υποψηφιότητα του υπουργού Ενέργειας για την ηγεσία του ΑΚΡ. Στη συνέχεια, μετά την εκλογή του στο έκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, ο κ. Γιλντιρίμ θα αναλάβει την εντολή σχηματισμού της νέας κυβέρνησης από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την παραπάνω πληροφορία επιβεβαιώνει και η τουρκική εφημερίδα Χιουρριγιέτ, με βάση τις πληροφορίες του δημοσιογράφου της, Αμντουλκαντίρ Σελβί, ο οποίος διαθέτει οδούς επικοινωνίας με το Προεδρικό, τον κ. Γιλντρίμ, την ηγεσία του ΑΚΡ και τον απερχόμενο πρωθυπουργό Νταβούτογλου.

Ο κ. Σελβί τονίζει ότι από τώρα και στο εξής η πρωθυπουργία του κ. Γιλντιρίμ θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη, ενώ επισημαίνει ότι ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου και υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Άλμπαϊρακ στην νέα κυβέρνηση θα λάβει το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του υπουργού Οικονομίας. Μαζί του, στη νέα κυβέρνηση, σημαντικά καθήκοντα θα λάβουν στενοί συνεργάτες του Προεδρικού, οι οποίες την προηγούμενη περίοδο σκόνταψαν πάνω στο «βέτο» του κ. Νταβούτογλου.

Εν τω μεταξύ, εκτός από το όνομα του νέου πρωθυπουργού, τις επόμενες ημέρες, μια άλλη σημαντική εξέλιξη θα απασχολήσει την τουρκική κοινή γνώμη, καθώς η τουρκική εθνοσυνέλευση προχωρά στην άρση της ασυλίας εκατοντάδων βουλευτών.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση