ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις για την εξάμηνη ποινή σε βιαστή

Ψήφισμα κατά της επιείκειας δικαστή είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 400.000 υπογραφές

Kathimerini.gr

Την απόφαση δικαστή της Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια για επιβολή ποινής έξι μηνών φυλάκισης σε αθλητή της ομάδας κολύμβησης του Πανεπιστημίου Στάνφορντ για βιασμό νεαρής γυναίκας, επέκρινε η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ, ενώ ψήφισμα κατά της επιείκειας του δικαστή είχε συγκεντρώσει μέχρι χθες περισσότερες από 400.000 υπογραφές.

«Εξι μήνες για κάποιον που επιτέθηκε βίαια σε γυναίκα, η οποία είχε το θάρρος να καταγγείλει το περιστατικό, είναι ανεπίτρεπτη ποινή», είπε η κ. Μπόξερ.

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν πώς ο 20χρονος πρωτοετής κολυμβητής Μπροκ Τέρνερ επετέθη σε αναίσθητη γυναίκα, έξω από πάρτι αδελφότητας του Στάνφορντ τον Ιανουάριο του 2015. Οταν οι δύο αυτόπτες μάρτυρες, μεταπτυχιακοί φοιτητές από τη Σουηδία, έσπευσαν να βοηθήσουν το θύμα, ο Τέρνερ προσπάθησε να διαφύγει. Οι δύο Σουηδοί, όμως, τον ακινητοποίησαν και περίμεναν την άφιξη της αστυνομίας, για να τον παραδώσουν στους αστυνομικούς.

Ο Τέρνερ καταδικάσθηκε τον Μάρτιο σε μόλις έξι μήνες για απόπειρα βιασμού αναίσθητου ατόμου και διείσδυση εις βάρος του ατόμου αυτού. Ο δικαστής της υπόθεσης, Αρον Πέρσκι, υπήρξε φοιτητής του Στάνφορντ.

Ιδιαίτερη οργή έχει προκαλέσει επίσης το γεγονός ότι η φωτογραφία του Τέρνερ δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις πριν από λίγες ημέρες, παρότι η υπόθεση χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2015. Επικριτές του χειρισμού της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι αν ο δράστης δεν ήταν εύπορος νεαρός λευκός άνδρας, αλλά μέλος μειονότητας, η μεταχείρισή του από τη δικαιοσύνη θα ήταν πολύ διαφορετική.

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει επίσης η στάση του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η διοίκηση του οποίου προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι οι πρωτοβουλίες του ιδρύματος για αντιμετώπιση της σεξουαλικής βίας είναι επαρκείς και επαινώντας την παρέμβαση των Σουηδών μεταπτυχιακών φοιτητών.

Φοιτητικές οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών καταγγέλλουν το πανεπιστήμιο για αδιαφορία, καθώς το θύμα της επίθεσης του Τέρνερ δεν είναι φοιτήτρια του Στάνφορντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση