ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κανένα πλήγμα στα κυκλώματα διακινητών

Ο άνθρωπος που εκδόθηκε από το Σουδάν δεν φέρεται ως ο καταζητούμενος «εγκέφαλος»

Kathimerini.gr

«Ανθραξ» είναι πιθανό να αποδειχθεί το πολυδιαφημισμένο πλήγμα στα κυκλώματα των διακινητών, αφού ο άνθρωπος που εκδόθηκε από το Σουδάν στην Ιταλία την Τετάρτη, δεν φαίνεται να είναι αυτός που αρχικά νόμιζαν οι Αρχές.

Το ερώτημα είναι αν ο άνδρας που βιντεοσκοπήθηκε να βγαίνει από αεροπλάνο στη Ρώμη, συνοδευόμενος από Ιταλούς αστυνομικούς, ήταν πράγματι ο Μεντάν Γιεντέγκο Μέρεντ, τον οποίο η ιταλική εισαγγελία θεωρεί εγκέφαλο κυκλώματος διακίνησης ανθρώπων. Η Μέρον Εστέφανος, δημοσιογράφος από την Ερυθραία που ζει στη Σουηδία, είπε ότι ο συλληφθείς λέγεται Μεντάνι Τεσφαμαριάμ Κιντάν και είναι πρόσφυγας από την Ερυθραία που ζει στο Σουδάν.

«Κατάλαβα ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς ανθρώπους», είπε η Εστέφανος, που είναι πολύ γνωστή στην κοινότητα των Ερυθραίων του εξωτερικού. «Πολλοί άνθρωποι με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν “έπιασαν λάθος άνθρωπο”. Υπάρχουν ένα σωρό ενδείξεις ότι δεν είναι αυτός που αναζητούσαν, άρα αργά ή γρήγορα θα πρέπει να τον αφήσουν», είπε. Τον Κιντάν ισχυρίστηκε ότι τον αναγνώρισε η αδελφή του, που ζει στο Οσλο και η οποία είπε ότι είναι 27 χρόνων. Ο καταζητούμενος είναι 35 χρόνων.

Ο εισαγγελέας του Παλέρμο, Φραντσέσκο Λο Βόι, ανακοίνωσε ότι μετά τα «ασυνήθιστα» δημοσιεύματα, το γραφείο του «προχωρά στους απαραίτητους ελέγχους». «Για την ταυτοποίηση του υπόπτου, τη σύλληψή του και την έκδοσή του στην Ιταλία ενημερωθήκαμε υπηρεσιακώς από τη Βρετανική Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία και τις αρχές του Σουδάν, μέσω Ιντερπόλ», είπε ο Ιταλός εισαγγελέας. Η βρετανική υπηρεσία δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Η υπόθεση θύμισε την ανακοίνωση του Μαΐου 2015 για τη σύλληψη νεαρού Μαροκινού μετανάστη, ο οποίος φερόταν να έχει λάβει μέρος στην τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών στο μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας. Η σύλληψη του Αμπντελματζίντ Τουίλ με ένταλμα των τυνησιακών Αρχών χαιρετίστηκε ως αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας αστυνομικών αρχών, αλλά μετά πέντε μήνες κράτησης, ο Τουίλ αφέθηκε ελεύθερος και η υπόθεσή μπήκε στο αρχείο. Ο Τουίλ είχε αποδείξει ότι βρισκόταν στην Ιταλία λίγο πριν και λίγο μετά την επίθεση, ενώ είχε δηλώσει απώλεια διαβατηρίου.

Εν τω μεταξύ, μια άλλη υπόθεση με γιγάντιες απώλειες άλλου είδους απασχολεί τη νότια Ιταλία. Πρόκειται για τους μαζικούς θανάτους ελαιόδεντρων από το βακτήριο Xylela fastidiosa, το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 2013. Χθες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έδωσε το «πράσινο φως» στην Κομισιόν να επιβάλει μεγάλης κλίμακας κοπή ελαιοδέντρων, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση του βακτηριδίου. Η Επιτροπή «μπορεί να ζητεί από τα κράτη-μέλη να απομακρύνουν όλα τα φυτά που μπορεί να προσβληθούν από το βακτήριο Xylela fastidiosa ακόμη και όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα προσβολής τους από αυτό, εφόσον αυτά βρίσκονται κοντά σε φυτά που έχουν προσβλη θεί», ανέφερε το δικαστήριο. «Το μέτρο συμβαδίζει με τον στόχο της προστασίας της υγείας των φυτών στην Ε.Ε. και δικαιολογείται από την αρχή της προφύλαξης».

Προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του βακτηριδίου στα ελαιόδεντρα της Γαλλίας και της Ισπανίας, η Κομισιόν πιέζει την Ιταλία να ξυρίσει κάθε βλάστηση σε ακτίνα 100 μέτρων από τα προσβεβλημένα ελαιόδεντρα. Στην Απουλία, αυτό ισοδυναμεί με 10% των 11 εκατομμυρίων ελαιοδέντρων. Οσο για το πώς θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί, «η Ε.Ε. λειτουργεί ως Πόντιος Πιλάτος και πετάει το μπαλάκι στη χώρα και στην περιφέρεια» είπε ο Τζάνι Καντέλε, τοπικός επικεφαλής της γεωργικής ένωσης Coldiretti.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση