ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

H συριακή τηλεόραση μεταδίδει ότι σκοτώθηκε ο ηγέτης του ISIS

Την είδηση φέρεται να επιβεβαιώνουν και πηγές προσκείμενες στην τρομοκρατική οργάνωση

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νεκρός φέρεται να είναι ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο λεγόμενος χαλίφης, ηγέτης, του Ισλαμικού κράτους σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν συριακοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ήταν από τα πλέον καταζητούμενα πρόσωπα ενώ το μόνο στοιχείο που υπήρχε γι’ αυτόν ήταν δύο φωτογραφίες του, συν ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται να μιλάει στους ακολούθους του.

Μάλιστα, πέρυσι τον Οκτώβριο ηγετικά στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος σκοτώθηκαν στην επιχείρηση που πραγματοποίησε η ιρακινή πολεμική αεροπορία σε μια πόλη της επαρχίας Άνμπαρ, στο δυτικό Ιράκ, όμως ο αυτοαποκαλούμενος "χαλίφης" Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι δεν ήταν μεταξύ των θυμάτων, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής και νοσοκομειακές πηγές.

Την είδηση για το θάνατό του μετέδωσαν οι φιλοκυβερνητικοί σταθμοί Sama TV και al-Ekhbariya.

Βιογραφικό

Ο Ιμπραήμ αλ Μπανταρί, ο σημερινός Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, γεννήθηκε κοντά στη Σαμάρα το 1971. Πήρε μεταπτυχιακό τίτλο και διδακτορικό στις ισλαμικές σπουδές από το Πανεπιστήμιο Ισλαμικών Σπουδών στην Αντχαμίγια, στα περίχωρα της Βαγδάτης. Οταν εισέβαλαν οι ΗΠΑ στο Ιράκ, τον Μάρτιο του 2003, σπούδαζε, και ως φαίνεται δεν είχε καμία σχέση με την Αλ Κάιντα ή τον τοπικό της βραχίονα. Το 2005 συνελήφθη ως μεσαίο στέλεχος της σουνιτικής αντίστασης. Οι δεσμώτες του στο κέντρο κράτησης του στρατοπέδου Καμπ Μπούκα τον περιγράφουν ως αδιάφορο.

Μεταστροφή

Μετά την αποφυλάκισή του στρατολογήθηκε στο στρατιωτικό συμβούλιο του Ισλαμικού Κράτους και υπήρξε σύμβουλος του Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάντι. Τότε η ομάδα ασχολούνταν με την πολεμική αντιπαράθεση με τη σιιτική πλειοψηφία του Ιράκ και τις παραστρατιωτικές της ομάδες.

Ομως, όπως φαίνεται, η εξάμηνη κράτησή του ήταν αυτή που συνέβαλε στη μεταστροφή του από πιστό μουσουλμάνο σε ένθερμο τζιχαντιστή. Πέρασαν πάντως άλλα τέσσερα χρόνια μέχρι να αναλάβει την αρχηγία του κινήματος διαδεχόμενος τον Αμπού Ομάρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αμερικανικής επίθεσης στη Φαλούτζα. Ετσι, αργά αλλά σταθερά, μετέτρεψε το τοπικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα σε μια διακριτή και ανεξάρτητη δύναμη που διέθετε δική της ατζέντα: την επανίδρυση του σουνιτικού χαλιφάτου σε Ιράκ και Συρία.

Μέχρι τις αρχές του περασμένου έτους ο Αλ Μπαγκντάντι παρέμενε ουσιαστικά άγνωστος τουλάχιστον μέχρις τις πρώτες νίκες του ΙSIS στα πολεμικά πεδία της Συρίας.

Κήρυγμα και ύβρις

Σύμφωνα με ανώτερο Ιρακινό αξιωματούχο, η αποφασιστικότητα του Μπαγκντάντι να κατατροπώσει τους αντιπάλους του τον έκανε να αδιαφορήσει τουλάχιστον δύο φορές για τις εντολές του Αλ Ζαουάχρι. Η απροκάλυπτη εμφάνιση του Αλ Μπαγκντάντι στη Μοσούλη προκαλεί αισχύνη για τους Ιρακινούς που αγνοούσαν την παρουσία του μέχρι τον περασμένο μήνα, όταν οι μαχητές του ΙSIS άρχισαν να καταλαμβάνουν τεράστιες περιοχές του Βόρειου Ιράκ.

Ομολογουμένως όμως, πρέπει κανείς να παραδεχθεί ότι ο Μπαγκντάντι είχε να πει καινούργια πράγματα στο κήρυγμά του και βασίστηκε σε στίχους του Κορανίου αλλά και στα λόγια των προηγούμενων χαλίφηδων, και ιδιαίτερα σε αυτά του πρώτου χαλίφη, του Αμπού Μπακρ Σαντίκ, ο οποίος ηγήθηκε του μουσουλμανικού κόσμου μετά τον θάνατο του προφήτη Μωάμεθ. Αυτό ακριβώς είναι που ενισχύει την κυριαρχία του καθιστώντας και δύσκολη την αμφισβήτησή του από τους υπόλοιπους μουσουλμάνους ηγέτες.

Τους τελευταίους μήνες οι Ιρακινοί αξιωματούχοι υποδεικνύουν ότι ο Μπαγκντάντι έχει παρανοήσει και διαπράττει μια τεράστια ύβριν. Η προέλαση των δυνάμεων του ΙSIS σε δύο χώρες δείχνει ότι πρόκειται για ανθρώπους οργανωμένους και άκρως αποτελεσματικούς. «Προφανώς ο Αλ Μπαγκντάντι σκέφτεται πολύ τα όσα κάνει. Είναι ιδεολόγος και απόλυτα ταγμένος σε αυτό που κάνει, αποφασισμένος να γίνει ο απόλυτος ηγέτης του σουνιτικού Ισλάμ», τονίζει χαρακτηριστικά ο Χισάμ αλ Χασιμί, Ιρακινός ερευνητής των ισλαμικών ενόπλων ομάδων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση