ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

WADA: Ντοπέ οι Ρώσοι αθλητές

Καταγγέλλουν τη Ρωσία για συμμετοχή των αθλητών της σε κρατικό πρόγραμμα ντοπαρίσματος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ρωσία συγκάλυπτε συστηματικά τις περιπτώσεις ντοπαρίσματος αθλητών της «σε όλα τα αθλήματα», τουλάχιστον από το 2011 και μετά, υπογραμμίζει σε νέα έκθεσή της o Παγκόσμιος Οργανισμός Αντιντόπινγκ (WADA).

Ο Οργανισμός κατηγορεί ευθέως τόσο το υπουργείο αθλητισμού της Ρωσίας όσο και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας ότι «διηύθυναν, επέβλεπαν και ήλεγχαν την αλλοίωση των δειγμάτων ούρων» ντοπαρισμένων Ρώσων αθλητών.

Η αναφορά δημοσιεύθηκε μετά τα στοιχεία που δόθηκαν στον Οργανισμό από τον πρώην επικεφαλής της ρωσικής επιτροπής αντι-ντόπινγκ, Γκριγκόρι Ροτσένκοφ, που αποκάλυψε πως δεκάδες Ρώσοι αθλητές που είχαν λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς του Σοτσι, «συμμετείχαν σε πρόγραμμα 'κρατικού ντοπαρίσματος'». Μεταξύ των αθλητών αυτών, και 15 που «βρέθηκαν» στα μετάλλια.

Ως πλέον πρόσφατο παράδειγμα, ο οργανισμός επικαλείται τα τουλάχιστον 312 αλλοιωμένα αποτελέσματα στους ελέγχους ντόπινγκ Ρώσων κολυμβητών, μόνο μέσα στο 2015.

Η εκτεταμένη χρήση αναβολικών και η μεθοδευμένη απόκρυψη των δειγμάτων ούρων έγινε με τις ευλογίες των κρατικών φορέων αμέσως μετά την ρωσική πανωλεθρία στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Βανκούβερ, το 2010, υπογραμμίζει η WADA.

Τότε η Ρωσία είχε συγκεντρώσει «μόλις» 15 μετάλλια σε όλα τα αθλήματα.

Οι τεχνικές εξαπάτησης περιελάμβαναν το πάγωμα «καθαρών» ούρων και την αντικατάσταση των «ντοπαρισμένων» μέσα από κρυφές εισόδους στα εργαστήρια όπου φυλάσσονταν τα δείγματα πριν ελεγχθούν.

Η αλλοίωση των αποτελεσμάτων κορυφώθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που φιλοξενήθηκε στη Μόσχα το 2013, καθώς και στους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2014 στο Σότσι. Η εξαπάτηση συνεχίστηκε και το 2015, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης στο Καζάν, υπογραμμίζει ο επικεφαλής των ερευνών, Ρίτσαρντ Μακλάρεν.

Η έκθεση έρχεται στον απόηχο του αποκλεισμού των αθλητών στίβου της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και τα αποτελέσματα της νέας ανεξάρτητης έρευνας, αναμένεται να αυξήσει την πίεση για τον αποκλεισμό όλων των Ρώσων αθλητών από το Ρίο, ανεξαρτήτως αθλήματος.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση