ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Επαναφέρει τον Turkish Stream o Ερντογάν

Η «Κ» έγραψε την Κυριακή για τα σενάρια αγωγού και τι σημαίνουν

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το σενάριο της μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω του Turkish Stream, επανήλθε στη συνάντηση που είχαν Πούτιν και Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη. Τις προηγούμενες μέρες, η ανάδειξη του σεναρίου αυτού είχε δει το φως της δημοσιότητας ως ένα από τα θέματα συζήτησης μεταξύ τους, στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης.

Το σενάριο αυτό, δεν βρίσκει σύμφωνη την ΕΕ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, εφόσον σκοπός της Ρωσίας είναι να μεταθέσει το ενεργειακό κέντρο βάρους από την Ουκρανία. Ο αγωγός Ερντογάν-Πούτιν Με αυτό τον τίτλο η «Κ» την Κυριακή, προδιέγραψε το τι συζήτησαν σήμερα οι Ερντογάν Πούτιν.

«Είναι δεδομένη η πεποίθηση Ερντογάν να καταστήσει την Τουρκία αναγκαία, σε ενεργειακό επίπεδο, για την Ευρώπη. Η επαναπροσέγγιση με Ισραήλ και Ρωσία ενέχει αναμφίβολα το ενεργειακό στοιχείο, εφόσον τα σενάρια που φτάνουν μέχρι και στις Βρυξέλλες ακούνε στο όνομα «Turkishstream». Στις 9 του μήνα, αναμένεται να γίνει η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν και εκεί το ενεργειακό αναμένεται να είναι ψηλά στην ατζέντα, εφόσον ο στόχος του πρώτου είναι διττός.

Αφενός μέσω του αγωγού με Ισραήλ να φτάσει το αέριο στην Τουρκία και αφετέρου η μεταφορά ρωσικού αερίου στην Τουρκία. Τα σενάρια αυτά δεν τα βλέπει με καλό μάτι ούτε η Ε.Ε., αλλά ούτε και οι ΗΠΑ. Αμφότερες χώρες θέλουν μείωση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και από την άλλη, η άνοδος της Τουρκίας, που αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα στο εσωτερικό της, σε ενεργειακό παίκτη, προκαλεί επιπρόσθετους πονοκεφάλους.

Το Ισραήλ ξεκαθάρισε στην Κύπρο πως θέλει να έχει όλες τις επιλογές στο τραπέζι (για αγωγό προς Τουρκία, χωρίς λύση στο Κυπριακό), από την άλλη η Ευρώπη δεν θέλει να παρακαμφθεί η Ουκρανία ως ενεργειακός κόμβος της Ρωσίας για εξαγωγή φυσικού αερίου προς τις χώρες της γηραιάς Ηπείρου. Οι κινήσεις Ερντογάν, ως εκ τούτου, γίνονται δεκτές με καχυποψία, καθώς και οι δηλώσεις που γίνονται επί του θέματος.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak, δήλωσε πως «η Τουρκία θα παίξει έναν μεγάλο ρόλο ως χώρα μεταφοράς», ως προς την τροφοδότηση της Ευρώπης. Η Ευρώπη, την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, κοιτάει προς το Αζερμπαϊτζάν, υπενθυμίζοντας στην Τουρκία τις ευθύνες της για τη δημιουργία του συγκεκριμένου αγωγού, όταν η Γερμανία την ίδια ώρα πιέζει για τον Nord Stream 2, που επί της ουσίας θα διπλασιάσει τις εισαγωγές Φ.Α. από τη Ρωσία».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση