ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιλντιρίμ: «Απαράδεκτη» η δημιουργία κουρδικού κρατιδίου στη Συρία

Η στάση της Τουρκίας είναι πολύ καθαρή τονίζει ο Τούρκος πρωθυπουργός

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σαφές μήνυμα πως η Τουρκία θεωρεί «απολύτως απαράδεκτη» τη δημιουργία κουρδικού κρατιδίου στη βόρεια Συρία έστειλε ο πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ, τη στιγμή που οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν νέους βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων των κούδρων ανταρτών που βρίσκονται στο συριακό έδαφος.

Η στάση της Τουρκίας είναι «πολύ καθαρή – δεν επιτρέπουμε στη Συρία να διαιρεθεί, διατηρούμε την εδαφική ακεραιότητά της και δεν επιτρέπουμε οποιοδήποτε σχηματισμό που θα δώσει πλεονεκτήματα σε οποιαδήποτε [εθνοτική] ομάδα», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ σε δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Άγκυρα.

Λίγη ώρα αργότερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε θέσεις της κουρδικής αντάρτικης ομάδας PYD στη βόρεια Συρία.

Η Άγκυρα θεωρεί το PYD τρομοκρατική ομάδα και βραχίονα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη Συρία. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον διαχωρίζει τις δύο οργανώσεις και παρέχει συστηματικά στήριξη στο PYD, το οποίο μάχεται αποτελεσματικά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Τα τουρκικά πλήγματα εναντίον των Κούρδων έγιναν στην περιοχή Μαντζίμπ, πόλη την οποία οι Κούρδοι απελευθέρωσαν την προηγούμενη εβδομάδα από την κατοχή των τζιχαντιστών. Η Άγκυρα έχει διαμηνύσει ότι περιμένει την απόσυρση των κούρδων μαχητών από την περιοχή, επικαλούμενη σχετική υπόσχεση των ΗΠΑ.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γιλντιρίμ κάλεσε επίσης τις δυνάμεις που εμπλέκονται στον συριακό εμφύλιο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ρωσίας και του Ιράν, να συνεργαστούν ώστε να γυρίσουν μία «νέα σελίδα» στην κρίση.

Σημειώνεται πως σε προγενέστερες δηλώσεις του το Σάββατο ο τούρκος πρωθυπουργός είχε για πρώτη φορά αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινής παραμονής του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ σε μία μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, δήλωση που συνιστά ξεκάθαρη απομάκρυνση από την έως τώρα τουρκική γραμμή, που ήθελε άμεση απομάκρυνση του κ. Άσαντ.

Στις σημερινές δηλώσεις του επισήμανε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συνεργασία όλων των πλευρών ώστε να σταματήσει η αιματοχυσία και προκειμένου να συγκροτηθεί ένα μοντέλο διακυβέρνησης όπου «θα εκπροσωπούνται όλοι οι Σύροι».

Τέλος, αναφερόμενος στην τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 54 ανθρώπων την πόλη Γκαζιαντέπ στη νοτιανατολική Τουρκία, ο κ. Γιλντιρίμ υποχώρησε από τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν ένα παιδί 12 έως 14 ετών.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι Αρχές τελικά δεν γνωρίζουν εάν ο δράστης ήταν παιδί ή ενήλικας και η έρευνα συνεχίζεται.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση