ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελβετικές αρχές κατά Μπεκενμπάουερ

Διεξάγουν έρευνα για ενδεχόμενη απάτη κατά την επιτυχημένη διεκδίκηση του Μουντιάλ 2006

Newsroom Κ, Αθήνα

Στο στόχαστρο των ελβετικών δικαστικών αρχών βρίσκεται από χθες ο θρύλος του γερμανικού ποδοσφαίρου Φραντς Μπεκενμπάουερ, καθώς και δύο πρώην πρόεδροι της γερμανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (DFB), για την επιτυχημένη διεκδίκηση του Μουντιάλ ποδοσφαίρου 2006, που διεξήχθη στη Γερμανία.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της γενικής ομοσπονδιακής εισαγγελίας της Ελβετίας, η δικαστική έρευνα αφορά ενδεχόμενη απάτη, εγκληματική κακοδιαχείριση, ξέπλυμα και υπεξαίρεση κεφαλαίων.

Η ελβετική αστυνομία και οι αυστριακές διωκτικές αρχές πραγματοποίησαν χθες ταυτόχρονες εφόδους σε οκτώ τοποθεσίες στις δύο χώρες, για να συλλέξουν στοιχεία. Η έρευνα στρέφεται εναντίον τεσσάρων μελών της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2006. Εκτός του Μπεκενμπάουερ, η έρευνα αφορά και τους πρώην προέδρους της DFB Τέο Ζβάντσιγκερ και Βόλφγκανγκ Νίρζμπαχ, καθώς και τον πρώην γενικό γραμματέα της ομοσπονδίας Χορστ Σμιτ.

Ο 70χρονος Μπεκενμπάουερ, που δεν προέβη σε δηλώσεις χθες, έχει παραδεχθεί ότι διέπραξε σφάλματα στη διεκδίκηση του Μουντιάλ από τη χώρα του, αρνούμενος ωστόσο κάθε δόλο ή εγκληματική ενέργεια.

Πριν από λίγους μήνες, η γερμανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου πραγματοποίησε εσωτερική έρευνα για ατασθαλίες κατά τη διεκδίκηση του Μουντιάλ 2006, η οποία συμπέρανε ότι αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για χρηματισμό μελών της FIFA από τη Γερμανία, ώστε αυτοί να ψηφίσουν υπέρ της υποψηφιότητας της χώρας, τουλάχιστον ένα πρώην στέλεχος της διεθνούς ομοσπονδίας εξασφάλισε χρηματικά ποσά, μέσω δικτύου τραπεζικών λογαριασμών και φυσικών προσώπων, ένας εκ των οποίων είναι και ο Μπεκενμπάουερ.

«Κρυφό» χρέος

Η ελβετική εισαγγελία ανέφερε χθες ότι η έρευνά της εστιάζει στη χρηματοδότηση δείπνου από τη γερμανική ομοσπονδία και τη FIFA. Το αρχικό κόστος του δείπνου-γκαλά, που ανήλθε στα 7 εκατομμύρια ευρώ, για να μειωθεί αργότερα στα 6,7 εκατομμύρια, δεν διοχετεύθηκε στην πραγματικότητα για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, αλλά αξιοποιήθηκε για την αποπληρωμή «κρυφού» χρέους της γερμανικής ομοσπονδίας.

Οι Ελβετοί εισαγγελείς ελπίζουν να αποδείξουν ότι ο Μπεκενμπάουερ και άλλα μέλη της ομοσπονδίας χρησιμοποίησαν τη δαπάνη του γκαλά για τη δωροδοκία μελών της FIFA, τα οποία ψήφισαν υπέρ της γερμανικής υποψηφιότητας.

Ο Μπεκενμπάουερ, που θεωρείται ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, υπήρξε αρχηγός της εθνικής ομάδας Γερμανίας στη νίκη της κατά της Ολλανδίας στο Μουντιάλ του 1974, αλλά και προπονητής του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του το 1990, φέρνοντας στη Γερμανία ένα ακόμη παγκόσμιο Κύπελλο.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Νέες κατηγορίες Θεμιστοκλέους κατά Γ. Εισαγγελέα

«Ας είμαστε σοβαροί, υπάρχει περίπτωση ο θεμιστοκλεους, ο οποίος με αναίδεια παραβίαζε τους νομους, να ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:11

Προς Ομόνοια ο Κατσουρίδης

«ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ»
ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕ  |  19:31

Νέες κατηγορίες Θεμιστοκλέους κατά Γ. Εισαγγελέα

«Αγαπητή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Εδώ η πατρίδα χάνεται και αφιερώνετε χώρο στις επικεφαλίδες για τις ενέργειες ενός ...»
Βρε τον ανόητο δηλαδή!!  |  19:16

Γ.Εισαγγελέας: Δε διαγράφουμε αδιάκριτα τροχαίες παραβιάσεις

«Γειά σου συνονόματε λεβεντιά. Και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με Υπουργό Οικονομικών την κα Χρυστάλλα. ...»
Κώστας  |  12:01

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση