ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την πέμπτη πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα

Κατεπείγουσα συνεδρίαση πραγματοποιεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας

ΠΗΓΗ: skai.gr

Στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή φαίνεται πως προχώρησε η Βόρεια Κορέα, με το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας να εκτιμά πως πρόκειται για την «πιο ισχυρή» ως τώρα, μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα αξιωματούχο.

Η έκρηξη σύμφωνα με την ίδια πηγή σημειώθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων ενώ το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο,κατέγραψε σεισμό 5,3 βαθμών και μηδενικού εστιακού βάθους, κοντά σε ένα πεδίο πυρηνικών δοκιμών.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε δήλωσε πως η Βόρεια Κορέα παραβίασε ξεκάθαρα αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προχώρησε σε μια άμεση πρόκληση έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Πρόκειται για μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει την «μανιακή αδιαφορία για τον κίνδυνο» του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η πρόεδρος.

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 15 λεπτών με την πρόεδρο Παρκ είχε ο Μπαρόκ Ομπάμα, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος επέστρεφε με το Air Force One στην Ουάσινγκτον από τη σύνοδο του ASEAN στο Λάος (σύμφωνα με την προεδρία της Νότιας Κορέας).

Κατεπείγουσα συνεδρίαση πραγματοποιεί το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Νότιας Κορέας, ενώ όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, η χώρα θα καταβάλει διπλωματικές προσπάθειες για να επιβληθούν στη Βόρεια Κορέα ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αμέσως μετά την καταγραφή του σεισμού, συγκάλεσαν μια ομάδα διαχείρισης κρίσεων.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι το Τόκιο επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στη Βόρεια Κορέα. Παράλληλα ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις ανέπτυξαν τρια αεροσκάφη προκειμένου να ελέγξουν την πιθανή έκλυση ραδιενέργειας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση