ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:52
 

Η Κομισιόν καταδικάζει τις θρησκευτικές τελετές στην Αγία Σοφία

Τι απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο κ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ε.Ε. - Τουρκίας, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε στηλιτεύσει και καταγγείλει τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγιά Σοφιά σε μουσουλμανικό τέμενος εξαγγέλλοντας αναγνώσεις του Κορανίου εντός του Ναού.

Μία απόφαση που αποτελεί μία ακόμη προκλητική και ακατανόητη ενέργεια των τουρκικών αρχών και αποτελεί δείγμα έλλειψης σεβασμού όχι μόνο απέναντι στους ορθοδόξους χριστιανούς αλλά σε ένα Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς όπως έχει ανακηρυχτεί από την UNESCO.

Με την ερώτησή του ο Μανώλης Κεφαλογιάννης είχε τονίσει ότι η Αγιά Σοφιά από τον 6ο αιώνα αποτελεί το διαχρονικό σύμβολο της Ορθοδοξίας και των απανταχού της γης ορθοδόξων χριστιανών.

Είχε επισημάνει, επίσης, ότι από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο κάτι που έχει γίνει μέχρι σήμερα σεβαστό από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

Η Επιτροπή με την απάντησή της καταδικάζει τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών να πραγματοποιούν θρησκευτικές τελετές εντός της Αγιάς Σοφιάς που είναι μουσείο. Με την ευκαιρία υπογραμμίζει την ανάγκη εξασφάλισης από πλευράς της Τουρκίας του σεβασμού των θρησκευτικών ελευθεριών κάτι που θα παρακολουθείται από την Επιτροπή και θα γίνεται αναφορά σε όλες τις Εκθέσεις Προόδου της ενταξιακής πορείας της χώρας.

Αναλυτικά η απάντηση της Επιτροπής:

«Η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη τις αντιδράσεις που προκαλούνται από την αμφιλεγόμενη χρήση της Αγίας Σοφίας, που είναι ένα μουσείο, για την πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.

Ήδη στην έκθεσή της του 2015 για την Τουρκία, η Επιτροπή τόνισε ότι οι αναφορές που είχαν γίνει στο παρελθόν σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί αποτέλεσαν αντικείμενο αντιπαραθέσεων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει την υποβολή εκθέσεων για τις εξελίξεις γύρω από αυτό το θέμα.

Η Ε.Ε. είναι προσηλωμένη στην ανάπτυξη μιας νοοτροπίας ανεκτικότητας χωρίς αποκλεισμούς, τόσο στην Ε.Ε., όσο και στις χώρες που είναι υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. ενθαρρύνει και στηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, με στόχο την ενίσχυση της αμοιβαίας κατανόησης και του σεβασμού.

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει ότι η Τουρκία πρέπει να εξασφαλίσει τον σεβασμό της θρησκευτικής ελευθερίας. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να μεταφέρει, με κάθε ευκαιρία, το μήνυμα αυτό στην Τουρκία και να παρακολουθεί την πρόοδο της χώρας σε αυτόν τον τομέα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Το θεαματικό φινάλε της Χρυσταλλούς και ο δυναμισμός του Συλλούρη

«Κουτοπονηράδες. Εδώ βουλευτές με μη εξυπηρετούμενα δάνεια διαπραγματεύτηκαν και ψήφισαν νομοσχέδια που ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  12:38

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«" Οι συνολικές εξαγωγές ανήλθαν σε €3 δισ, αύξηση 53% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2017 (€1 δισ. ...»
Χρίστος  |  17:42

Στα 3,1 δισ. ευρώ μειώθηκε το εμπορικό έλλειμμα στην Κύπρο

«Έλεος.... "Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν σε €171,7 δισ, αύξηση 6,4% σε σύγκριση με ...»
Χρίστος  |  17:38

Επίθεση Αλβανών χάκερς στην ιστοσελίδα της, καταγγέλλει η Αλληλεγγύη

«Το σχόλιο του Ντόμπρος Κελαήδης για τους Αλβανούς στην Κύπρο έχει αφαιρεθεί, γιατί χαρακτηρίστηκε από ...»
Γιάννης Αδειλίνης, online editor «K»  |  13:40

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση