ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πολιτικό πραξικόπημα καταγγέλλουν οι Κούρδοι

Στην απομάκρυνση 28 δημάρχων προχώρησε η τουρκική Κυβέρνηση

Για πολιτικό πραξικόπημα, το οποίο επιφυλάσσει αντίκτυπο για το μέλλον της Τουρκίας κάνουν λόγο οι Κούρδοι. Η απόφαση της κυβέρνησης να απομακρύνει από τα καθήκοντα τους δεκάδες Κούρδους δημάρχους αναστατώνει την Τουρκία.

Το πρωί της Κυριακής, η κυβέρνηση προχώρησε στην απομάκρυνση 28 δημάρχων από τα καθήκοντα τους. Πρόκειται για Κούρδους δημάρχους, οι οποίοι ανέλαβαν το 2014 καθήκοντα έχοντας εξασφαλίσει υψηλά ποσοστά. Στην λίστα της τουρκικής κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται μεγάλη δήμοι, όπως λ.χ. αυτοί του Χακκάρι και περιοχών του Ντιγιάρμπακιρ.

Οι Κούρδοι αντιδρούν στην νέα απόφαση της κυβέρνησης αποσαφηνίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπακούσουν στις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Άγκυρας. Ακόμη και σε περίπτωση που νομάρχες και γραφειοκράτες αναλάβουν την εξουσία σε σημαντικά κουρδικά αστικά κέντρα, οι Κούρδοι είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν και να μην αναγνωρίσουν την νέα απόφαση με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Μηνύματα αντίστασης και αποφασιστικότητας στέλνουν και η ένοπλη πτέρυγα καθώς και η εξόριστη κοινότητα και διανόηση των Κούρδων. Η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού ανακοινώνει ότι η Τουρκία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με ένα νέο πραξικόπημα, το οποίο στην ουσία δεν διαφέρει με την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Τότε, σε περίπτωση που οι πραξικοπηματίες πετύχαιναν πρόοδο θα προχωρούσαν στην άμεση αντικατάσταση των εκλεγμένων αντιπροσώπων του λαού. Σήμερα, το ίδιο πράττει η κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ώρες πριν από την νέα απόφαση της κυβέρνησης, ο νέος Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε προϊδεάσει την κοινωνία για την επικείμενη απόφαση της κυβέρνησης του και είχε επιτεθεί με πολύ σκληρά λόγια στην κουρδική πλευρά.

Επεισόδια σε πολλές τουρκικές πόλεις

Στο άκουσμα της είδησης της απομάκρυνσης δεκάδων δημάρχων από τα καθήκοντα τους, σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν σε πολλές τουρκικές πόλεις, κυρίως στο νοτιοανατολικό κομμάτι της χώρας.

Έξω από τα κτίρια των δημαρχιών οργισμένα πλήθη συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στα δημαρχεία, υπάλληλοι και εργαζόμενοι καταβάλλουν αντίσταση στους εκπρόσωπους των τουρκικών αρχών.

Η τουρκική αστυνομία προχωρά σε μαζικές συλλήψεις. Κούρδοι δήμαρχοι που απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντα τους κατά τις τελευταίες ώρες φυλακίζονται.

Εν τω μεταξύ, στην Σινώπη του Πόντου Κούρδοι εργάτες και πολίτες συγκρούονται με εθνικιστικές ομάδες. Υπάρχουν τραυματίες. Η τοπική αστυνομία αδυνατεί να ελέγξει την ένταση. Η κυβέρνηση κηρύσσει απαγόρευση κυκλοφορίας και στέλνει έκτακτες δυνάμεις σε αυτή την επαρχία. Την ίδια ώρα, επιχειρεί να προβάλλει το μήνυμα ότι το νέο επεισόδιο δεν σχετίζεται με το Κουρδικό Ζήτημα.
Πρόωρες εκλογές ζητούν οι ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή, μην κρύβοντας τον προβληματισμό της για την τροπή των πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό και στο Κουρδικό Ζήτημα, η Ουάσιγκτον πραγματοποιεί παρέμβαση.

Από την ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα, η αμερικανική πλευρά στέλνει στην τουρκική πλευρά ένα σημαντικό μήνυμα. Ζητά πρόωρες δημοτικές εκλογές στις περιοχές που οι δήμαρχοι οδηγούνται στις φυλακές.

Πρώτη επαφή με τον Οτζαλάν

Οι τελευταίες εξελίξεις έρχονται σε μια περίοδο που ο Αμντουλλάχ Οτζαλάν, ύστερα από πολλούς μήνες απομόνωσης συναντά τον αδελφό του στην φυλακή του νησιού Ίμραλι. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση σχετικά με αυτή την συνάντηση

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση