ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βέβαιη για συμφωνία με τους 27 μετά το Brexit η Τερέζα Μέι

Οι εταίροι θα βγουν κερδισμένοι από μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία τόνισε

ΠΗΓΗ: skai.gr

Βέβαιη ότι το σύνολο των 27 εταίρων θα δεχθούν να υπογράψουν μια συμφωνία για τη μελλοντική τους εμπορική σχέση με μια Βρετανία εκτός ΕΕ εμφανίστηκε η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, παρά τις προειδοποιήσεις για πιθανό βέτο από τις χώρες του Βίζεγκραντ.

Στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής της Μπρατισλάβα, που διεξήχθη για πρώτη φορά χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας, ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο είχε δηλώσει ότι η χώρα του και η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία δεν πρόκειται να κάνουν υπαναχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τους όρους του Brexit.

Είχε συμπληρώσει μάλιστα ότι εφόσον οι χώρες αυτές αισθανθούν πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ισότητας για τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως από την Πολωνία, τότε δε θα διστάσουν να ασκήσουν βέτο, αφήνοντας τη Βρετανία χωρίς νέα εξειδικευμένη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ.

Ωστόσο, από τη Νέα Υόρκη και τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Τερέζα Μέι σχολίασε ερωτηθείσα από δημοσιογράφους για το κατά πόσο είναι πράγματι δυνατό να αναμένει ότι όλοι οι εταίροι θα συμφωνήσουν με τους όρους του Brexit ότι «οι 27 θα συνυπογράψουν μια συμφωνία μαζί μας».

Η κα Μέι πρόσθεσε: «Θα διαπραγματευτούμε μαζί τους. Και θα είμαστε τολμηροί στο τι θέλουμε να δούμε για το Ηνωμένο Βασίλειο. Μια καλή συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί επίσης να είναι μια καλή συμφωνία για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, διότι πιστεύω στις καλές εμπορικές σχέσεις και έχω πει ότι θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι παγκόσμιος ηγέτης στο ελεύθερο εμπόριο».

Τονίζοντας ότι οι εταίροι θα βγουν κερδισμένοι από μια νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία, η κα Μέι συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται μόνο για εμάς, αλλά και για τις δικές τους σχέσεις και το εμπόριο εντός της ΕΕ».

Σημειώνεται ότι προ ολίγων ημερών μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής ο Υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, είχε παραδεχθεί πως η Βρετανία θα μπορούσε να μείνει στο τέλος των διετών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους χωρίς μία νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, εκπίπτοντας σε μια εμπορική σχέση που θα διέπεται από τους γενικούς όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Πάντως ο κ. Ντέιβις τόνισε ότι αν και πιθανή, ο ίδιος δε θεωρεί ότι αυτή θα είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Τη Δευτέρα η Τερέζα Μέι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα από το βήμα της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες να υπάρξει καλύτερη φύλαξη των συνόρων, καλύτερος διαχωρισμός της έννοιας των προσφύγων από αυτή των οικονομικών μεταναστών, καθώς και οι αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες να γίνονται στην πρώτη ασφαλή χώρα υποδοχής.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση