ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τριγμοί στο Κόμμα Τραμπ με τα σεξιστικά σχόλια κατά γυναικών

Κορυφαία στελέχη τον καταδικάζουν, πολλά δηλώνουν ότι άρουν την υποστήριξή τους

ΚΥΠΕ

Η αποκάλυψη των χυδαίων και σεξιστικών σχολίων που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος παντρεμένων γυναικών το 2005 και είχαν καταγραφεί καθώς ο σημερινός Ρεπουμπλικανός προεδρικός υποψήφιος περίμενε να συμμετάσχει σε τηλεοπτική εκπομπή, προκάλεσαν την «τέλεια καταιγίδα» στο κόμμα του, με κορυφαία στελέχη να τον καταδικάζουν, πολλά να δηλώνουν ότι άρουν την υποστήριξή τους και αρκετά να ζητούν την άμεση απόσυρσή του από την κούρσα.

Ο ίδιος, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος που πλέον βάλλεται πανταχόθεν, αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση, ακυρώνοντας παράλληλα προεκλογική του εμφάνιση στο Ουινσκόνσιν, όπου αντ’ αυτού θα στείλει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Μάικ Πενς. Ως δικαιολογία πρόβαλε την προετοιμασία του για τη δεύτερη τηλεοπτική μονομαχία, την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου, με τη Χίλαρι Κίντον, η οποία με ανάρτηση στο τουίτερ χαρακτήρισε το απόσπασμα φρικιαστικό, λέγοντας ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αυτόν να γίνει πρόεδρος.

«Τα είπα, ήταν λάθος και ζητώ συγγνώμη», είπε αργά την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ. «Ποτέ δεν είπα ότι είμαι ο τέλειος άνθρωπος, ούτε υποκρίθηκα ότι είμαι κάποιος που δεν είμαι. Είπα και έκανα πράγματα για τα οποία μετανιώνω και οι φράσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα και ελέχθησαν πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια, είναι μερικά από αυτά», αναφέρει σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το βράδυ.

Πρόσθεσε ότι όλοι όσοι τον γνωρίζουν ξέρουν πως αυτές οι λέξεις δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά είναι.

Σε άλλο σημείο προσπάθησε να «πετάξει τη μπάλα» στη Χίλαρι Κλίντον, λέγοντας ότι "ο Μπιλ Κλίντον έχει πει πολύ χειρότερα πράγματα σ’ αυτόν στο γήπεδο γκολφ...πράγματα που δεν συγκρίνονται».

Παρότι ο Τραμπ υποσχέθηκε «να είναι καλύτερος άνθρωπος αύριο» κι ότι δεν θα κάνει ξανά τους υποστηρικτές του να νιώσουν άσχημα, κύμα αντιδράσεων προκλήθηκε στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ιδίως από πολιτικούς που είναι υποψήφιοι στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν δήλωσε αποκαρδιωμένος απ’ όσα άκουσε. «Τις γυναίκες οφείλουμε να τις υπερασπιζόμαστε και να τις θαυμάζουμε κι όχι να τις χρησιμοποιούμε ως αντικείμενα. Ευελπιστώ πως ο κ. Τραμπ θα χειρισθεί την κατάσταση αυτή με τη σοβαρότητα που της αρμόζει και θα προσπαθήσει ν’ αποδείξει στη χώρα πως τρέφει περισσότερο θαυμασμό για τις γυναίκες, από αυτόν που το βίντεο τούτο υπαινίσσεται».

Ο Ελληνοαμερικανός Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ρινς Πράιμπους είπε πως καμία γυναίκα δεν θα πρέπει να περιγράφεται ποτέ ξανά με τέτοιες εκφράσεις ή να γίνεται αντικείμενο συζήτησης κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ σε γραπτή του δήλωση ανέφερε ως πατέρας τριών κοριτσιών: «Πιστεύω σθεναρά ότι ο Τραμπ πρέπει να ζητήσει συγγνώμη απευθείας στις γυναίκες και στα κορίτσια παντού και να αναλάβει την πλήρη ευθύνη για την έλλειψη σεβασμού προς τις γυναίκες που δείχνουν τα σχόλιά του».

Ο γερουσιαστής του Ιλινόις Μαρκ Κερκ, ένας από τους Ρεπουμπλικανούς που αρνήθηκε να εκφράσει δημόσια υποστήριξη στον Τραμπ, τον κάλεσε να αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της προεδρίας και αμέσως το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να αποφασίσει εκτάκτως για τον αντικαταστάτη του.

Η γερουσιαστής του Νιου Χάμσαϊρ, Κέλι Αγιότε, που είχε προκαλέσει την οργή ψηφοφόρων της, χαρακτηρίζοντας πρόσφατα τον Τραμπ «παράδειγμα προς μίμηση», εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντας τα σχόλιά του «πλήρως ανάρμοστα και επιθετικά».

«Απαράδεκτα και επιθετικά» χαρακτήρισε τα σχόλια του Τραμπ και ο γερουσιαστής της Βόρειας Καρολίνας Ρίτσαρντ Μπαρ, που επίσης δίνει δύσκολη μάχη για την επανεκλογή του.

«Εξοργιστικά και απαράδεκτα» χαρακτήρισε τα σχόλια ο γερουσιαστής Πατ Τούμι της Πενσυλβάνιας και «προσβλητικά και λανθασμένα» ο γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν του Οχάιο.

«Καμιά γυναίκα δεν θα πρέπει να πέφτει θύμα παρόμοιας ανάρμοστης συμπεριφοράς», δήλωσε ο γερουσιαστής της Αριζόνας Τζον ΜακΚέιν, λέγοντας ότι το βάρος των ευθυνών και τις επιπτώσεις της πράξης πρέπει να τις σηκώσει ο ίδιος ο Τραμπ και κανείς άλλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση