ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Στο έλεος του στατιστικού λάθους και των swing states

Πέντε ημέρες για την κάλπη για τις προεδρικές εκλογές με τα ευτράπελα να συνεχίζονται

Kathimerini.gr

Προβληματισμοί δημοσκοπικής φύσεως και μάχη στήθος με στήθος για τις πολιτείες- μπαλαντέρ που παραδοσιακά καθορίζουν το εκλογικό αποτέλεσμα στην 5η ημέρα πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Και τα ευτράπελα να συνεχίζονται…

Στο έλεος του στατιστικού λάθους

Σε απόσταση βολής από το Λευκό Οίκο βρίσκονται με βάση τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις αμφότεροι οι προεδρικοί υποψήφιοι. Υπολογίζοντας το μέσο όρο των πιο πρόσφατων ερευνών πρόθεσης ψήφου, οι New York Times αναφέρουν ότι η Δημοκρατική υποψήφια, Χίλαρι Κλίντον συγκεντρώνει το 45,5% της προτίμησης των Αμερικανών, ενώ ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος, Ντόναλντ Τραμπ το 42,2%. Τη διαφορά, ωστόσο στις περισσότερες δημοσκοπήσεις κάνει το περιθώριο στατιστικού λάθους και η συμπερίληψη των άλλων δύο προεδρικών υποψηφίων του Ελευθεριακού και του Πράσινου Κόμματος, οι οποίοι λαμβάνουν ενίοτε το 5% και 4% αντίστοιχα. Η απόσταση των δύο πρωταγωνιστών πέφτει, λοιπόν κατά μέσο όρο στο 2,8%.

Ελπίζοντας για τη συσπείρωση

Καθώς οι αριθμοί πλέον προβληματίζουν, Κλίντον και Τραμπ πασχίζουν να κινητοποιήσουν την εκλογική βάση των κομμάτων τους και τους πιθανούς ψηφοφόρους τους με όσο περισσότερες δημόσιες εμφανίσεις στις πολιτείες- κλειδιά, ενώ παράλληλα επιστρατεύουν πρόσωπα, που κάποτε επέλεγαν να κρατήσουν μακριά από τη «σκηνή» της προεκλογικής εκστρατείας.

Πενσυλβάνια, Φλόριντα, Οχάιο και Βόρεια Καρολίνα αποτελούν το στόχο της Κλίντον, όπου επιχειρεί να «αγγίξει» τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους, οι οποίοι σπανιότερα θα υποστήριζαν έναν υποψήφιο, όπως ο Τραμπ. Εκείνος από την πλευρά του ελπίζει σε όσους φίλους του κόμματος του δεν πίστεψαν εξ αρχής στην προεδρική του υποψηφιότητα, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν βαθύτατα διχαστεί σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στον Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα δε θα μπορούσε να μείνει, φυσικά αμέτοχος. Επί τρεις ημέρες θα εκστρατεύει για την κινητοποίηση των νέων και των Αφροαμερικανών ψηφοφόρων. Σήμερα, βρίσκεται στη Φλόριντα.

Βεβαίως, οι δύο υποψήφιοι επιστρατεύουν όλα τα διαθέσιμα μέσα. Αποτέλεσμα αυτού είναι και η σόλο εμφάνιση της Μελάνια Τραμπ στη Φιλαδέλφεια, η οποία θα προσπαθήσει να πείσει τις γυναίκες και τις μητέρες πως είναι προς το συμφέρον τους να στηρίξουν τα σύζυγό της. Η Κλίντον, επίσης θα έχει μαζί της στη Βόρεια Καρολίνα τον Μπέρνι Σάντερς, πρώην αντίπαλό της για το Δημοκρατικό χρίσμα, σε μία σπάνια εμφάνιση.

Η προεκλογική μάχη στη Β. Καρολίνα

Η Χίλαρι Κλίντον θα βρίσκεται σήμερα στο Πιτ Κάουντι της Β. Καρολίνα. Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται, επίσης πολύ κοντά, στο Κόνκορντ της ίδιας πολιτείας.

Τι είναι οι πολιτείες- μπαλαντέρ (swing states);

Οι πολιτείες- μπαλαντέρ- αγγλιστί swing states- είναι οι πολιτείες που παραδοσιακά καθορίζουν τις τελευταίες δεκαετίες το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά δεν έχουν σαφή κομματικό προσανατολισμό.

«Κανένας δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος από το 1960 χωρίς να έχει υπάρξει νικητής σε δύο από τις πολιτείες- κλειδιά, δηλαδή τη Φλόριντα, το Οχάιο και την Πενσυλβάνια. Φέτος σε αυτές έχει προστεθεί και η Β. Καρολίνα», αναφέρεται σε άρθρο του Politico.

Το πρωί της Τετάρτης, οι κάτοικοι τις Φλόριντα είχαν ήδη καταγράψει αριθμό- ρεκόρ πρόωρης ψήφου με 4,4 εκατ. να έχουν ήδη αποφασίσει. Το νούμερο αυτό αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό αριθμό όσων είχαν ψηφίσει το 2012. Δημοσκόπηση της Quinnipiac δίνει 46% στην Κλίντον στη Φλόριντα και 45% στον Τραμπ.

Υπάρχουν τελικά οι «κρυφο-τραμπικοί»;

Όχι δεν είναι και τόσοι πολλοί τελικά απαντά έρευνα για λογαριασμό του Politico, που ήθελε να διασταυρώσει εάν οι ισχυρισμοί του Τραμπ ισχύουν. Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος υποστηρίζει εδώ και αρκετό καιρό ότι οι υποστηρικτές του «ντρέπονται» να αναφέρουν στις τηλεφωνικές συνεντεύξεις ότι θα τον ψηφίσουν.

Φόβοι για κυβερνοεπίθεση

Το τελευταίο διάστημα αρκετοί Αμερικανοί εκφράζουν την ανησυχία τους για την ασφάλεια της εκλογικής διαδικασίας, η οποία όπως υποστηρίζουν μπορεί να διακοπεί ή να γίνει στόχος hacker…

Ο διευθυντής του FBI γνώριζε

Η εκ νέου εξέταση της υπόθεσης για τα e-mail της Κλίντον μπορεί να ανακινήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες, αλλά ο διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμι φέρεται να γνώριζε για τα νέα στοιχεία τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν ενημερώσει το Κογκρέσο.

Οι διαφημίσεις- παγίδα

Ψήφος με αποστολή μηνύματος από το κινητό; Σίγουρα πρόκειται για απάτη, προειδοποιεί η Washington Post, καθώς ύποπτες διαφημίσεις έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό να «διευκολύνουν» τους ψηφοφόρους της Χίλαρι Κλίντον.

Οι διαφημίσεις φέρουν τα επίσημα σύμβολα και τη γραμματοσειρά από την εκστρατεία της Δημοκρατικής υποψηφίου. «Ψηφίστε νωρίς», «ψηφίστε από το σπίτι». «κερδίστε χρόνο, αποφύγετε την ουρά», είναι μερικά από τα παρακινητικά σλόγκαν. «Στείλτε Χίλαρι στο 59925»…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση