ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Κούβα αποχαιρετά τον Φιντέλ Κάστρο

Φόρο τιμής στον ιστορικό ηγέτη θα αποδώσει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών, αρχίζει σήμερα στην Κούβα.

Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους πολίτες σε διήμερο εκδηλώσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας Αβάνας, κατά τις οποίες αναμένεται να εκτεθεί η τεφροδόχος με τις στάχτες του νεκρού ηγέτη.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τρίτη, όταν πολλοί ξένοι ηγέτες, ανάμεσά τους κι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα αποδώσουν φόρο τιμής στον Κάστρο, μία από τις εμβληματικές αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του Ψυχρού Πολέμου που σημάδεψε τον αγώνα αριστερών και αντι-αποικιοκρατικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Μία τεράστια φωτογραφία του νεαρού Φιντέλ, με όπλο και γενειάδα, έχει αναρτηθεί στο κτήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης στην Πλατεία της Επανάστασης, ενώ συνεργεία δουλεύουν πυρετωδώς για να προετοιμάσουν το φωτισμό, τα ηχεία και τις υπόλοιπες υποδομές.

Από την Τετάρτη, οι στάχτες του Κάστρο θα μεταφερθούν με πομπή σε διάφορες κοινότητες και τελικό προορισμό την πόλη του Σαντιάγο ντε Κούμπα, όπου η τεφροδόχος θα ενταφιαστεί την ερχόμενη Κυριακή, ολοκληρώνοντας το εννιαήμερο εθνικό πένθος.

Το Σαντιάγο ήταν ο τόπος όπου ο Κάστρο επιχείρησε την πρώτη προσπάθεια ανατροπής του κουβανού δικτάτορα Φουλχένθιο Μπατίστα, το 1953, ηγούμενος μίας ένοπλης επίθεσης εναντίον του στρατώνα Μονκάδα. Η απόπειρα απέτυχε, πολλοί αντάρτες σκοτώθηκαν και ο ίδιος ο Κάστρο συνελήφθη και φυλακίστηκε.

Απελευθερώθηκε δύο χρόνια αργότερα χάρη σε γενική αμνηστία και διέφυγε στο Μεξικό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1959, έμπαινε στην Αβάνα ως νικητής και ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση