ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Την προεδρία θα διεκδικήσει ο Μανουέλ Βαλς στη Γαλλία

Θα υποβάλει σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ

Kathimerini.gr

Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα της γαλλικής Κεντροαριστεράς ενόψει των προεδρικών εκλογών της ερχόμενης άνοιξης επισημοποίησε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. Ο 54χρονος πολιτικός ανακοίνωσε την από καιρό αναμενόμενη υποψηφιότητά του στο παρισινό προάστιο Εβρί, όπου ανέλαβε για πρώτη φορά αιρετό αξίωμα το 2001, οπότε εκλέχθηκε δήμαρχος. Ταυτόχρονα, ο Μανουέλ Βαλς προανήγγειλε ότι θα υποβάλει σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ την παραίτηση από το πρωθυπουργικό του αξίωμα, ανοίγοντας τον δρόμο για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

«Να νικήσουν (στις εκλογές) όλα αυτά που μας ενώνουν», είναι το κεντρικό σύνθημα που επέλεξε για τον προεκλογικό του αγώνα ο Βαλς, ανοίγοντας μέτωπο με τις ξενοφοβικές απόψεις της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, αλλά και με τον υποψήφιο της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν.

«Τίποτα δεν είναι δεδομένο», δήλωσε στο Εβρί ο φιλόδοξος πολιτικός, υποστηρίζοντας ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να ανατρέψει τα προγνωστικά και όχι μόνο να μπει στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης, αλλά και να την κερδίσει. Στις πρώτες, προγραμματικές δηλώσεις του, τόνισε ότι οραματίζεται «μια Γαλλία ανεξάρτητη, αδιάλλακτη στις αρχές της» και ότι εννοεί να διαμορφώσει «ένα πιο σύγχρονο και πιο αποτελεσματικό κράτος».

Η υποψηφιότητα Βαλς εθεωρείτο δεδομένη στη Γαλλία από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο Φρανσουά Ολάντ –ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας τα τελευταία 60 χρόνια– ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε δύο γύρους, στις 23 Απριλίου και στις 7 Μαΐου. Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Βαλς φαβορί για τις προκριματικές εκλογές των Σοσιαλιστών, που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο.

Ωστόσο, τα πράγματα θα είναι πολύ δυσκολότερα στη μάχη των προεδρικών εκλογών. Τα μέχρι στιγμής προγνωστικά φέρνουν τον Βαλς ή όποιον άλλον πολιτικό κερδίσει το χρίσμα των Σοσιαλιστών εκτός δεύτερου γύρου, καθώς στις δύο πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων φιγουράρουν η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και ο κεντροδεξιός πρώην πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν. Ενας από τους παράγοντες που θα δυσκολέψουν τον Βαλς, εφόσον βέβαια επικρατήσει στις προκριματικές, είναι η πολυδιάσπαση του ευρύτερου αριστερού- κεντροαριστερού χώρου. Τουλάχιστον δύο πολιτικοί με σημαντικά ποσοστά δημοφιλίας, ο αριστερός «αντάρτης» των Σοσιαλιστών Ζαν-Λικ Μελανσόν και ο κεντρώος, μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομίας, Εμανουέλ Μακρόν, έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές εκστρατείες τους ως ανεξάρτητοι.

Γεννημένος στην Καταλωνία από Ισπανό πατέρα και Ελβετίδα μητέρα, ο Βαλς δεν αποτελεί, από πολλές απόψεις, «τυπικό» υποψήφιο για το ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας. Εχοντας γίνει γνωστός για τις θέσεις του υπέρ της επιχειρηματικότητας και για τη σκληρή γραμμή του σε θέματα μετανάστευσης και δημόσιας τάξης, παραλληλίζεται συχνά με τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ. Με αυτό το προφίλ, φιλοδοξεί να διεμβολίσει τον χώρο του Κέντρου, κινδυνεύει όμως να αποξενώσει την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του.

«Η Αριστερά κινδυνεύει να πεθάνει», δηλώνει ο Βαλς, υποστηρίζοντας ότι η διαρκής αντιπαλότητα ανάμεσα στην κεντρώα-πραγματιστική και την αριστερή πτέρυγα των Σοσιαλιστών απειλεί να οδηγήσει το ιστορικό κόμμα σε διάλυση. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε ταχθεί υπέρ της μετονομασίας-επανίδρυσης του κόμματος, θεωρώντας παρωχημένη τη νοοτροπία της πάλης των τάξεων.

Αμφίβολη «προίκα» στην προεκλογική του εκστρατεία αποτελούν και οι πρωθυπουργικές επιδόσεις του. Παρά τα σκληρά μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του, με πιο εμβληματική τη μεταρρύθμιση στο εργασιακό, και παρά μια ορισμένη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος την οποία πιστώνεται, η οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να χωλαίνει και η επίσημη ανεργία κυμαίνεται στο υψηλό επίπεδο του 10%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση