ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:06
 

Σταϊνμάγερ: Tερματισμός ένταξης της Τουρκίας θα βλάψει το Κυπριακό

Εξήγησε τους λόγους διαφοροποίησης της Γερμανίας στο πάγωμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Newsroom Κ, Αθήνα

«Καταρχήν με παρακάλεσε η τουρκική αντιπολίτευση να μην παγώσει η ενταξιακή διαδικασία, δεύτερον βρισκόμαστε λίγο πριν από μια συμφωνία για το Κυπριακό έπειτα από διαπραγματεύσεις χρόνων με το βόρειο κατεχόμενο τμήμα. Ενδεχόμενος τερματισμός της διαδικασίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες. Και τρίτον, το πάγωμα θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο όταν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή. Αυτό αποτελεί την απόλυτη κόκκινη γραμμή», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ εξηγώντας τους λόγους της διαφοροποίησης της Γερμανίας στο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Δύο μέρες πριν από το τελευταίο για το 2016 Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, διαφωνία έχει ξεσπάσει στους κόλπους της για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία. Λόγω διαφωνιών κυρίως από την πλευρά της Αυστρίας δεν είναι βέβαιο ότι οι 28 θα προχωρήσουν σε κοινή δήλωση αξιολόγησης της τουρκικής πορείας.

Η Αυστρία αμφισβήτησε ευθέως το κατά πόσον μπορεί να συνεχιστεί η ενταξιακή διαδικασία υπό τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα με διώξεις εναντίον της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε χθες στο περιθώριο συνάντησης των ομολόγων του στις Βρυξέλλες ότι «χρειάζεται τουλάχιστον πάγωμα αυτής της διαδικασίας» και απείλησε ότι θα μπλοκάρει σημερινή κοινή δήλωση των 28 για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Την αντίθεσή του εξέφρασε ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σε ασυνήθιστα καθαρή γλώσσα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας απέρριψε την αυστριακή στάση, που αποτελεί και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και προειδοποίησε να μην κοπεί το νήμα διαλόγου με την Άγκυρα. Πρόσθεσε ότι «Ακόμη και στη Γερμανία γίνεται κάποιος δέκτης χειροκροτημάτων με απόψεις του τύπου "επιτέλους θα πρέπει κάποιος να πει τα πράγματα με το όνομά τους", αλλά δεν είναι υπεύθυνη εξωτερική πολιτική, όταν δεν λέει ποιες είναι οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος».

Υποστήριξη βρήκε ο κ. Σταϊνμάιερ από τον σλοβάκο και λουξεμβουργιανό ομόλογό του. «Παραμένω πεπεισμένος ότι θα κάνουμε λάθος εάν παγώσουμε την τουρκική ενταξιακή διαδικασία όχι προς όφελος της κυβέρνησης της Τουρκίας, αλλά του τουρκικού λαού», δήλωσε ο Ζαν Άσελμπορν. Αντίθετα υπέρ της αυστριακής άποψης τάχθηκε ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ΚΟ ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Τυχόν ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα την επιβάρυνε πολιτικά και οικονομικά» έγραψε σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα die Welt. Κουρτς και Βέμπερ προκρίνουν μια προσαρμοσμένη εταιρική σχέση, αλλά όχι ένταξη.

Βέβαια ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών παραδέχεται ότι τις απόψεις του δεν τις ασπάζεται προς το παρόν η πλειοψηφία ανάμεσα στους ευρωπαίους ομολόγους του. «Χρειάζεται χρόνος, στην προσφυγική κρίση η Αυστρία ήταν μειοψηφία, αλλά τώρα η πλειοψηφία μετακινήθηκε και υιοθέτησε τις απόψεις της».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Στον Γ. Εισαγγελέα θα αποταθεί ο Γ. Ελεγκτής για τον Άθω Αντωνιάδη

«Αν πραγματικά ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε στην πάταξη της διαφθοράς πρέπει να συνεργαστείτε με τους οργανισμούς ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  23:20

ΟΑΥ για ΓεΣΥ: Υπάρχει σχέδιο Β' για παιδίατρους

«Άμα με τόσα λεφτά που τους προσφέριρ το ΓεΣΥ δεν συνεργάζονται φανταστείτε πόσα τζακρούν και αφορολήτα ...»
ΧΓΑ  |  12:09

Χριστοδουλίδης: Ένα το πλαίσιο Γκουτέρες και δεν αμφισβητείται

«Διπλωματία από τα Lidl να θεωρείς πως τα σχόλια που έδωσε η πλευρά σου επί του εγγράφου της 30ης Ιουλίου, ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  09:50

Συμπληρώθηκε η εξάδα του ΔΗΣΥ

«Mετά που το μπάχαλο με την τραγουδίστρια που σώνει και καλά να την χρήσουμε πολιτικό, τι γίνεται;»
ΑΚΑ  |  09:50

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X