ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Αγκελα Μέρκελ, ο ιδανικός επόμενος στόχος του Κρεμλίνου

Υπό τον Τραμπ οι ΗΠΑ θα είναι πλέον δύσκολο να διατηρήσουν τον ρόλο του βασικού εχθρού

Kathimerini.gr

Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε η αδιάφορη αντίδραση της Ρωσίας στην κίνηση του Μπαράκ Ομπάμα να απελάσει όλους τους διπλωμάτες της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ως απάντηση στις πιθανές προσπάθειες του Κρεμλίνου να επηρεάσει την έκβαση των τελευταίων αμερικανικών εκλογών.

Η Μόσχα παρακολουθεί ικανοποιημένη τον χρόνο να περνάει, γνωρίζοντας ότι στις 20 Ιανουαρίου ο Ομπάμα θα αντικατασταθεί από έναν θαυμαστή της Ρωσίας στον Λευκό Οίκο και ο Τζον Κέρι από έναν παλιό φίλο της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ωστόσο, αυτή η αλλαγή είναι γλυκόπικρη, διότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα χάσει παράλληλα τον «αγαπημένο μπαμπούλα» της Ρωσίας, καθώς υπό τις συνθήκες της προεδρίας Τραμπ οι ΗΠΑ θα είναι πλέον δύσκολο να διατηρήσουν τον ρόλο του βασικού εχθρού του ρωσικού κράτους.

Επομένως, με την εύρεση ενός νέου «μπαμπούλα» να είναι αναγκαία, η Αγκελα Μέρκελ μοιάζει να είναι ο ιδανικός επόμενος στόχος του Κρεμλίνου, ούσα η μόνη Ευρωπαία ηγέτιδα που φαίνεται να είναι αποφασισμένη να αντισταθεί στην αυξανόμενη ρωσική επιρροή στη Δύση. Αυτό έγινε σαφές κυρίως κατά την κριμαϊκή κρίση του 2014, όταν η Μέρκελ εμφανίστηκε ως η πιο θερμή υποστηρικτής των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ενώ η επιμονή της στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης φαίνεται να υποδηλώνει ότι αντιλαμβάνεται την Ε.Ε. ως ένα αναγκαίο προπύργιο απέναντι στην αυξανόμενη ρωσική ισχύ.

Επομένως, είναι εξαιρετικά πιθανό η Ρωσία να κινηθεί εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου το 2017 με τον ίδιο τρόπο που κινήθηκε εναντίον της Χίλαρι Κλίντον το 2016, με την ομάδα χάκερ που επιτέθηκε εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος να έχει κιόλας πραγματοποιήσει κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Η Γερμανία θα κληθεί να αντιμετωπίσει την ψηφιακή εκδοχή των υπονομευτικών δράσεων του Ψυχρού Πολέμου, σκοπός των οποίων είναι η αποσύνθεση και η εσωτερική διάλυση του αντιπάλου. Οι ψηφιακές αυτές επιθέσεις στοχεύουν να θέσουν υπό αμφισβήτηση τους βασικούς φιλελεύθερους δυτικούς θεσμούς, να παραμορφώσουν και να δυσφημήσουν τους σκοπούς της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και να διαβρώσουν την όποια αξιοπιστία της ελευθερίας του Τύπου και των εκλογών.

Τα μέσα για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η διασπορά ψευδών ειδήσεων, οι δολοφονίες χαρακτήρα και η δημιουργία γκρίζας ζώνης όπου κυριαρχεί η αμφιβολία.

Ολα αυτά τα έχουμε ξαναδεί να γίνονται πράξη στο παρελθόν από την KGB και την ανατολικογερμανική Στάζι, η δράση των οποίων χαρακτηριζόταν από τον ψυχολογικό πόλεμο, τον εκφοβισμό και τη διασπορά ψευδών φημών, έχοντας ως σκοπό τους να πλήξουν τόσο τους διαφωνούντες στο εσωτερικό όσο και τους δυτικούς αντιπάλους στο εξωτερικό.

Πέραν της αναγκαιότητας άμυνας σε όλες αυτές τις πρακτικές, στο νέο αυτό ψυχροπολεμικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξει επίγνωση της ιδεολογίας που βρίσκεται από πίσω τους και τις τροφοδοτεί. Η εφημερίδα Die Zeit και το τηλεοπτικό κανάλι ZDF κατάφεραν να αποκαλύψουν ορισμένες πλευρές αυτής της ιδεολογίας μέσω της πρόσβασης σε περίπου 10.000 emails, τα οποία αποκαλύπτουν πως ορισμένοι ιδεολόγοι που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο συμβούλευαν τη φιλορωσική επαναστατική κυβέρνηση της ανατολικής Ουκρανίας.

Ανάμεσα στα emails βρέθηκε και ένα έγγραφο με την ονομασία «θεματικές κατευθυντήριες γραμμές», το οποίο έπρεπε να ακολουθήσουν όλα τα φιλοεπαναστατικά μέσα ενημέρωσης, ακόμη και αν χρειαζόταν να παραμορφώσουν δεδομένα και να σπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

Το συγκεκριμένο έγγραφο έκανε λόγο για έναν διπλωματικό πόλεμο μεταξύ Δύσης - Ρωσίας, όμοιο με τον Ψυχρό Πόλεμο, η έκβαση του οποίου είναι ακόμη αβέβαιη, και για τις έντονες προσπάθειες της σημερινής Ρωσίας να ανακτήσει την ισχύ της σοβιετικής εποχής. Είναι αναμφίβολο ότι αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στους χάκερ που επιτέθηκαν στο Δημοκρατικό Κόμμα και τώρα ετοιμάζονται να επιτεθούν στον νέο «μπαμπούλα» της Ρωσίας, τη Γερμανία και την Αγκελα Μέρκελ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση