ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ: Η Βουλή στο πλευρό του Ισραήλ για το ζήτημα του εποικισμού

Η Βουλή καλεί να αποσυρθεί η απόφαση τερματισμού του εποικισμού στη Παλαιστίνη

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ καταδίκασε χθες, Πέμπτη, με μεγάλη πλειοψηφία, την απόφαση που υιοθέτησε τον Δεκέμβριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με τον ισραηλινό εποικισμό.

Η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, που έχει κυρίως συμβολική αξία, εγκρίθηκε με 342 ψήφους υπέρ έναντι 80 κατά. Υπέρ της απόφασης ψήφισαν σχεδόν όλοι οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, που αποτελούν και την πλειοψηφία στο σώμα, ενώ πολλοί ήταν και οι Δημοκρατικοί βουλευτές που την υποστήριξαν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων καλεί να αποσυρθεί η απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας, με την οποία ζητείται ο άμεσος τερματισμός της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση του ΣΑ υιοθετήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου χάρη στην αποχή των ΗΠΑ από την ψηφοφορία, έπειτα από αίτημα του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

«Η κυβέρνηση αυτή εγκατέλειψε τον σύμμαχό μας το Ισραήλ όταν μας είχε περισσότερο ανάγκη», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιαν.

Οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν την απόσυρση της απόφασης του ΣΑ, είτε την τροποποίησή της «προκειμένου να μην είναι πλέον μονομερής και κατά του Ισραήλ» και να επιτρέπει την επίλυση της διαμάχης μέσω «διμερών άμεσων διαπραγματεύσεων».

«Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί ή να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε μελλοντική απόφαση του ΣΑ που θα προσπαθήσει να επιβάλει λύσεις σε ζητήματα τελικού καθεστώτος, ή που θα είναι μονομερής και κατά του Ισραήλ», αναφέρει επίσης η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση