ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η Γερμανία επιχειρεί να «απαντήσει» στον Τραμπ

Κάλεσαν την EE να επιταχύνει τη σύναψη συμφωνιών για το άνοιγμα του εμπορίου

Kathimerini.gr

Η Γερμανία κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιταχύνει τη σύναψη συμφωνιών για το άνοιγμα του εμπορίου με δώδεκα ή και περισσότερες χώρες, κυρίως στην Ασία, και για την τόνωση της υποστήριξης προς το ελεύθερο εμπόριο σ' όλον τον κόσμο ως απάντηση στον σκεπτικισμό που εκφράζει γι' αυτό ο νέος αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Σε κείμενο που παρουσιάσθηκε στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ σε συνάντηση στις Βρυξέλλες και το οποίο είδε το Ρόιτερς, η κορυφαία οικονομική δύναμη της Ευρώπης επαναλαμβάνει την άποψή της ότι ο Τραμπ, σε συνδυασμό με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, δημουργούν κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Η Ένωση πρέπει να προωθήσει κοινές πολιτικές σε τομείς όπως η άμυνα, η διπλωματία και η οικονομία, προσθέτει.

Θα πρέπει επίσης «να δώσει εγκαίρως μια ώθηση εναντίον του προστατευτισμου και υπέρ των ελεύθερων εμπορικών σχέσεων και της διεθνούς συνεργασίας», συνεχίζει το κείμενο, σε μια έμμεση αναφορά στις επιφυλάξεις του Τραμπ για τις εμπορικές συμφωνίες.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που αποσύρει τις ΗΠΑ από την πολυμερή συμφωνία σύμπραξης του Ειρηνικού με ασιατικά κράτη.

Αφού απαριθμώνται 12 χώρες, κυρίως στην Ασία, που βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια συνομιλιών με τις Βρυξέλλες, στο γερμανικό κείμενο αναφέρεται: «Η Επιτροπή θα πρέπει να αναλάβει τώρα την πρωτοβουλία για να κάνει αποφασιστικής σημασίας πρόοδο σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις».

Στο κείμενο επισημαίνεται πως μπορεί να συναφθούν συμφωνίες με την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, τη Μαλαισία, την Ινδία, την Κίνα, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη, τη Μιανμάρ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Επισημαίνεται επίσης ότι συνομιλίες που χρονολογούνται εδώ και μια 20ετία με τις έξι αραβικές χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχουν τελευταία δείξει μικρή πρόοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση