ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε επίπεδα 2016 οι προσφυγικές ροές μέσω Λιβύης

Πέρυσι, εισήλθαν στην Ε.Ε. μέσω Λιβύης 180.000 πρόσφυγες και μετανάστες

Kathimerini.gr

Στα περυσινά επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν φέτος οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. μέσω Λιβύης, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προστασίας συνόρων Frontex. Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία, η εφημερίδα Bild ζήτησε χθες συγγνώμη από τους αναγνώστες της για τη δημοσίευση ψευδούς είδησης περί επιθέσεων εναντίον γυναικών από ομάδα προσφύγων και μεταναστών στη Φρανκφούρτη.

Πέρυσι, εισήλθαν στην Ε.Ε. μέσω Λιβύης 180.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ αντίστοιχος ήταν ο αριθμός εισόδων μέσω Τουρκίας. Ενώ όμως στην περίπτωση της Ελλάδας το 80% των μεταναστών έφθασε από την Τουρκία μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, στη διαδρομή Λιβύη - Ιταλία οι διασχίσεις συνεχίστηκαν σε παρόμοια επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ετσι, ενώ για την Ελλάδα το 2016 έκλεισε με μείωση σε σχέση με το 2015, για την Ιταλία η περυσινή χρονιά τελείωσε με άνοδο 17% σε σχέση με το 2015.

«Πέρυσι είχαμε περίπου 181.000 παράτυπες διασχίσεις από τη Λιβύη», δήλωσε ο επικεφαλής του Frontex Φαμπρίτσε Λεγκέρι. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ανάλογο αριθμό φέτος». Ο Λεγκέρι σημείωσε ότι οι απόπειρες συνεργασίας με τις λιβυκές αρχές και τις αρχές των χωρών που βρίσκονται στη διαδρομή των προσφύγων και μεταναστών θα αποδώσουν καρπούς μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Για την ώρα, πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ιταλία διαθέτει επαρκείς πόρους ώστε να διαχειριστεί τις αφίξεις.

Δίκτυα διακίνησης

«Οπως και τα προηγούμενα έτη, η παράτυπη μετανάστευση μέσω της Λιβύης εξαρτήθηκε σχεδόν αποκλειστικά από τα δίκτυα διακίνησης», σημείωσε το ανακοινωθέν του Frontex. «Οι περισσότεροι μετανάστες με προορισμό την Ιταλία αναχώρησαν από τη Λιβύη επιβιβαζόμενοι σε υπερπλήρεις, μη αξιόπλοες φουσκωτές λέμβους και στη συνέχεια διασώθηκαν κοντά στις ακτές της Λιβύης από την ακτοφυλακή, τον Frontex, τον στρατό, από εμπορικά πλοία ή πλοία ΜΚΟ.

Η τραγική συνέπεια ήταν ότι, παρά τις προσπάθειες διάσωσης σε εικοσιτετράωρη βάση, πολλοί μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα». Το 2016 ήταν η φονικότερη χρονιά για τις διασχίσεις της Μεσογείου, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 5.000, αφανίζοντας ανθρώπους που ζητούν προστασία, αλλά και ένα από τα πιο φιλόδοξα κομμάτια της αφρικανικής νεολαίας.

«Ελπίζω ότι το 2017 θα αρχίσει μια στροφή, μια θετική επίδραση των εναλλακτικών μέτρων. Αλλά τα μέτρα αυτά απαιτούν χρόνο», δήλωσε ο Λεγκέρι. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Frontex, το 30% όσων μεταβαίνουν στην Ιταλία από τη Λιβύη έχει αφήσει πίσω του βίαιες συγκρούσεις και άρα δικαιούται άσυλο, ενώ ποσοστό 70% εξ αυτών αφήνουν στη χώρα τους φτώχεια, θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες και άρα υποψήφιοι προς απέλαση.

Σε αντίθεση με τη ρητορική των αντιμεταναστευτικών κομμάτων περί λιγοστών απελάσεων, τα στοιχεία του Frontex δείχνουν ότι το 2016 η Ε.Ε. προχώρησε σε 176.00 απελάσεις, περίπου όσες και το 2015.

Ωστόσο, η πλειονότητα των επαναπροωθήσεων αυτών αφορούσε υπηκόους των Δυτικών Βαλκανίων που υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στις χώρες τους από τη Γερμανία. Το 2016, ο Frontex συντόνισε την επαναπροώθηση 10.700 υπηκόων μη ευρωπαϊκών χωρών σε 232 πτήσεις. «Αυτό αποτελεί σημαντική αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οπότε 3.565 υπήκοοι μη ευρωπαϊκών χωρών επαναπροωθήθηκαν στη χώρα τους σε 66 κοινές πτήσεις επιστροφής», σημείωσε ο οργανισμός.

Η ακρίβεια των δημοσιεύσεων γύρω από τα ζητήματα αυτά είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, καθώς η άφιξη προσφύγων και μεταναστών χρησιμοποιείται ως προνομιακό πεδίο πολιτικής από τις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού. Χθες η λαϊκής κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα Bild ζήτησε συγγνώμη από τους αναγνώστες της για δημοσίευμα στο οποίο μια σερβιτόρα και ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου ισχυρίζονταν ότι έγιναν μάρτυρες «μαζικών επιθέσεων από ομάδα μεθυσμένων ξένων» κατά γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Φρανκφούρτη. Ούτε οι έρευνες της αστυνομίας ούτε η περαιτέρω δημοσιογραφική έρευνα δεν εντόπισαν κάποιο ίχνος αλήθειας στο δημοσίευμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση