ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διχασμένοι οι Ρεπουμπλικάνοι για τις επαφές Σέσιονς με τους Ρώσους

Υψηλόβαθμοι βουλευτές ζήτησαν την απομάκρυνσή του υπουργού Δικαιοσύνης

ΠΗΓΗ: skai.gr


Διχασμό στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχει προκαλέσει η αποκάλυψη πως ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης Τραμπ, Τζεφ Σέσιονς, δεν αποκάλυψε προεκλογικές επαφές που είχε με τον ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Υψηλόβαθμοι βουλευτές ζήτησαν την απομάκρυνσή του κ. Σέσιονς από τις έρευνες σχετικά με τυχόν παρεμβάσεις της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, με τον Πρόεδρο της Βουλής ωστόσο να υπερασπίζεται τον υπουργό.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σέσιονς θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την κατάθεσή του και να απομακρυνθεί αυτοβούλως» από την έρευνα, έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Τζέισον Τσάφετζ, που υπηρετεί ως πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η Κέβιν Μακάρθι, επικεφαλής της Ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Βουλή – και νούμερο δύο πίσω από τον πρόεδρο του σώματος Πολ Ράιαν – δήλωσε πως η αποχώρηση του κ. Σέσιονς θα προστάτευε την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στην έρευνα για τυχόν ρωσικές παρεμβάσεις στις εκλογές.

Λίγη ώρα αργότερα όμως ο ίδιος ο κ. Ράιν δήλωσε πως ο κ. Σέσιονς δε χρειάζεται να απομακρυνθεί από την έρευνα εφόσον ο ίδιος δεν ερευνάται επισήμως.

Πολλοί Δημοκρατικοί βουλευτές έχουν ζητήσει την απεμπλοκή του υπουργού Δικαιοσύνης από την έρευνα, ενώ η επικεφαλής της μειοψηφίας στη Βουλή, Νάνσι Πελόσι, έχει ζητήσει την παραίτησή του για ψευδορκία.

Πηγή του σκανδάλου είναι η ένορκη κατάθεσή του κ. Σέσιονς ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας πριν διοριστεί υπουργός Δικαιοσύνης, όταν δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν είχε καμία επικοινωνία με ρώσους αξιωματούχους πριν τις εκλογές, όταν υπηρετούσε ως σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας στην εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ωστόσο, το βράδυ της Τετάρτης η «Washington Post» αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο ο κ. Σέσιονς είχε συναντηθεί στο ιδιωτικό γραφείο του στο Καπιτώλιο με τον ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ. Μάλιστα, δύο μήνες νωρίτερα οι δύο άνδρες είχαν σύντομη συνομιλία στο περιθώριο εκδήλωσης στην πολιτεία του Κονέκτικατ.

Εκπρόσωπος του υπουργού διευκρίνισε μετά το δημοσίευμα της «Washington Post» πως οι δύο συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που είχε τότε ο κ. Σέσιονς ως γερουσιαστής για την πολιτεία της Αλαμπάμα, και δεν είχαν καμία σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», οι επαφές του κ. Σέσιονς με τη ρωσική πλευρά έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας από το FBI, το οποίο όμως υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δηλαδή του υπουργείου του οποίου ηγείται ο ίδιος ο κ. Σέσιονς. Δεν είναι γνωστό εάν η έρευνα κατέληξε σε κάποιο πόρισμα ή εάν συνεχίζεται.

Η υπόθεση Σέσιονς αναζωπυρώνει τις υποψίες για προεκλογικές επικοινωνίες συνεργατών του κ. Τραμπ με τη Ρωσία, ενδεχόμενο που αρνείται ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας. Πριν δύο εβδομάδες, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν παραιτήθηκε υπό τη σκιά υποψιών ότι πριν ορκιστεί η νέα κυβέρνηση συνομίλησε με τον ρώσο πρέσβη για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία.

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν συμπεράνει σε επίσημη έκθεσή τους πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε εκστρατεία κυβερνοεπιθέσεων και παραπληροφόρησης ώστε να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του κ. Τραμπ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση