ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γκαμπριέλ: Δύσκολη η συνάντηση με Τσαβούσογλου

Στόχος συνάντησης να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Βερολίνου-Τουρκίας

ΚΥΠΕ

Ήταν μια δύσκολη συνάντηση και με την παρομοίαση με τους Ναζί ξεπεράστηκαν τα όρια, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Σιγκμάρ Γκαμπριέλ έπειτα από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο έπειτα από την ομιλία που έκανε χθες το βράδυ ο Τούρκος Υπουργός στο Αμβούργο στο τουρκικό προξενείο παρά την κρίση που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών όταν ακυρώθηκε και η άδεια για την αίθουσα που θα μιλούσε ο ίδιος στο Αμβούργο. Η συνάντηση κράτησε 1.5 ώρες και οι δύο Υπουργοί έδωσαν ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου στη συνέχεια.

Ο Γερμανός Υπουργός είπε ότι χρειάστηκε αυτός ο διάλογος για να μην προκληθεί μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών οι οποίες δοκιμάζονται τις τελευταίες μέρες. “Είπα ξανά ότι η σύγκριση με την εποχή των Ναζί είναι απαράδεκτη. Είπα ότι η Γερμανία αυτή τη στιγμή ζει την πιο ελεύθερη της περίοδο σε αυτά τα εδάφη και είμαστε μια από τις πιο δημοκρατικές και ελεύθερες χώρες του κόσμου. Ανέφερα ότι δεν πρέπει να επαναληφθούν οι κατηγορίες που έγιναν τις τελευταίες μέρες”, είπε ο Γερμανός Υπουργός.

Πρόσθεσε πως και οι δύο πλευρές έχουν τις κόκκινες γραμμές τους και πως οι κόκκινες γραμμές της Γερμανίας είναι η παρομοίαση με τους Ναζί. Ο Γερμανός Υπουργός είπε ακόμη ότι έθεσε το θέμα του Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίς Γιουτζέλ ο οποίος τέθηκε υπό κράτηση την περασμένη βδομάδα στην Τουρκία με την κατηγορία της προπαγάνδας υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία ποτέ δεν πήρε θέση στις εκλογές της Γερμανίας και ούτε η Γερμανία πρέπει να πάρει θέση στις εκλογές της Τουρκίας. “Δεν πρέπει να τοποθετηθεί ούτε υπέρ του ναι, ούτε υπέρ του όχι. Αυτή είναι η προσδοκία μας από τους φίλους μας”, ανέφερε.

Ωστόσο ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ακόμη ότι ο ομόλογός του εξέφρασε με ειλικρίνεια τις προσδοκίες της Τουρκίας και πρόσθεσε: “Τον φίλο μου Γαβριέλ θα τον φιλοξενήσουμε στην Τουρκία”.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση