ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρίσι: Ριζοσπαστικοποιημένος μουσουλμάνος ο δράστης στο Ορλι

Ο δράστης των δυο περιστατικών ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τελευταία ενημέρωση: 15:40

Διπλός συναγερμός σήμανε το πρωί του Σαββάτου στο Παρίσι όταν αρχικά, τις πρώτες πρωινές, ώρες σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και ενός άνδρα στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας της τροχαίας, βόρεια του Παρισιού, ενώ λίγη ώρα αργότερα το ίδιο πρόσωπο έπεσε νεκρό μετά από πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο του Ορλί.

Όπως έκανε γνωστό ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εσωτερικών Πιέρ-Ανρί Μπραντέτο, στο πρωινό περιστατικό, οι αστυνομικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητο του υπόπτου και όταν ο οδηγός έδειξε τα χαρτιά του, έβγαλε συγχρόνως ένα όπλο με το οποίο απείλησε τους αστυνομικούς και τραυμάτισε έναν από αυτούς.

Στη συνέχεια τράπηκε σε φυγή με το αυτοκίνητο, το οποίο εγκατέλειψε στο Βιτρί -ένα νοτιοανατολικό προάστιο του Παρισιού. Εκεί, έκλεψε ένα άλλο αυτοκίνητο το οποίο αργότερα αστυνομικοί εντόπισαν στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου.

Όπως τελικά επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών ο δράστης των δύο περιστατικών είναι το ίδιο πρόσωπο. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters πρόκειται για ριζοσπαστικοποιημένο μουσουλμάνο ο οποίος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών καθώς είχε φαίνεται να είχε εμπλακεί και σε άλλες επιθέσεις.

Μάλιστα, βρισκόταν ανάμεσα στην λίστα υπόπτων των μυστικών υπηρεσιών και ο εισαγγελέας της πόλης έχει διατάξει έρευνα για περιστατικό που τον αφορούσε. 

Σημειώνεται πως, όπως αναφέρει το Reuters, έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί ο πατέρας του 39χρονου και ο γιός του, ενώ η εισαγγελία έχει διατάξει νέα έρευνα για τον ύποπτο, ο οποίος φαίνεται πως είχε συμμετοχή σε τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί στη Γαλλία.

Η αναστάτωση στο αεροδρόμιο του Ορλί

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, αφού ο άνδρας τραυμάτισε τον αστυνομικό, κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο του Ορλί. Εκεί, πλησίασε έναν στρατιώτη που περιπολούσε και επιχείρησε να του αρπάξει το όπλο. Υπήρξε όμως άμεση αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας και ο δράστης έπεσε νεκρός.

Σήμανε άμεσα συναγερμός στο αεροδρόμιο το οποίο εκκενώθηκε πλήρως από τους ταξιδιώτες, οι οποίοι οδηγήθηκαν εκτός του χώτου. Σημειώνεται πως η εκκένωση πραγματοποιήθηκε με ηρεμία, χωρίς κινήσεις πανικού.

Στη συνέχεια κατέφθασε και η ειδική μονάδα έκτακτης επέμβασης «RAID» και πυροτεχνουργοί για να εξακριβώσουν κατά πόσο ο δράστης φορούσε ζώνη με εκρηκτικά, εάν είχε συνεργάτες και προκειμένου να διασφαλισθεί η ασφάλεια όλων των χώρων του αεροδρομίου. Έπειτα από διεξοδική έρευνα, δεν βρέθηκε κανένας εκρηκτικός μηχανισμό.

Έρευνες διεξήχθηκαν και στην δυτική πτέρυγα του αεροδρομίου όπου διακόπηκε η κυκλοφορία.

Στο σημείο έφθασε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ενώ υπάρχει περίπτωση να μεταβεί και ο υπουργός Άμυνας. Στο μεταξύ τα αεροπλάνα που έχουν φθάσει στο αεροδρόμιο παραμένουν στους χώρους στάθμευσης χωρίς να επιτρέπουν την έξοδο στους επιβάτες.

Σημειώνεται πως το αεροδρόμιο του Ορλί βρίσκεται 13 χιλιόμετρα νότια του Παρισιού. Υπήρξε το βασικό αεροδρόμιο της γαλλικής πρωτεύουσας πριν την έναρξη του αεροδρομίου Charles de Gaulle. Σήμερα, μεταφέρονται από αυτό περίπου 30 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από το αεροδρόμιο του Ορλί

Τρομακτικές στιγμές έζησαν οι πολίτες που βρέθηκαν το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο του Ορλί, όπου ο 39χρονος άνδρας που έπεσε από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, όταν αποπειράθηκε να κλέψει το όπλο ενός στρατιωτικού, ενώ προηγουμένως είχε πυροβολήσει έναν αστυνομικό.

Όπως περιγράφει ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Russia Today, λίγα λεπτά πριν ο ριζοσπαστικοποιημένος δράστης πέσει κάτω από τα πυρά, κρατούσε όμηρο μια γυναίκα στρατιωτικό, έχοντας στο χέρι του ένα το όπλο -πιθανόν το δικό της. Η όμηρος μάλιστα, -που είναι μέλος ενός αποσπάσματος της Πολεμικής Αεροπορίας- έπεσε στο έδαφος καθώς πάλευε με τον δράστη και τότε ήταν που οι συνάδελφοί της άνοιξαν πυρ.

Ένας δεύτερος μάρτυρας επιβεβαιώνει το σκηνικό προσθέτοντας πως την ώρα της ομηρίας οι άνδρες της ασφαλείας πυροβόλησαν κατά του δράστη σκοτώνοντάς τον.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση