ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λονδίνο: Ο δράστης ήθελε να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας

Πέντε νεκροί και σαράντα τραυματίες ο απολογισμός του διπλού τρομοκρατικού κτυπήματος.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πέντε νεκροί και σαράντα τραυματίες, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του «διπλού χτυπήματος» που σημειώθηκε, το απόγευμα έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, στο Λονδίνο και στη γέφυρα του Γουεστμίνστερ, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνών της Σκότλαντ Γιαρντ. Μεταξύ των νεκρών είναι ένας αστυνομικός και ο δράστης.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι τρεις Γάλλοι μαθητές και τρεις αστυνομικοί. Αρκετοί από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Sky News, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Το χρονικό της διπλής επίθεσης

23/03/17 00:46 Τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στους 5, ενώ οι τραυματίες πλέον ανέρχονται από τους 20 στους 40 . Ο νεκρός σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ είναι ακόμα ένας άτυχος πολίτης από αυτούς που παρέσυρε το όχημα.

23:10 Η Τερέσα Μέι χαρακτήρισε την επίθεση στο Λονδίνο ως "αρρωστημένη και διεφθαρμένη". Δήλωσε δε, ότι το κοινοβούλιο θα παραμείνει ανοιχτό για τις εργασίες του την Πέμπτη μετά την τρομοκρατική επίθεση που άφησε τέσσερις νεκρούς και 20 τραυματίες. Είπε ότι ενώ τα πλήρη στοιχεία της επίθεσης είναι ακόμη ανοικτά, θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι το «φρικτό περιστατικό» άρχισε όταν ένας εισβολέας χτύπησε πεζούς, καρφωσε και τραυμάτισε πολίτες. Πρόσθεσε ότι στη συνέχεια ο ύποπτος έτρεξε προς το κοινοβούλιο και ήρθε αντιμέτωπος με αστυνομικούς. «Οποιαδήποτε προσπάθεια να καταπατήσουν τις αξίες μας με βία και τρομοκρατία είναι καταδικασμένη σε αποτυχία», είπε η κ May στις σύντομες παρατηρήσεις της. Τέλος, είπε ότι το επίπεδο απειλής της χώρας θα παραμείνει σε "σοβαρή κατάσταση", η ίδια που ήταν και για κάποιο χρονικό διάστημα. "Αναμένεται περαιτέρω ενημέρωση αργότερα το βράδυ", κατέληξε.

22:50 Λίγο μετά την επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου, δημιουργήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από Βρετανούς πολίτες το hashtag #WeAreNotAfraid , με το οποίο θέλουν να στείλουν διάχυτα το μήνυμα ότι δεν τους φοβίζουν οι επιθέσεις.

Παράλληλα, ένα άλλο Hashtag είναι δημοφιλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόκειται για το #PrayForLondon στο οποίο εκφράζουν κυρίως με φωτογραφικό υλικό πολίτες από όλο τον κόσμο τη συμπόνια τους στους Βρετανούς για την αιματηρή επίθεση.

22:45 Ολοκληρώθηκε το έκτακτο συμβούλιο "cobra" και αναμένεται ανακοίνωση από την Πρωθυπουργό της Βρετανίας.

22:40 Αυτόπτης μάρτυρας περιγράφει την σκηνή της επίθεσης

Σύμφωνα με Έλληνα αυτόπτη μάρτυρα ενώ οδηγούσε το λεωφορειο, είδε ενα γκρι hyundai να επιταχύνει προς το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στους δημοσιογράφους, μόλις έστριψε από το Whitehall για να κατευθυνθεί προς την γέφυρα, είδε ένα αυτοκίνητο να χτυπάει δύο ανθρώπους. "Αρχικά, σκέφτηκα ότι είχε χασει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, στη συνέχεια όμως είδα αρκετούς ανθρώπους να κατευθύονται προς το Κοινοβούλιο, με την αστυνομία να προσπαθεί να τους σταματήσει.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα, άκουσα πυροβολισμούς και όλοι στο λεωφορεόο πανικοβλήθηκαν"

22:35 Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στην Ιταλία για την επετειακή διάσκεψη της ΕΕ του Σαββάτου, έπειτα από την επίθεση στο Λονδίνο, αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ. Επικαλούμενο πληροφορίες από τις ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, η βουλή και η γερουσία της Ρώμης θεωρούνται στόχοι. Αύριο αναμένεται να τοποθετηθούν μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων σε όλες τις κύριες οδούς που οδηγούν στο κέντρο της Ρώμης, ενώ παράλληλα θα αυξηθεί η αστυνομική δύναμη.

22:30 Τα φώτα του Πύργου του Άιφελ θα σβήσουν τα μεσάνυχτα ως φόρο τιμής στα θύματα του Λονδίνου

22:10 Αναμένεται η ανακοίνωση της αστυνομίας για ταυτοποίηση του δράστη.

21:35 Το προφίλ του δράστη

Ο Abu Izzadeen, έχει ονομαστεί ως ο άνθρωπος που οδήγησε το ένα αυτοκίνητο μέσα στα κτίρια του Κοινοβουλίου και προσπάθησε να επιτεθεί σε αστυνομικούς. Οι απόψεις του δεν ήταν μυστικές, καθώς κυκλοφορεί βίντεο στο YouTube στο οποίο με στόμφο μιλάει για το πόσο σημαντικό είναι να σκοτώσει αστυνομικούς και πως όλοι στο Κοινοβούλιο είναι άπιστοι.

21:20 Γνωστός Κήρυκας του Μίσους ο δράστης σύμφωνα με το Channel 4 και τον λένε Abu Izzadeen.

21:20 Ο Νάιτζελ Φάρατζ ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter πως δεν εξεπλάγη για το τρομοκρατικό κτύπημα.

20:58
Τσίπρας: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον βρετανικό λαό, για την τυφλή επίθεση σήμερα στο κέντρο του Λονδίνου

20:52 Μέι: Οι σκέψεις της κυβέρνησης είναι με τους τραυματίες της επίθεσης και τις οικογένειές τους

20:44 Η Τουρκία που στο παρελθόν δέχθηκε παρόμοιες επιθέσεις συμμερίζεται την θλίψη της Μ Βρετανίας δηλώνει ο Τσαβουσογλου

20:42 Γιούνκερ: Οι λέξεις δεν αρκούν για να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι

20:34 Οι βρετανικές αρχές υποψιάζονται οτι η επίθεση στο Λονδίνο ήταν αποτέλεσμα της προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους

20:32 Τηλεφωνική συνομιλία με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

20:22 Το ΥΠΕΞ ανακοινώνει ότι κατόπιν διερεύνησης του σοβαρού περιστατικού (περιοχή Westminster) μέσω της Ύπατης Αρμοστείας Λονδίνου και των βρετανικών αρχών, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής κύπριοι πολίτες ανάμεσα στα θύματα και τραυματίες ή που να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης.
Οι βρετανικές αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε όλη την περιοχή και προτρέπονται οι πολίτες όπως αποφεύγουν να προσεγγίζουν την περιοχή πλησίον του βρετανικού κοινοβουλίου καθώς και τις περιοχές Whitehall, Victoria street μέχρι Broadway, Victoria Embankment μέχρι Embankment tube, Lambeth bridge και Westminster bridge.
 
Παρακαλούνται οι κύπριοι πολίτες που ευρίσκονται στην Μεγάλη Βρετανία, ιδιαίτερα στο Λονδίνο ή προγραμματίζουν να ταξιδέψουν εκεί το επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες των βρετανικών αρχών και παρακολουθούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
 
Η Ύπατη Αρμοστεία στο Λονδίνο είναι διαθέσιμη για τους κύπριους πολίτες και για περισσότερες πληροφορίες οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα πιο κάτω τηλέφωνα για σκοπούς προξενικής αρωγής, κυρίως στη περίπτωση που δεν έχουν εντοπίσει ή επικοινωνήσει με εκεί οικείους τους.

Στοιχεία επικοινωνίας: Υπάτη Αρμοστεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Β. Ιρλανδίας

13 St James's Square
London SW1Y 4LB
Τηλ: +44 (0) 207 321 4100
Φαξ: +44 (0) 207 321 4165/4164
E-mail : cyprusinuk@mfa.gov.cy

20:20 ΠτΔ: Στεκόμαστε δίπλα στη Βρετανία. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας με τις οικογένειες των θυμάτων

20:10 Τουσκ: Η Ευρώπη στέκεται δίπλα στη Βρετανία και είναι έτοιμη να βοηθήσει

20:07 Το μουσουλμανικό συμβούλιο της Βρετανίας καταδικάζει την επίθεση

20:07 Ο νεκρός αστυνομικός ήταν σε υπηρεσία στο κοινοβούλιο. Οι αναφορές ήταν εναλασσόμενες για το τι συμβαίνει, η περιοχή παραμένει «κλειδωμένη».

20:06 Αυξάνονται κατακόρυφα τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο. Θα βρεθούν χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους τις επόμενες ώρες ενώ γίνεται εκ νέου λόγος για οποιαδήποτε πληροφορία από το κοινό. "Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να προστατεύσουμε τους κατοίκους του Λονδίνου" ειπώθηκε στην αστυνομική ενημέρωση.

20:04 Η αστυνομία πιστεύει οτι ο δράστης ενέργησε μόνος

20:03 Sky News: Τέσσερις οι νεκροί ενας εκ των οποίων ο δράστης

20:00 Όσοι κατάφεραν να βγουν από το βρετανικό κοινοβούλιο έχουν βρει καταφύγιο στο αβαείο του Westminster

19:59 Αλληλεγγύη από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ προς τη Βρετανία. "Βρισκόμαστε σε επαφή με τους Βρετανούς συναδέλφους μας", αναφέρεται. Ολόκληρο το κείμενο έχει ως εξής: The Department of Homeland Security stands in solidarity alongside our friends in the United Kingdom in condemning the terrible attack at Parliament today. With our partners in federal law enforcement, we are in close contact with our British counterparts to monitor the tragic events and to support the ongoing investigation.

19:58 Ρεξ Τίλρεσον: Καταδικάζουμε τις απεχθεις πράξεις βίας όπου κι αν συμβαίνουν

19:54 Αστυνομική ενημέρωση στο αβαείο του Westminster

19:47 Η αστυνομία προσπαθεί να διερευνήσει κατά πόσο ο δράστης ενεργούσε μόνος του ή με ομάδα

19:47 Ευγνωμοσύνη προς την Αστυνομία και με τις σκέψεις τους στα θύματα, η ανακοίνωση και των δυο σωμάτων της βρετανικής βουλής

19:46 Γαλλικά ΜΜΕ λένε πως οι τρεις Γάλλοι μαθητές προέρχονται από το γυμνάσιο Concarneau, στη Βρετάννη

19:45 Σε δέκα λεπτά νέα ενημέρσωση από τη Βρετανική αστυνομία

19:41 Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός αστυνομικού από την επίθεση στο Λονδίνου 

19:40 Ο δράστης φέρεται να επιτέθηκε με κουζινομάχαιρο

19:36 Πληροφορίες για έναν νεκρό αστυνομικό ο οποίος μαχαιρώθηκε

19:35 Ολάντ: Η τρομοκρατία μας αφορά όλους και η Γαλλία ξέρει πόσο υποφέρει αυτή τη στιγμή η Βρετανία. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δούμε αν Γάλλοι πολίτες έχουν τραυματιστεί.

19:30 Αυξάνεται η πίεση στην ΜΙ5. Να αναγνωριστούν οι ένοχοι και να δοθούν απαντήσεις, απαιτούν πολιτικές πηγές που επικαλείται το BBC

19:25 Ο Μπόρις Τζόνσον έμαθε για τα νέα για την επίθεση στο Λονδίνο από τις ΗΠΑ όπου και βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη

19:23 Τρεις Γάλλοι μαθητές ηλικίας 15 και 16 ετών ανάμεσα στους τραυματίες, επιβεβαιώνει ο Γάλλος Πρωθυπουργός Bernard Cazeneuve

19:21 Ο Υπουργός Εξωτερικών Tobias Ellwood φωτογραφήθηκε με αίματα στο πρόσωπο, καθώς προσπαθούσε να δώσει το φιλί της ζωής σε τραυματισμένο αστυφύλακα

19:20 Ανησυχία και φόβο για τα όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο δηλώνουν όλοι οι πολιτικοί που καλούνται να μιλήσουν στα βρετανικά ΜΜΕ ενώ ήδη γίνεται λόγος για αντίχτυπο στον τουρισμό. Υποστηρίζουν πως το Λονδίνο παραμένει ασφαλής πόλη έτοιμη να υποδεχτεί τον κόσμο

19:18 Αναστέλλει τις εργασίες του και το κοινοβούλιο της Σκωτίας που απόψε θα αποφάσιζε αν θα προχωρούσε σε νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας λόγω Brexit

19:17 Clive Efford, Υπουργός Εργασίας: Τουλάχιστον τέσσερις οι υπουργοί μέσα στο κοινοβούλιο

19:15 Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter: "Καταδικάζουμε την επίθεση στο Λονδίνο. Πρώτη μας προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών. Η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των θυμάτων"

19:14 Στο υπουργείο Εξωτερικών όπως πληροφορεται η "Κ" βρίσκεται ομάδα διπλωματών στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων η οποία έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την κυπριακή πρεσβεία στο Λονδίνο. Όπως πληροφορούμαστε σε λίγο θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση

19:12 Οι τραυματισμένοι αστυνομικοί αντάλλαξαν πυροβολισμούς με τον επιτιθέμενο που προσπάθησε να μπει στο παλάτι. Πληροφορίες λένε πως πυροβοληθηκε τουλάχιστον τρεις φορές.

19:10 Τρεις αστυνομικοί έχουν ήδη τραυματιστεί από την επίθεση

19:09 Τρεις γάλλοι φοιτητές ανάμεσα στους τραυματίες

19:08 500 άτομα περίπου αναμένεται να βγούν από το βρετανικό κοινοβούλιο, λένε αστυνομικές πηγές σε ΜΜΕ

19:07 Ιδιαίτερα άσχημη συγκυρία για Τουρκία, με τον Ερντογάν μόλις πριν λίγες ώρες να προειδοποιεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν στο μέλλον να κυκλοφορούν στους δρόμους, συμπεραίνουν καλά ενημερωμένες πηγές και αναλυτές για λογαριασμό της "Κ" στην Άγκυρα.

19:02 Διασώθηκε γυναίκα η οποία βρισκόταν στον Τάμεση την ώρα της επίθεσης

19:02 Γίνεται προσπάθεια να βγουν και όσοι βρίσκονται εντός του βρετανικού κοινοβουλίου

19:01 Μητροπολιτική Αστυνομία Λονδίνου: "Καλούμε τους πολίτες να μην πλησιάζουν ώστε να μας βοηθήσουν να έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση. Καλούμε επίσης, όλους όσοι έχουν φωτογραφίες και βίντεο να μας τα στείλουν. Ό,τι πέσει στην προσοχή σας, ύποπτο ή περίεργο, να καλέσετε την άμεση δράση".

18:59 Αρχίζει επιχείρηση να βγουν όσοι βρίσκονται στο London Eye

18:57 Πίσω στη Downing Street η Τερέζα Μέι. Το υπουργικό συμβούλιο προχωρά σε έκτατκη συνεδρία για τη διαχείριση της κρίσης

18:56 Η αστυνομία καλεί το κοινό να αποφύγει την περιοχή γύρω από κοινοβούλιο και άλλες κεντρικές περιοχές του Λονδίνου

18:53 Μεγάλη αστυνομική κινητοποίηση λόγω των χτυπημάτων σε όλο το Λονδίνο αυτή την ώρα. Ένοπλοι αστυνομικοί και οχήματα κλείνουν κεντρικές αρτηρίες και γέφυρες

18:51 Αρκετές οι απώλειες σύμφωνα με την Scotland Yard. Ένα πρόσωπο βρισκόταν στον Τάμεση την ώρα του επεισοδίου σύμφωνα με τηλεφώνημα που δέχθηκε η αστυνομία

18:50 Πληροφορίες από βρετανικά ΜΜΕ λένε για ύποπτο δέμα σε αυτοκίνητο εξού και δεν έχει γίνει εκκένωση του κοινοβουλίου

18:49 Το αμερικανικό ΥΠΕΞ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο Ντόναλντ Τραμπ

18:44 Στην Λευκωσία το κτύπημα στο Λονδίνο αντιμετωπίζεται από πλευράς διαχείρισης με την κυπριακή πρεσβεία. Για την ώρα οι πληροφορίες που έρχονται μεσω διπλωματικών καναλιών λένε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για κύπριους υπηκόους τραυματίες. Η πρεσβεία στο Λονδίνο έχει ενημερώσει το ΥΠΕΞ στην Λευκωσία ότι αναμένουν επίσημη ενημέρωση από τις Αγγλικές αρχές. Επίσης δεν υπάρχουν τηλεφωνήματα από συγγενείς κυπρίων από Λευκωσία.

18:42 Ελληνίδα κάτοικος Λονδίνου βρισκόταν στο σημείο της επίθεσης και περιέγραψε στην τηλεόραση της ΕΡΤ τα όσα διαδραματίστηκαν τη στιγμή της επίθεσης

18:40 Τη συμπαράστασή στα θύματα εξέφρασε με ανακοίνωση και ο Δήμαρχος Λονδίνου Sadiq Khan

18:35 Αναμένεται σε 15 λεπτά δήλωση από τη Scotland Yard

18:34 Έχει κληθεί ομάδα πυροτεχνουργών στο βρετανικό κοινοβούλιο και αναμένεται να αρχίσει έλεγχος από στιγμή σε στιγμή

18:32 To London Eye εξακολουθεί να είναι κλειστό με τα άτομα να βρίσκονται μέσα. Ο βρετανός βουλευτής Hilary Benn μέσω του twitter ανήρτησε βίντεο από τον χώρο της βουλής. Σημειώνει πως βρίσκονται όλοι κλειδωμένοι σε χώρο της βουλής και εξέφρασε τη συμπάθειά του στους συγγενείς των τραυματιών.

18:31 Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι στη Downing Street ενώ εκτενείς είναι οι αναφορές ότι το χτύπημα στο Λονδίνο έγινε ένα χρόνο ακριβώς μετά απο τα γεγονότα στις Βρυξέλλες.

18:30 Παραμένει σημαντικός αριθμός βουλευτών μέσα στο βρετανικό συμβούλιο, αποχωρούν με μεγάλη προσοχή ενώ παραμένει σε κατάσταση συναγερμού το κτίριο.

18:29 Ελικόπτερο προσγειώνεται στο σημείο της επίθεσης

18:27 Εγκλωβισμένοι τουρίστες στη ρόδα του Λονδίνου

18:25 Έκλεισαν οι πύλες του Μπάκινγχαμ για λόγους ασφαλείας

18:20 Ήδη άνοιξε μεγάλη συζήτηση στα βρετανικά ΜΜΕ για το επίπεδο ασφαλείας γύρω από το κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα γιατροί περιγράφουν τα περιστατικά ως καταστροφικά ενώ εκφράζονται φόβοι για αύξηση στον αριθμό των απωλειών

18:13 BBC: Μια γυναίκα νεκρή και αρκετοί άλλοι τραυματίες

18:10 Κλειστό το κοινοβούλιο και η γέφυρα

18:08 Κλεισμένοι στη Βουλή των Κοινοτήτων βρίσκονται οι βουλευτές, σύμφωνα με tweet που δημοσίευσε ο βρετανός βουλευτής David Warburton

17:55 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την κατάσταση στο Λονδίνο

17:48 Δεν υπάρχουν πληροφορίες από την μητροπολιτική αστυνομία για το κατά πόσο συνδέονται τα δύο περιστατικά

17:44 Ασθενοφόρο ελικόπτερο έχει προσγειωθεί στην περιοχή

17:43 Λίγα μέτρα πιο κάτω, δεύτερο όχημα χτύπησε περαστικούς στη γέφυρα του Γουεστμίστερ, τραυματίζοντας περαστικούς

17:43 Ο σταθμός του μετρό στο Γουεστμίνστερ, έκλεισε μετά από οδηγία των αστυνομικών αρχών

17:42 Ο οδηγός του οχήματος αφού τραυμάτισε πεζούς επιτέθηκε σε αστυνομικό με μαχαίρι, με την κατάσταση της υγείας του να παραμένει άγνωστη

17:40 Ο υποτιθέμενος δράστης πυροβολήθηκε από ένοπλους αστυνομικούς

17:40 Για πέντε τραυματίες κάνουν λόγο τα τοπικά μέσα, για 12 άτομα τραυματισμένα μιλά το πρακτορείο Reuters

17:30 Μάρτυρες αναφέρουν ότι ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πέντε πεζούς πρωτού χτυπήσει στις πύλες του PortCullis House

17:20 Φυγάδευσαν την Τερέζα Μέι από το κτίριο και είναι ασφαλής. Δεν διευκρίνισε πού βρισκόταν η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης όταν διαπράχθηκε η επίθεση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση