ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φιγιόν: Η Γαλλία κινδυνεύει να γίνει σαν την Ελλάδα

Είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται σε πτώχευση, δήλωσε ο γάλλος υποψήφιος

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο συντηρητικός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν προειδοποίησε το Σάββατο από την Κορσική ότι η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με την ίδια τύχη που έχει η χρεωμένη--όπως είπε--Ελλάδα επαναλαμβάνοντας σκοπίμως μια φράση του που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο νησί αυτό της Μεσογείου πριν από δέκα χρόνια.

«Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει εδώ στην Κορσική το 2007. Είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται σε πτώχευση...Εχουμε ένα χρέος που μας υποχρεώνει να αναζητάμε καθημερινά δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς αγορές», είπε ο Φιγιόν προς τους υποστηρικτές του.

«Η Γαλλία σήμερα είναι μια χώρα που μπορεί να καταρρεύσει σαν την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, ακόμη κάποια στιγμή και σαν την Ελλάδα».

Ο Φιγιόν έχει βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στην ανάγκη περιορισμού των δημοσίων δαπανών και μείωσης του ελλείμματος της χώρας λέγοντας ότι θα καταργήσει 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 100 δισ ευρώ--προτάσεις που είναι σκληρότερες από εκείνες όλων των υπόλοιπων βασικών υποψηφίων.

Τον Σεπτέμβριο του 2007 στην Κορσική, ως πρωθυπουργός υπό τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο Φιγιόν είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα λέγοντας ότι ηγείται ενός διελυμένου κράτους.

«Είμαι επικεφαλής ενός κράτους που βρίσκεται σε πτώχευση. Είμαι αρχηγός ενός κράτους που επί 15 χρόνια παρουσιάζει ένα τεράστιο έλλειμμα. Είμαι επικεφαλής μιας χώρας που δεν έχει υπερψηφίσει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό μέσα σε 25 χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είχε δηλώσει τότε.

Παρότι η κυβέρνηση Σαρκοζί μετρούσε μόλις μερικούς μήνες ζωής, είχε αναλάβει τα ηνία από τον Ζακ Σιράκ, επίσης συντηρητικό, ο οποίος είχε κυβερνήσει για δύο θητείες από το 1995.

Η κριτική του Φιγιόν ήταν μακράν η σφοδρότερη για τις οικονομικές επιδόσεις της περιόδου Σιράκ που εξαπέλυε τότε η νέα κυβέρνηση. Σήμανε επίσης την αρχή μια μακράς διαμάχης ανάμεσα σε Φιγιόν και Σαρκοζί με αναλυτές να παρατηρούν ότι ο τότε πρωθυπουργός Φιγιόν αποκαλούσε τον εαυτό του επικεφαλής του κράτους, ένας ρόλος που ανήκει στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Με τρεις εβδομάδες να απομένουν μέχρι τις εκλογές ο Φιγιόν προσπαθεί να επιστρέψει στο προσκήνιο έχοντας χάσει τη δημοτικότητα που απολάμβανε μετά τη νίκη του επί του Σαρκοζί στις προκριματικές των συντηρητικών τον Νοέμβριο εξαιτίας σκανδάλου στο οποίο εμπλέκεται.

Οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν στην τρίτη θέση, πίσω από το νέο φαβορί, τον ανεξάρτητο κεντρώο Μακρόν, και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν. Αν αποδειχτούν βάσιμες, ο Φιγιόν μπορεί να είναι ο πρώτος συντηρητικός υποψήφιος που αποκλείεται από τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Μακρόν να επικρατεί στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαϊου της Λεπέν.

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανέρχετο στο 64% του ΑΕΠ το 2007 όταν ο Φιγιόν έκανε το σχόλιο περί χώρας σε πτώχευση, από σχεδόν 56% που ήταν το 1995, δείχνουν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Μέχρι το 2015 το χρέος είχε φθάσει στο 96% του ΑΕΠ τοποθετώντας τη Γαλλία στην έβδομη θέση της λίστας των χωρών της ΕΕ με το μεγαλύτερο χρέος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Μπορεί Ρώσοι να μην έστειλαν τα πυρηνικά τους να μας σώσουν, τη πραξικοπηματική κυβέρνηση θα εννοείς, ...»
CGA  |  07:59

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση