ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αναζητεί εντάσεις ο Ερντογαν για να νικήσει στην κάλπη

Προς το χειρότερο απο τη Βαρνα και μετα, ποια δεδομένα σχηματοποιουνται

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αναλύσεις τοσο απο την Ελλάδα οσο και απο την Τουρκία υποδείκνυαν πως ενώπιον της κάλπης αναμένεται αύξηση της έντασης απο την Άγκυρα. Η οποία αναμένεται να ευχηθεί επακριβώς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, αν και εφοσον οδηγηθεί η Τουρκία σε δυο εκλογικές Κυριακές.

Η συντήρηση άλλωστε κλίματος έντασης με την Ελλάδα, επι της ουσίας δεν έφυγε ποτέ απο το τραπέζι, ενώ σημειώνεται η μηδενική πρόοδος στο θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτών παρά τις παραινέσεις Γιούνκερ στη Βάρνα. Θέμα που αναπτύχθηκε εκεί μεταξύ άλλων, που είχαν και κυπριακές αποχρώσεις.

Η ρητορική Ερντογαν κατα της Ελλάδας απέκτησε και οικονομικές διαστάσεις, ενδεικτικό το υποτυπώδες παράδειγμα για το οτι η χώρα πτώχευσε-δείτε τους δρόμους της, ωστόσο το πρώτο μέρος της νέας κορύφωσης ήρθε με το επίσημο πάγωμα της επαναπροώθησης προσφύγων στα πλαίσια της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η Άγκυρα έχει αναστείλει, και επίσημα, το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα, ως αντίποινα για την μη έκδοση των οκτώ στρατιωτικών.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην Ελλάδα, από το 2016 έχουν σταλεί στην Τουρκία 1.209 αλλοδαποί με βάση το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των επιστροφών έγινε το 2016, καθώς πέρυσι έγιναν μόλις 21 επιστροφές ενώ φέτος έχουν σταλεί στην Τουρκία μόνον πέντε παράτυποι μετανάστες.

Επιπρόσθετα, από τον Μάρτιο του 2016, όταν τέθηκε σε ισχύ η ευρω-τουρκική συμφωνία, έχουν επιστραφεί οικειοθελώς στις πατρίδες τους 2.503 αλλοδαποί που είχαν φτάσει στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία.

Σκηνικό έντασης

Με αυτά τα δεδομένα, η κίνηση της Άγκυρας ταιριάζει περισσότερο στο πλαίσιο των πιέσεων που φαίνεται να ασκεί η τουρκική πλευρά.

Νωρίτερα το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό διέταξε να βρίσκονται διαρκώς σε επιφυλακή μια φρεγάτα δύο πυραυλάκατοι και ομάδα κομάντος, λόγω της έντασης στο Αιγαίο. Το ΓΕΕΘΑ απάντησε οτι δε υπάρχει ελληνική προκλητικότητα αλλα ετοιμότητα.

Το ερώτημα ειναι πλέον που το πάει η Τουρκία και ποιο θα ειναι το επόμενο βήμα σε αυτά τα πλαίσια. Η «Κ» μετέδωσε ήδη πως ετοιμάζεται, παρά την βαθιά οικονομική κρίση, για ακόμη έναν πόλεμο η Τουρκία αυτή τη φορά στο βόρειο Ιράκ.

Εφοσον η αναζήτησή κρίσεων δεν σταματά εκ μέρους της Τουρκίας, διπλωματικές πηγές σε Αθήνα και Λευκωσια προκρίνουν πως ο νεοθωμανισμος του Ερντογαν θα εχει και συνέχεια, την ώρα που κανεις δεν μπορει να πει με σιγουριά ποια θα ειναι και η κίνηση του πλωτού γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο και που. Στοιχείο που απασχολεί έντονα τη Λευκωσια που εχει όμως ως αντίβαρο το οτι όπως φαίνεται υπάρχει εις βάθος συνεννόηση μεταξύ Εni-Total για απο κοινού ενεργοποίηση στην κυπριακή αοζ ωστε να μην επαναληφθούν προηγούμενα φαινόμενα.

Η πίεση που εφάπτεται των κινήσεων του Ερντογαν, όπως λένε και διπλωματικές πηγές εχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, υπάρχει ανοικτή επικοινωνία Λευκωσιας-Αθήνας και δεν πρέπει να αποτελέσει αιτία για κινήσεις εν θερμω. Ήδη εχει υπάρξει ενημέρωση απο αξιωματούχους προς ομολόγους στην ΕΕ, και για τα όσα πράττει στο Αιγαίο η Τουρκία αλλα και για τα όσα δεν εχει κάνει με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ