ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διαξιφισμοί Ιταλίας – Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

Ρεκόρ αφίξεων στη Λαμπεντούζα και αιχμές πολιτικών εναντίον των Βρυξελλών για ελλιπή στήριξη της χώρας τους

Kathimerini.gr

Reuters, A.P.

Τριβές μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών προκάλεσε το απότομο μεταναστευτικό κύμα που έφερε χιλιάδες ανθρώπους, προερχομένους από την Τυνησία, στην ιταλική νήσο Λαμπεντούζα. Η κυβέρνηση Δεξιάς – Ακροδεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι ζητάει άμεση συνδρομή της Ε.Ε., αλλά ισχυρά μέλη της Ενωσης δυσφορούν με την άρνηση της Ρώμης να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία του Δουβλίνου.

Στολίσκος από 120 βάρκες έφθασε την Τετάρτη στο μικρό νησί της Ιταλίας, ανάμεσα στην Τυνησία και στη Σικελία, που αποτελεί το πρώτο ευρωπαϊκό λιμάνι υποδοχής πολλών μεταναστών από τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Χθες ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι από τους 7.000 μετανάστες που έφθασαν στη Λαμπεντούζα μέσα σε ένα 48ωρο, περίπου 4.200 εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο κέντρο υποδοχής, ενώ οι Αρχές κατέβαλλαν πυρετώδεις προσπάθειες για την προώθησή τους στην ηπειρωτική χώρα. Το νέο μεταναστευτικό κύμα προκάλεσε την αντίδραση του δημάρχου Λαμπεντούζα, Φίλιπο Μανίνο, ο οποίος κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι «παρέμεινε σιωπηλή για μήνες», ενώ η χώρα του, και ειδικά το νησί του, αντιμετώπιζαν σοβαρότατο πρόβλημα, και ζήτησε «δομικές λύσεις». Σε ακόμη υψηλότερους τόνους, ο ηγέτης της ξενοφοβικής Λέγκας και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι παραπονέθηκε για έλλειψη υποστήριξης από τους Ευρωπαίους και χαρακτήρισε την έλευση των μεταναστών «πράξη πολέμου», αλλά και «σύμβολο μιας σοσιαλιστικής Ευρώπης». Τη στήριξη της Ενωσης ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι. «Δεν πρέπει να μας αφήσουν μόνους», δήλωσε χαρακτηριστικά στην Corriere della Sera.

Την ίδια στιγμή, όμως, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την εφαρμογή της συμφωνίας με την Ιταλία για την εθελοντική υποδοχή προσφύγων επειδή η Ρώμη δεν εκπληρώνει τις δικές της ανειλημμένες υποχρεώσεις. Βάσει του εθελοντικού μηχανισμού ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η Γερμανία έχει παραλάβει μέχρι στιγμής 1.731 μετανάστες από άλλες χώρες της Ε.Ε., εκ των οποίων οι 1.043 ήταν από την Ιταλία. Ωστόσο η κυβέρνηση Μελόνι έχει σταματήσει να δέχεται ανθρώπους που επαναπροωθεί η Γερμανία σύμφωνα με τον κανονισμό του Δουβλίνου, όπως υποστήριξε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών Μαξιμίλιαν Καλ.

Η Μελόνι στη Βουδαπέστη

Μιλώντας σε σύνοδο που οργάνωσε η κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν στη Βουδαπέστη, η Ιταλίδα πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η υποδοχή νόμιμων μεταναστών δεν αποτελεί λύση ούτε για το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης ούτε για τη σωτηρία των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης. «Ζούμε σε μια εποχή όπου όλα όσα μας προσδιορίζουν υφίστανται επίθεση», υποστήριξε η Μελόνι, κατά την οποία οι παραδοσιακές αξίες της οικογένειας και της χριστιανικής θρησκείας βρίσκονται στο κέντρο μιας «μεγάλης μάχης» για την προστασία της ανθρωπότητας και των δικαιωμάτων των λαών.

Μήνυση

Σαράντα επιζώντες από το πολύνεκρο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου στα ανοιχτά της Πύλου κατέθεσαν διά των συνηγόρων τους μήνυση κατά παντός υπευθύνου στο Ναυτοδικείο Πειραιά, κατηγορώντας τις αρμόδιες αρχές για παράβαση καθήκοντος. Επιζώντες που μίλησαν στο Reuters κατήγγειλαν τις απερίγραπτες συνθήκες στο κατάστρωμα και στα αμπάρια του μοιραίου αλιευτικού, που εκτιμάται ότι μετέφερε 400-750 ανθρώπους, από Πακιστάν, Συρία και Αίγυπτο, εκ των οποίων μόνο 104 διασώθηκαν. Οι ίδιοι επέρριψαν ευθύνες στο Λιμενικό, υποστηρίζοντας ότι προσπάθησε να ρυμουλκήσει το σκάφος με αποτέλεσμα την ανατροπή του, κάτι που οι ελληνικές αρχές διαψεύδουν. Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι «οι ελληνικές αρχές απέτυχαν να παρέμβουν άμεσα και να οργανώσουν μια αποτελεσματική επιχείρηση για τη διάσωση όσων επέβαιναν στη βάρκα».

Οι αριθμοί

7.000 μετανάστες έφθασαν στη Λαμπεντούζα μέσα σε 48 ώρες.

400 άτομα είναι κανονικά η συνολική χωρητικότητα του κέντρου υποδοχής.

6.000 κάτοικοι είναι ο ντόπιος πληθυσμός στο νησί.

124.000 έχουν φθάσει στις ιταλικές ακτές το 2023, διπλάσιοι από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

1 δισ. ευρώ υποσχέθηκε η Ε.Ε. στην Τυνησία, αλλά η συμφωνία δεν «φρενάρει» τις ροές.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση