ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διεθνή ΜΜΕ: «Ο Σούνακ έχει παράδοση αγένειας»

Εκτενή δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ για την ακύρωση της συνάντησης Σούνακ-Μητσοτάκη

Kathimerini.gr

Στη διπλωματική διένεξη που προκάλεσε η ματαίωση της συνάντησης των Σούνακ – Μητσοτάκη αναφέρθηκε εκτενώς ο αγγλόφωνος Τύπος, εξηγώντας πως ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβίασε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα θέσει δημόσια τη διαφωνία για την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ειδικά η σύγκριση του διαχωρισμού των γλυπτών με το κόψιμο της Μόνα Λίζα στη μέση και το παράπονο του Έλληνα πρωθυπουργού για την αργή πρόοδο των συνομιλιών για πιθανή επιστροφή των γλυπτών σε συνέντευξή του στο BBC, φαίνεται πως ήταν τα δύο σημεία που ενόχλησαν το Λονδίνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού ομίλου για την αντιπαράθεση η βρετανική κυβέρνηση απεφάνθη κατόπιν αυτού ότι μια συνάντηση «δεν θα είναι παραγωγική». «Εάν δεν είναι δυνατόν να τηρήσουμε τις διαβεβαιώσεις, τις ρητές διαβεβαιώσεις, τότε δεν είναι ένας παραγωγικός τρόπος δραστηριότητας και γι′ αυτό είδατε τον πρωθυπουργό να παίρνει αυτή την απόφαση», είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ.

Οι Financial Times έγραψαν πως ο Σούνακ θέλει να παρουσιάσει εαυτόν ως υπερασπιστή των Γλυπτών του Παρθενώνα και να σκιαγραφήσει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ ως πρόθυμο να τα παραδώσει στους Ελληνες.

Από την πλευρά της η εφημερίδα Guardian παρέθεσε το σχόλιο του πρώην υπουργού Ζακ Γκόλντσμιθ ότι ο Σούνακ έχει παράδοση αγενούς συμπεριφοράς απέναντι σε ξένους ηγέτες. «Η ματαίωση συναντήσεων με ξένους ηγέτες λίγη ώρα πριν από την πραγματοποίησή τους απηχεί νευρικότητα. Είναι ντροπή και έχει αρνητικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απλώς επανέλαβε τις γνωστές ελληνικές θέσεις. Θα έπρεπε να μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε χωρίς να προσβάλλουμε τον άλλο και τη χώρα του. Ως στέλεχος του Foreign Office συχνά με αιφνιδίαζε η αδεξιότητα και αγένεια του Σούνακ».

Στην ιστοσελίδα του το ΤΙΜΕ εκτίμησε ότι η σύγκρουση «απηχεί τους εσωτερικούς πολιτικούς συσχετισμούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ». «Πρόκειται για μια ενέργεια που σπάνια χαιρετίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, ειδικά αφού Σούνακ και Στάρμερ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα».

Οι Times της Νέας Υόρκης θεωρούν ότι για τον Σούνακ μια διπλωματική διένεξη με την Ελλάδα δεν είναι ευπρόσδεκτη σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει μια στάσιμη οικονομία και ένα ρήγμα στους κόλπους των Συντηρητικών για τη μεταναστευτική πολιτική. Από όταν έγινε πρωθυπουργός πέρσι καλλιέργησε φιλικότερες σχέσεις με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Τον Φεβρουάριο διευθέτησε μια αντιπαράθεση με την Ε.Ε. για το καθεστώς της βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit. Συντηρητικοί πολιτικοί όμως ισχυρίζονταν ανέκαθεν ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου και δεν μπορούν να επιστραφούν στην Ελλάδα, όποια κι αν είναι η προέλευσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση