ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε.Ε: Προκαταρκτική συμφωνία για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την τελική έγκριση, μετά την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Coreper)

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την τελική έγκριση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, μετά την προκαταρκτική συμφωνία, που επετεύχθη την Πέμπτη από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Coreper).

Η σημερινή διαβούλευση έγινε μετά την πολιτική συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 20 Δεκεμβρίου 2023, για το Σύμφωνο που περιλαμβάνει πέντε νόμους «κλειδιά», με στόχο την μεταρρύθμιση του συστήματος μετανάστευσης και ασύλου της Ε.Ε.

Σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται ότι οι 27 μόνιμοι αντιπρόσωποι «αποφάσισαν να στείλουν το συμβιβαστικό κείμενο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να προχωρήσει προς την τελική έγκριση».

«Τα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν σήμερα τη δέσμευσή τους για τη βελτίωση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης», τόνισε σε σχετική της δήλωση η Βελγίδα υπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης, Νικόλ ντε Μουρ, εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

«Αυτοί οι νέοι κανόνες θα καταστήσουν το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου πιο αποτελεσματικό και θα αυξήσουν την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών. Η συμφωνία αυτή θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη μετανάστευση και το άσυλο επί του εδάφους, στα σύνορα και εντός των επικρατειών μας», πρόσθεσε. «Η συμφωνία δεν θα αλλάξει την κατάσταση από την πρώτη ημέρα μετά την έγκρισή της, αλλά τώρα πρέπει να δεσμευτούμε πλήρως για την εφαρμογή των όσων έχουμε αποφασίσει», τόνισε η κ. Ντε Μουρ.

Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διαπραγματεύεται τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου συναντήθηκε με εκπροσώπους των πέντε προεδριών του Συμβουλίου της Ε.Ε, κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν οι διαβουλεύσεις για το νέο «πακέτο» (Ισπανίας, Σουηδίας, Τσεχίας, Γαλλίας, καθώς και του Βέλγιου), στη βάση του συμφωνημένου χρονοδιαγράμματος για τελική έγκριση, πριν από δηλαδή, το τέλος της τρέχουσας θητείας των θεσμών.

Οπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ, στο Σύμφωνο περιλαμβάνεται η επικαιροποίηση του κανονισμού Eurodac (βάση δεδομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων της ΕΕ), ο κανονισμός για ενίσχυση των ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο κανονισμός για τη διαδικασία ασύλου, που θεσπίζει κοινή διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν τα κράτη μέλη όταν άτομα ζητούν διεθνή προστασία και ο κανονισμός για τη διαχείριση ασύλου και της μετανάστευσης που θα αντικαταστήσει τον ισχύοντα κανονισμό του Δουβλίνου.

Ο νέος κανονισμός καθορίζει, άλλωστε, ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την εξέταση μιας αίτησης ασύλου (συνδυάζει την υποχρεωτική αλληλεγγύη για στήριξη των κρατών-μελών με ευελιξία για το πώς θα γίνεται η συνεισφορά).

Το Σύμφωνο εμπεριέχει νόμο, που θεσπίζει το πλαίσιο, που επιτρέπει στα κράτη μέλη να αντιμετωπίζουν καταστάσεις κρίσης, επιτρέποντας ευελιξία σε ορισμένους κανόνες, για παράδειγμα, όσον αφορά την καταγραφή των αιτήσεων ασύλου ή τη διαδικασία ασύλου στα σύνορα.

«Πράσινο φως» δόθηκε σήμερα στο Coreper και για τους νόμους για το άσυλο και τη μετανάστευση, για τους οποίους έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία το 2022 και αφορούν την αναθεώρηση της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής, την επικαιροποίηση του κανονισμού για τα προσόντα και έναν κανονισμό για τη θέσπιση πλαισίου επανεγκατάστασης της ΕΕ. Εγκρίθηκε επίσης και ο κανονισμός για την επιστροφή στα σύνορα, ο οποίος επιτρέπει την εφαρμογή του Συμφώνου στις ευρωπαϊκές χώρες με διαφορετικούς κανόνες, όσον αφορά τον χώρο Σένγκεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση