ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ε.Ε. – Ουκρανία: Νέο «όχι» από Ορμπαν στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

«Η διεύρυνση δεν είναι θεωρητικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Ορμπάν, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις

Kathimerini.gr

Οχι στη διαπραγμάτευση σχετικά με την έναρξης των ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία λέει ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ενώ επισήμανε ότι δεν σχετίζεται κανένα ουγγρικό θέμα με αυτό της Ουκρανίας.

«Η διεύρυνση δεν είναι θεωρητικό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Ορμπαν, αλλά υπάρχουν προϋποθέσεις.

Οπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, για το ζήτημα της χρηματοδότησης της Ουκρανίας, ο κ. Ορμπαν σημείωσε ότι βραχυπρόθεσμα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό, αλλά μακροπρόθεσμα πρέπει να είναι έξω από αυτόν.

Τέλος, σε σχέση με τη Γεωργία ο Ούγγρος πρωθυπουργός ανέφερε: «Η Γεωργία είναι εντάξει. Ολοι σας αγαπούν».

Στον «αέρα» η δυτική βοήθεια προς το Κίεβο

Τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πάρει θέση στο πλευρό της εμπόλεμης Ουκρανίας, διπλωματικά και όχι μόνο: υποδεχόμενη εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες, στέλνοντας στο Κίεβο οικονομική και στρατιωτική βοήθεια και επιβάλλοντας κυρώσεις στη Ρωσία.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σήμερα η «Κ», έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου, οι «27» δυσκολεύονται πια να συμφωνήσουν ομόφωνα σε ένα πιο μακροπρόθεσμο πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο, ενώ διαφωνίες υπάρχουν γύρω και από το θέμα της προωθούμενης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη χώρα.

Σε μια περίοδο κατά την οποία η στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια (των 60 δισ. δολαρίων) που προορίζεται για την Ουκρανία από τις ΗΠΑ έχει «κολλήσει» στο αμερικανικό Κογκρέσο, η υποστήριξη από τις Βρυξέλλες είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου το Κίεβο να μπορέσει να συνεχίσει να μάχεται κατά της Ρωσίας.

Η «Αυστροουγγαρία» επιστρέφει στην ευρωπαϊκή σκηνή

Καθώς πλησιάζουν πια οι επόμενες ευρωεκλογές (τον Ιούνιο του 2024), οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν θέλουν προφανώς να φανεί ότι ευνοούν την Ουκρανία σε βάρος των καθημερινών ανησυχιών των πολιτών τους.

Επτά χώρες έχουν τονίσει ότι τα 50 δισ. ευρώ που θα δοθούν (εάν τελικώς δοθούν) ως βοήθεια στο Κίεβο, θα πρέπει να συνδεθούν παράλληλα με την παροχή κεφαλαίων και για άλλες ευρωπαϊκές προτεραιότητες, όπως είναι για παράδειγμα η αντιμετώπιση της μετανάστευσης, ενώ υπάρχουν και χώρες όπως η Αυστρία που συνδέουν την ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας με την ενταξιακή προοπτική της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Τονίζεται μάλιστα ότι το ζευγάρι Βιέννης – Βουδαπέστης εκπέμπει πλέον κοινά μηνύματα όχι μόνο στο θέμα της Ουκρανίας αλλά και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, εγείροντας εμπόδια και αξιώσεις και προκαλώντας προβληματισμό στις Βρυξέλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση