ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γάζα - Διπλωματικός μαραθώνιος στο ΣΑ για να αποτραπεί ακόμα ένα βέτο των ΗΠΑ

Η ψηφοφορία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που ήταν προγραμματισμένη για χθες Δευτέρα αναβλήθηκε, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για διαπραγματεύσεις, εν μέσω νέων ενστάσεων των ΗΠΑ ως προς τη δι

Kathimerini.gr

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συγκληθεί την Τρίτη για να εγκρίνει ή να απορρίψει ψήφισμα κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Προηγούμενα ψηφίσματα για τη Γάζα δεν πέρασαν, λόγω βέτο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ψηφοφορία ήταν αρχικά προγραμματισμένη για χθες Δευτέρα, ωστόσο, αναβλήθηκε για να δοθεί περισσότερος χρόνος στους διπλωμάτες να αμβλύνουν τις αντιθέσεις, εν μέσω νέων ενστάσεων των ΗΠΑ ως προς τη διατύπωση του σχεδίου ψηφίσματος.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δεν μπορούν να υποστηρίξουν αναφορά σε «παύση των εχθροπραξιών», αλλά θα μπορούσαν να δεχτούν έκκληση για «αναστολή των εχθροπραξιών».

Οι αραβικές χώρες χαρακτήρισαν ενθαρρυντικό το γεγονός πως ο Λευκός Οίκος προφανώς προσπαθούσε να βρει διατύπωση που θα μπορούσε να υποστηρίξει σημειώνοντας πρόοδο σε σχέση με το να ασκεί απλώς βέτο σε ψηφίσματα, όπως συνέβη σε προηγούμενες αντίστοιχες διαδικασίες.

Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα συνεχίσουν τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ για την επίτευξη του διακηρυγμένου στόχου του, που είναι να «εξαλειφθεί» η Χαμάς.

Αυξάνεται η πίεση

Συγκέντρωση στη μνήμη μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων που έχασαν τη ζωή τους στη Γάζα, κατά τη διάρκεια του πολέμου, έξω από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 6 Δεκεμβρίου (Reuters)

Διχασμένο δεν είναι μόνο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα της Γάζας. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ αυξάνονται οι πιέσεις, λόγω της εντεινόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στον παλαιστινιακό θύλακο και των μεγάλων απωλειών μεταξύ Παλαιστινίων αμάχων.

Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν παροτρύνει την ισραηλινή κυβέρνηση να υιοθετήσει διαφορετικές στρατιωτικές τακτικές, κάτι στο οποίο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προσώρας φαίνεται να αντιστέκεται.

Η υποστήριξη ψηφίσματος για αναστολή των εχθροπραξιών στον ΟΗΕ, θα αποτελούσε σαφές μήνυμα έκφρασης δυσαρέσκειας εκ μέρους των ΗΠΑ για τη στάση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απορρίψει στο παρελθόν ψηφίσματα για παύση των εχθροπραξιών στο ισχυρό Συμβούλιο Ασφαλείας των 15 επικαλούμενες την απουσία σαφούς κριτικής στη Χαμάς για τη δολοφονία περίπου 1.200 Ισραηλινών στις 7 Οκτωβρίου.

Το τελευταίο σχέδιο, το οποίο συνέταξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταδικάζει όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και ζητεί την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Η πίεση στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί περισσότερο μετά το ψήφισμα υπέρ επείγουσας παύσης των εχθροπραξιών από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με 153 ψήφους, 10 κατά και 23 αποχές στις 12 Δεκεμβρίου.

Από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις, καθώς δεν κατάφερε παρά στα μέσα Νοεμβρίου να υιοθετήσει απόφαση, που καλούσε να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις».

Πέντε σχέδια απόφασης απορρίφθηκαν, τα δύο εξαιτίας του βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες πως το Ισραήλ διατρέχει κίνδυνο να απολέσει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας εξαιτίας των βομβαρδισμών «στα τυφλά» που εξαπολύει στη Λωρίδα της Γάζας.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν τα λόγια με πράξεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ και στις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις να τηρήσουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύσουν τους αμάχους», σχολίασε ο Λουί Σαρμπονό της Human Rights Watch, καλώντας τους Αμερικανούς να «μη χρησιμοποιήσουν το βέτο τους για να εμποδίσουν αποφάσεις με σκοπό να τερματιστούν μαζικές φρικαλεότητες».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να υπάρξει αποχή των Αμερικανών στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να επιτρέψουν να περάσει κείμενο, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, είπεπως δεν θέλει να κάνει «υποθέσεις».

«Βρισκόμαστε εν μέσω διαδικασίας διαπραγμάτευσης», εξήγησε.

Τι θα σήμαινε το ψήφισμα

Τα μόνιμα μέλη δεν μπορούν να ασκήσουν βέτο στις ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης, όπως συμβαίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ωστόσο, οι ψηφοφορίες της Γενικής Συνέλευσης εκφράζουν την παγκόσμια κοινή γνώμη και δεν έχουν την ισχύ του νόμου που συνδέεται με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Μολονότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι νομικά δεσμευτικές, οι χώρες που αφορούν συχνά τις αψηφούν.

Σε μία προσπάθεια να κερδίσει τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, το σχέδιο ψηφίσματος ζητά βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, υιοθετώντας τη διατύπωση άρθρου του Σαββατοκύριακου που υπογράφει ο ίδιος από κοινού με τον Γερμανό ομόλογό του.

Η διατύπωση επιλέχθηκε για να διευκολύνει τη Βρετανία να μετακινηθεί από την αποχή, θέση που είχε το Λονδίνο την τελευταία φορά που συζητήθηκε η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη θετική ψήφο.

Η Βρετανία έχει ψηφίσει κατά καιρούς θετικά για ψηφίσματα στα οποία αρχικά αντιτάχθηκαν οι ΗΠΑ, κυρίως τον Ιανουάριο του 2009, όταν ο τότε απεσταλμένος της Βρετανίας είχε υποστηρίξει ψήφισμα για κατάπαυση του πυρός έπειτα από 13 ημέρες μαχών στη Γάζα.

Η στάση της Βρετανίας είχε ωθήσει τότε τις ΗΠΑ να διαφοροποιήσουν τη στάση τους και να περάσουν από την απόρριψη του ψηφίσματος στην αποχή.

Ο Κάμερον πρόκειται να συναντηθεί σήμερα Τρίτη με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Ιταλίας. Οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να καλέσουν από κοινού σε «διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν το Ισραήλ

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ισραήλ χθες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν ξεκαθάρισε πάντως πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προμηθεύουν με τον απαραίτητο στρατιωτικό «εξοπλισμό» τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό. Επαναβεβαίωσε παράλληλα πως η Ουάσιγκτον δεν επιθυμεί να «επιβάλει χρονοδιάγραμμα» στον ιστορικό σύμμαχό της.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου επέμεινε στην ανάγκη να «μειωθούν» οι «ζημιές στους αμάχους» και να «προσφερθεί περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στους σχεδόν δύο εκατομμύρια εκτοπισμένους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, χθες, στο Συμβούλιο Ασφαλείας βρισκόταν σε εξέλιξη κατάρτιση νέου σχεδίου ψηφίσματος.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Εκκληση του ΟΗΕ για αναστολή των εχθροπραξιών θα ασκούσε πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους 19.453 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

«Μπροστά σε τέτοιες φρικαλεότητες, υπάρχει μόνο μία θέση που είναι ηθική, μόνο μία θέση που μπορεί να υπερασπιστεί κάποιος: κατάπαυση του πυρός τώρα», δήλωνε την Παρασκευή ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Ριάντ Μανσούρ, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση.

«Το να γίνεται έκκληση για κατάπαυση του πυρός τώρα, ενώ (όμηροι) συνεχίζουν ακόμη να κρατούνται, είναι το πλέον ανήθικο πράγμα», υποστήριξε ο Ισραηλινός ομόλογός του Γκιλάντ Ερντάν.

Για να υιοθετηθεί οποιοδήποτε σχέδιο απόφασης από το ΣΑ απαιτούνται εννέα ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του που διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, Guardian

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση