ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γάζα: Υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη νέα φάση του πολέμου;

Οι κάτοικοι της Γάζας κλήθηκαν εκ νέου να μετακινηθούν ενόψει της νέας φάσης του πολέμου, ωστόσο πολλοί προειδοποιούν για χειρότερα σενάρια κόλασης

Kathimerini.gr

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι περιμένει δύσκολες μάχες στη νέα φάση του πολέμου του στη Γάζα, ωστόσο, τόνισε ότι είναι ανοιχτό σε «εποικοδομητικές παρατηρήσεις» για τη μείωση των απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι συμβουλές πρέπει «να είναι συμβατές με τον στόχο του να καταστρέψει τη Χαμάς».

«Προχωράμε τώρα με τη δεύτερη φάση. Το δεύτερο στάδιο θα είναι δύσκολο στρατιωτικά», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Εϊλον Λεβί, σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Οι ισραηλινές δυνάμεις άρχισαν να επιχειρούν στη νότια περιοχή της Λωρίδας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, όπου ο πληθυσμός έχει αυξηθεί από περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από τις βόρειες περιοχές.

Το Ισραήλ έχει δεχθεί ισχυρές διεθνείς πιέσεις, μεταξύ άλλων από την Ουάσιγκτον, για τον περιορισμό των απωλειών μεταξύ των αμάχων.

Οι κάτοικοι της Γάζας έχουν κληθεί εκ νέου να εκκενώσουν περιοχές, οι οποίες πρόκειται να μετατραπούν σε πεδία μαχών, και καθοδηγούνται με χάρτες για το πώς πρέπει να κινηθούν προκειμένου να είναι ασφαλείς, καθώς ο πόλεμος εξαπλώνεται.

Ωστόσο αξιωματούχοι ανθρωπιστικών οργανώσεων προειδοποιούν ότι πλέον δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Λωρίδα.

Χάρτες του Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ρίχνει φυλλάδια με ψηφιακούς κωδικούς, οι οποίοι ανοίγουν χάρτες με τη Γάζα χωρισμένη σε ζώνες, για να καθοδηγηθούν οι κάτοικοι σε ασφαλέστερες περιοχές, εκτός του πεδίου του μαχών.

Ωστόσο, εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων ισχυρίζονται πως αυτοί οι χάρτες έχουν αυξήσει τον φόβο και τη σύγχυση στον παλαιστινιακό θύλακο.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά και το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι περιορισμένη.

Επιπλέον, το βράδυ της Δευτέρας, η κύρια παλαιστινιακή εταιρεία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε νέο μπλακ άουτ, καθώς όλες οι τηλεφωνικές και διαδικτυακές υπηρεσίες κόπηκαν για ακόμα μία φορά έπειτα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Ασφαλείς ζώνες

Kαταυλισμός στη Ράφα της νότιας Γάζας για εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, λόγω των ισραηλινών βομβαρδισμών (Reuters)

Ο εκπρόσωπος της Unicef, Τζέιμς Ελντερ, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε τις λεγόμενες «ασφαλείς ζώνες» ως «επικίνδυνο, ψευδές αφήγημα».

«Πρόκειται για μικρές εκτάσεις άγονης γης χωρίς νερό και εγκαταστάσεις, όπου δεν προσφέρεται προστασία από το κρύο, ενώ δεν υπάρχει αποχέτευση», τόνισε ο ίδιος.

«Δεν είναι δυνατόν να μετακινούνται βίαια εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και να οδηγούνται σε τοποθεσίες χωρίς τουαλέτες και χωρίς σταγόνα νερό», πρόσθεσε.

Γιατροί και υγειονομικοί προειδοποιούν πως «οι ασφαλείς ζώνες σύντομα θα μετατραπούν σε ζώνες ασθενειών», ανέφερε ακόμη ο αξιωματούχος της Unicef.

Εξάπλωση ασθενειών

Η προσπάθεια του Ισραήλ να μετεγκαταστήσει τους Παλαιστίνιους σε μικρή περιοχή στη νότια Λωρίδα της Γάζας καθιστά αδύνατη την παροχή βοήθειας και αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών, προειδοποίησε από την πλευρά της η Μπούσρα Χαλίντι, νομικός με έδρα τη Ραμάλα και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα της Oxfam.

«Το να στριμώχνουμε τους ανθρώπους σε έναν χώρο, ουσιαστικά στο μέγεθος του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου… είναι απάνθρωπο και καθιστά αδύνατη τη διανομή βοήθειας», δήλωσε η Χαλίντι σε συνέντευξή της στο Al Jazeera.

«Η Γάζα ήταν ήδη υπερπλήρης, όσον αφορά τον πληθυσμό της… πλέον, μιλάμε για 1,8 εκατομμύρια ανθρώπους που στριμώχνονται σε περιοχή στο μέγεθος αεροδρόμιο», πρόσθεσε η ίδια, προειδοποιώντας πως η χολέρα και η γαστρεντερίτιδα εξαπλώνονται ταχύτατα λόγω της συμφόρησης.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Τοπικός αξιωματούχος του ΟΗΕ έκανε λόγο για χειρότερο σενάριο κόλασης στη Γάζα, στο οποίο οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ενδέχεται στο εξής να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις εκκλήσεις για βοήθεια.

Παρόλο που περίπου εκατό φορτηγά με βοήθεια έχουν εισέλθει στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα τα δύο τελευταία 24ωρα, οι παραδόσεις σε ολόκληρη τη Λωρίδα παρεμποδίζονται λόγω των σφοδρών μαχών, ανέφερε ο αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το BBC.

Πάντως, η επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας βοήθειας Σαμάνθα Πάουερ έφτασε στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου την Τρίτη, όπου αναμένεται να ανακοινώσει πρόσθετη βοήθεια ύψους άνω των 21 εκατ. δολ, για τον παλαιστινιακό λαό, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID).

Τι συμβαίνει στα νοσοκομεία

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από τη Χαμάς, προειδοποίησε το πρωί της Δευτέρας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις φέρονταν να έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια Γάζα.

Υπήρχαν αναφορές για νεκρούς έξω από το νοσοκομείο, στις εγκαταστάσεις του οποίου περίπου 7.000 Παλαιστίνιοι φέρονται να έχουν αναζητήσει καταφύγιο, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του υπουργείου Υγείας, Μουνίρ αλ-Μπουρς, τον οποίο επικαλείται το Al Jazeera.

Εξέφρασε ακόμη την ανησυχία ότι η πολιορκία του νοσοκομείου θα μπορούσε να εξελιχθεί σε εισβολή, όπως συνέβη στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν είναι το ένα από τα συνολικά έξι νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε όλα, οι συνθήκες λειτουργίας είναι εξαιρετικά δύσκολες, καθώς καλούνται να περιθάλψουν εκατοντάδες τραυματίες την ημέρα με ελάχιστους πόρους και συχνές διακοπές ρεύματος.

Προσφυγικοί καταυλισμοί

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις τους κινούνται βαθύτερα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στα βόρεια Γάζα, τον οποίο έχουν περικυκλώσει.

Ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν κέντρο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς, καθώς και ότι εντόπισαν «υλικά παρατήρησης και ελέγχου, όπλα και χάρτες».

Νοτιότερα, ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα πλησίαζαν την πόλη Χαν Γιουνίς από τα ανατολικά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο κεντρικός δρόμος που οδηγεί εκεί από τα βόρεια αποτελούσε πλέον πεδίο μάχης.

Παράλληλα, τουλάχιστον 50 άνθρωποι φέρονται να έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στην κεντρική Γάζα, καθώς και στην πόλη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα την Τρίτη, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Δεκάδες τραυματίες φέρονται να μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Νάσερ της πόλης.

Οι διαπραγματεύσεις

Η νέα φάση του πολέμου ξεκίνησε αφότου έσπασε η επταήμερη εκεχειρία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς κατέρρευσε, επειδή η Χαμάς αρνήθηκε να απελευθερώσει τις γυναίκες ομήρους, καθώς δεν ήθελε να μιλήσουν δημόσια για τη σεξουαλική βία.

Ο ΟΗΕ πρόσφατα δέχτηκε καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η Χαμάς άσκησε σεξουαλική βία κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Ισραηλινή ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και δικηγόρος δήλωσε επίσης πρόσφατα ότι η Χαμάς είχε προμελετημένο σχέδιο να χρησιμοποιήσει τη σεξουαλική βία ως όπλο πολέμου. Η Χαμάς απέρριψε τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντάς τες ψέματα.

Το Κατάρ, μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις, κάλεσε από την πλευρά του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αναγκάσει το Ισραήλ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο εμίρης του, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στην Ντόχα χαρακτήρισε «ντροπή για τη διεθνή κοινότητα να επιτρέπει τη συνέχιση αυτού του αποτρόπαιου εγκλήματος για σχεδόν δύο μήνες».

Εκανε λόγο για «συστηματική και σκόπιμη δολοφονία αθώων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών».

Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Al Jazeera

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση