ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γερμανία: «Δύσκολη» εξίσωση η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Τα αποτελέσματα της Κυριακής θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης το επόμενο διάστημα

Kathimerini.gr

Παρόλο που στις Βρυξέλλες δεν αναμένουν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών με κομμένη την ανάσα όπως κατά τη διάρκεια των γαλλικών εκλογών, τα αποτελέσματα της Κυριακής θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης το επόμενο διάστημα.

Παρά την ξεκάθαρη υπεροχή του κόμματος της Α. Μέρκελ, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα αποτελέσει μία δύσκολη εξίσωση που αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να πάρει ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα για να λυθεί και μία επίπονη εσωτερική διαδικασία για τα τρία υποψήφια κόμματα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Συγχρόνως οι συνομιλίες δεν αναμένονται να ξεκινήσουν πριν τις 15 Οκτωβρίου που εξελίσσονται εκλογές στην Σαξονία καθώς «κανένας δεν θέλει οι εθνικές συνομιλίες να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα του μικρού αυτού κρατιδίου» λέει στην «Κ» ο αναλυτής του German Μarshal Fund, Τίμο Λοτσόκι.

Και ενώ κανένας δεν ξέρει τι βρίσκεται στο μυαλό της Α. Μέρκελ όσον αφορά ποιον θα προτιμούσε για κυβερνητικό εταίρο, δεν αποτελεί μυστικό ότι η καγκελάριος συνεργάστηκε καλά με τους σοσιαλδημοκράτες τα περασμένα τέσσερα χρόνια. «Είμαι περήφανη για αυτά που και τα δύο κόμματα καταφέραμε μαζί» έλεγε κατά την διάρκεια της προεκλογικής της εκστρατείας. Όμως περήφανη δεν δηλώνει και η πλειοψηφία των Σοσιαλδημοκρατών που παρά τον νέο τους αρχηγό Μ. Σουλτς δεν κατάφεραν να φέρουν φρέσκο άνεμο στα πανιά τους.

«Αν οι Σοσιαλδημοκράτες φέρουν αποτέλεσμα μικρότερο από το 25,7% των τελευταίων εκλογών, τότε μία συμμαχία με το κόμμα της Α. Μέρκελ θα γίνει ακόμα πιο δύσκολα καθώς μία σειρά από στελέχη του κόμματος θα ζητήσουν αρκετά ανταλλάγματα για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Πολλοί θα πουν δεν μας ευνόησε που ήμασταν κομμάτι της συγκυβέρνησης» εξηγεί στην «Κ» ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Εμμανουηλίδης, επικεφαλής του think tank Εuropean Policy Center στις Βρυξέλλες.

Στους Σοσιαλιστές ακούγεται έντονα το επιχείρημα ότι καλύτερα θα ήταν να απέχουμε από την εξουσία έτσι ώστε να γίνει μία ανασυγκρότηση του κόμματος και να είναι ετοιμαστούμε για τις επόμενες εκλογές. “Πολλοί θεωρούν ότι ο Μ. Σουλτς είναι αποτυχημένος καθώς πέταξε τόσο ψηλά αρχικά και βούλιαξε στην συνέχεια τόσο βαθιά που θα είναι πολύ δύσκολο να μείνει», λέει ο Εμμανουηλίδης υποστηρίζοντας ότι ένα μέρος των Σοσιαλιστών θα ταχθούν υπέρ μίας ενδοσκόπησης και ανασυγκρότησης δημιουργώντας εμπόδια σε μία μεγάλη κυβέρνηση συνεργασίας.

Και παρόλο που στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν ως το πλέον θετικό αποτέλεσμα μία κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, καθώς θα προωθήσει πολύ καλύτερα την ατζέντα της ευρωπαϊκής εμβάθυνσης από μία τριπλή συμμαχία που θα συμπεριλάμβανε τους πράσινος και τους φιλελεύθερους άλλοι έχουν αντίθετη άποψη. Βραχυπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων της ευρωζώνης που έχει προτείνει ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν και η Επιτροπή αλλά από την άλλη μία κυβέρνηση που θα είναι “μία από τα ίδια θα δημιουργήσει περισσότερο θυμό στο εκλογικό σώμα» που θα ζητάει περισσότερες δραστικές αλλαγές την επόμενη τετραετία λέει ο Λοτσόκι από το Βερολίνο.

«Οι ψηφοφόροι που δεν θα είναι ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση της κ. Μέρκελ θα έχουν την δυνατότητα να στραφούν προς τους Σοσιαλδημοκράτες αν δεν είναι μέρος της κυβέρνησης», λέει ο Λοτσόκι και εξηγεί πως έτσι εξασφαλίζεται μια απολύτως φιλειρηνική αντιπολίτευση. Αν το κόμμα του κ. Σουλτς βρεθεί ξανά στην εξουσία τότε η βασική αντιπολίτευση θα διεξάγεται από το ακροδεξιό κόμμα AFD που αναμένεται να πάρει γύρω στο 15% με αποτέλεσμα να αλλάζει την ατζέντα και να δημιουργεί αντί- ευρωπαϊκό κλίμα.

Αν τελικά προκύψει κυβέρνηση με τα τρία κόμματα πρώτον για τους πράσινους θα αποτελέσει πρόκληση καθώς για πρώτη φορά θα βρίσκονται κάτω από το τιμόνι των σοσιαλδημοκρατών. Συγχρόνως οι πράσινοι έχουν μία πιο «συγχωρητική στάση» προς τις αδύναμα οικονομικά χώρες του Νότου συμπεριλαμβανομένου και της Ελλάδας εξισορροπώντας έτσι την σκληρή στάση των Φιλελευθέρων που έχουν τονίσει την ανάγκη ακόμα και για την κατάργηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Οι θέσεις των φιλελευθέρων φαίνεται να έχουν ανησυχήσει τις Βρυξέλλες περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε καθώς είναι κατανοητό ότι αποτελούν μόνο προεκλογικές υποσχέσεις που θα αλλάξουν την στιγμή που θα ανέβουν στην εξουσία» λέει ο Λοτσόκι.

Η Ευρώπη δεν φαίνεται να είναι προτεραιότητα για κανένα κόμμα οπότε η Μέρκελ θα μπορούσε να βρει μία ισορροπία ανάμεσα στους δύο και να προχωρήσει την Ευρωπαϊκή της ατζέντα.

Οσον αφορά το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Α. Μέρκελ «τα επόμενα χρόνια προβλέπονται να είναι πιο δύσκολά» λέει ο Εμμανουηλίδης καθώς υπάρχει πλέον «μίσος» κυρίως για τη διαχείριση της με το μεταναστευτικό αλλά και ότι τα τελευταία 16 χρόνια έχει σπρώξει τόσους ανθρώπους έξω από το κόμμα που πλέον οι ανοιχτοί λογαριασμοί είναι πολλοί λέει ο ίδιος. «Είναι ήδη μία Μέρκελ πιο αδύναμη απ’ ότι ήταν στο μέλλον και μία κυβέρνηση συμμαχίας με τρία κόμματα θα την αποδυναμώσει ακόμα πιο πολύ».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X