ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί η Αίγυπτος δεν ανοίγει πλήρως τα σύνορά της στη Γάζα

Οι ανησυχίες της κυβέρνησης Σίσι, οι φόβοι τον Παλαιστινίων για νέα «Νάκμπα» και οι προσδοκίες των ΗΠΑ.

Ενώ μέρα με τη μέρα η πολεμική ανάφλεξη στη Γάζα λαμβάνει τραγικές ανθρωπιστικές διαστάσεις, ένα κομβικό ερώτημα απασχολεί τη διεθνή κοινότητα: Για ποιο λόγο η Αίγυπτος δεν ανοίγει ολοκληρωτικά τα σύνορα της στη Γάζα για την εκκένωση πληθυσμών από την Παλαιστίνη;

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, η Αίγυπτος έχει βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω ενός κρίσιμου διλήμματος, σε σχέση με το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα. Από τη μια υπάρχει η βούληση να βοηθηθούν και να εκκενώσουν τη Γάζα οι βαριά τραυματίες Παλαιστίνιοι. Από την άλλη, η αιγυπτιακή πλευρά απορρίπτει το ενδεχόμενο μιας έξαρσης στις προσφυγικές ροές Παλαιστινίων στη χερσόνησο του Σινά.

Το δημοσίευμα του Guardian επισημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις που αφορούν την απελευθέρωση τραυματιών Παλαιστινίων και ορισμένων ξένων υπηκόων -κατά κύριο λόγο υπό την επίβλεψη Κατάρ- έχουν συνδεθεί άρρηκτα με τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα.

Κι ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, εμφανίστηκε θετικός σε διαπραγματεύσεις για το άνοιγμα ενός διαδρόμου βοήθειας μέσω της Ράφα, οι δραματικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καθιστούν την εν λόγω κίνηση ανεπαρκή.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, ο συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει ξανά το Κερέμ Σαλόμ, ο διάδρομος δηλαδή που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γάζας.

Από την πλευρά του ο Σίσι ξεκαθάρισε στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη που έλαβε χώρα στο Κάιρο στις 21 Οκτωβρίου ότι δεν πρέπει να καταστεί ο ανθρώπινος πόνος μέσο εξαναγκασμού για εκτοπισμούς πληθυσμών. «Η Αίγυπτος επιβεβαίωσε, και επαναλαμβάνει, την σθεναρή απόρριψη του εξαναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων και της μεταφοράς τους σε αιγυπτιακά εδάφη στο Σινά, καθώς αυτό θα γκρεμίσει το όνειρο ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους και θα αποβούν μάταιοι οι αγώνες του παλαιστινιακού λαού και του αραβικού και του ισλαμικού κόσμου που έχουν αντέξει εδώ και 75 χρόνια», είπε.

Ενα έγγραφο-διαρροή από την ισραηλινή κυβέρνηση που φέρεται να συντάχθηκε αυτόν τον μήνα υποδηλώνει ότι πράγματι στα σχέδια του Ισραήλ περιλαμβάνεται η – θεωρητικά προσωρινή – εκδίωξη δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στο Σινά. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι φοβούνται μια επανάληψη της «Νάκμπα», δηλαδή μιας εξέλιξης παρόμοιας με την απέλαση 700.000 Παλαιστινίων το 1948 όταν δημιουργήθηκε το κράτος του Ισραήλ.

Οσον αφορά τη στάση της Αιγύπτου, φαίνεται πως στόχος της ηγεσίας της είναι να μην ακολουθήσει τα παραδείγματα του Λιβάνου και της Ιορδανίας, χώρες δηλαδή οι οποίες φιλοξενούν Παλαιστίνιους πρόσφυγες εδώ και δεκαετίες. Ο Σίσι θεωρεί ότι η στέγαση έως και 1 εκατομμυρίου Παλαιστινίων σε στρατόπεδα στη χώρα είναι πολιτικό ρίσκο το οποίο δεν επιθυμεί να λάβει.

Την ίδια στιγμή, ορισμένες από τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων – τις οποίες έχει επιτρέψει η κυβέρνηση Σίσι – επικαλούνται και χρησιμοποιούν συνθήματα και σύμβολα της αραβικής άνοιξης του 2011 στην Αίγυπτο. Χαρακτηριστική είναι η αναβίωση του συνθήματος «ψωμί, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη». Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο Σίσι – ο οποίος αναστατώνεται και μόνο στο άκουσμα μιας ενδεχόμενης μαζικής εξόδου Παλαιστινίων προς την Αίγυπτο – εξετάζει πως θα διοχετεύσει πολιτικά προς όφελός του τη φιλοπαλαιστινιακή διάθεση της κοινής γνώμης.

Την Τετάρτη, το πέρασμα της Ράφα άνοιξε για την εκκένωση δεκάδων Παλαιστινίων τραυματιών και εκατοντάδων ξένων υπηκόων, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, τα κριτήρια επιλογής για το ποιος μπορεί να φύγει –για την οποία υπήρξαν διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου στο Κατάρ– φαίνεται να μην είναι απολύτως σαφή.

Υπό αυτές τις συνθήκες η πλευρά της Αιγύπτου ανησυχεί ότι η τρέχουσα ροή πληθυσμών μπορεί να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας. Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, ο Σίσι έχει συγκεντρώσει τανκς στην αιγυπτιακή πλευρά των συνόρων έτσι ώστε να αποτρέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται να να επισκεφθεί την περιοχή την Παρασκευή, επενδύει στο ότι αν συνεχιστεί η ομαλή ροή ξένων υπηκόων που εγκαταλείπουν τη Γάζα, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, ακόμη και σε ανθρωπιστικές παύσεις. Θα έλεγε κανείς ότι η αμερικανική πλευρά προσβλέπει σε έναν «ενάρετο» διπλωματικό κύκλο.

Την Τρίτη τα Ηνωμένα Εθνη ανέφεραν ότι 59 φορτηγά που μετέφεραν νερό, τρόφιμα και φάρμακα εισήλθαν στη Γάζα μέσω της Ράφα. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή από τότε που άρχισε εκ νέου η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στις 21 Οκτωβρίου. Στόχος αποτελεί να φτάνουν τα 100 φορτηγά την ημέρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η ροή πριν από τον αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ περιελάμβανε 500 με 800 φορτηγά βοήθειας ημερησίως, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος της ανθρωπιστικής καταστροφής.

Πηγή: Guardian

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση