ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στη Ρωσία και το πιθανό ταξίδι-ορόσημο του Πούτιν στο Πεκίνο

Ο Γουάνγκ είχε επισκεφθεί τη Ρωσία και τον Φεβρουάριο, την παραμονή της πρώτης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας, Γουάνγκ Γι, ξεκινά τη Δευτέρα τετραήμερο ταξίδι στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια του οποίου οι δύο χώρες αναμένεται να δεσμευτούν για την οικοδόμηση βαθύτερης σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Το ταξίδι του Γουάνγκ ερμηνεύεται ως προπαρασκευαστικό μίας επίσκεψης-ορόσημου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο τον Οκτώβριο.

Ο Γουάνγκ, ο οποίος ηγείται του υπουργείου Εξωτερικών καθώς και του γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, θα συναντηθεί με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ στο πλαίσιο ετήσιων συνομιλιών, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Αναμένεται επίσης να θέσει τις βάσεις για την επίσκεψη του Πούτιν στην κινεζική πρωτεύουσα στο πλαίσιο του τρίτου Φόρουμ «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος» έπειτα από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μόσχα τον Μάρτιο.

Ενταλμα σύλληψης

Ο Πούτιν συμμετείχε στα δύο πρώτα Φόρουμ της Κίνας για τη Ζώνη και τον Δρόμο το 2017 και το 2019.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του.

Την 1η Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι αναμένει να συναντηθεί σύντομα με τον Σι, αλλά δεν επιβεβαίωσε ρητά ότι θα ταξιδέψει εκ νέου στην Κίνα.

Το ένταλμα, που εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Σι στη Ρωσία, υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν εισέλθει στο έδαφός τους.

Η Κίνα δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος του Καταστατικού της Ρώμης που οδήγησε στην ίδρυση του ΔΠΔ το 2002.

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Ο Γουάνγκ είχε επισκεφθεί τη Ρωσία και τον Φεβρουάριο, την παραμονή της πρώτης επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επίσκεψη πυροδότησε τότε ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες κατηγόρησαν τις δύο χώρες ότι μοιράζονται όραμα για τον «επαναπροσδιορισμό των συνόρων με τη βία».

Πολύωρες συνομιλίες Γουάνγκ – Σάλιβαν

Ο Γουάνγκ βρισκόταν το Σαββατοκύριακο στη Μάλτα, όπου είχε πολύωρες «εποικοδομητικές» συνομιλίες με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.

Οι συνομιλίες ήταν οι τελευταίες σε σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν τα θεμέλια για συνάντηση μεταξύ του Σι και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν αργότερα φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση