ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:38
 

Η Γαλλία όρισε τα 15 ως ηλικία συναίνεσης στο σεξ

Συνουσία με άτομο κάτω του ορίου αυτού θα θεωρείται βιασμό

Newsroom Κ, Αθήνα

Υστερα από συστάσεις γιατρών και νομικών εμπειρογνωμόνων, η Γαλλία αποφάσισε να ορίσει την ηλικία των 15 ως όριο συναίνεσης στο σεξ. Αυτό σημαίνει ότι η συνουσία με άτομο μικρότερο των 15 ετών θα θεωρείται βιασμός. Η υπουργός Ισότητας της χώρας Μαρλέν Σιαπά είπε στα γαλλικά ΜΜΕ ότι είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη που επελέγη το ανώτατο όριο. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από διαβουλεύσεις με ειδικούς. Με βάση την τρέχουσα νομοθεσία, οι εισαγγελείς καλούνται να αποδείξουν ότι κατά τη συνεύρεση με άτομο ηλικίας 15 ετών χρησιμοποιήθηκε βία, ώστε να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία του βιασμού.

Η αλλαγή έγινε μετά τη δημόσια κατακραυγή που προκάλεσαν δύο πρόσφατες υποθέσεις ανδρών οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι είχαν σεξουαλικές επαφές με 11χρονα κορίτσια. Ο νόμος προβλέπει σήμερα πως, αν δεν αποδειχθεί βία ή συναίνεση, οι δράστες κατηγορούνται μόνο για ασέλγεια εις βάρος ανηλίκου και όχι βιασμό. Η κατηγορία επισείει μέγιστη ποινή κάθειρξης πέντε χρόνια και πρόστιμο 75.000 ευρώ. Οι ποινές είναι επίσης οι ίδιες για ανηλίκους ή ενηλίκους, αλλά οι καταδίκες για βιασμό προβλέπουν πολύ σκληρότερη τιμωρία. Πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι μία στις οκτώ γυναίκες στη Γαλλία έχει πέσει θύμα βιασμού.

Η ρύθμιση για τη θέσπιση «ηλικίας συναίνεσης» θα ενταχθεί σε πακέτο νόμων περί σεξουαλικής βίας και κακοποίησης τις επόμενες εβδομάδες. Αρχικά, η συζήτηση εξέτασε το ενδεχόμενο να θεσπιστεί το όριο στην ηλικία των 13, αλλά οργανώσεις που μάχονται κατά της βίας εις βάρος παιδιών επέμεναν ότι πρέπει να καθοριστεί στα 15. Το ανώτατο αυτό όριο είχε υποστηρίξει εξαρχής τόσο η υπουργός Ισότητας όσο και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Φιγκαρό», η υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας Ανιές Μπουζίν τόνισε ότι η θέσπιση ηλικίας συναίνεσης για το σεξ θα δημιουργήσει συλλογική επαγρύπνηση, ώστε να ενημερωθούν όλοι τι είναι νόμιμο και τι παράνομο. Τον περασμένο Νοέμβριο, ένας 30χρονος απηλλάγη από την κατηγορία του βιασμού, επειδή το δικαστήριο αποφάσισε ότι το 11χρονο θύμα του δεν είχε υποστεί «περιορισμό, απειλή, βία ή αιφνιδιασμό». Σε άλλη υπόθεση, ένας 28χρονος αντιμετώπισε αρχικά κατηγορίες ασέλγειας, επειδή το δικαστήριο απεφάνθη ότι το θύμα δεν είχε πιεστεί σωματικά να κάνει σεξ. Οι ίδιοι δικαστές, ωστόσο, ανακάλεσαν την απόφασή τους τον περασμένο μήνα, απαγγέλλοντας στον δράστη την κατηγορία του βιασμού.

Σε άλλες χώρες

Η νομοθεσία ποικίλλει στην Ευρώπη και η ηλικία συναίνεσης κυμαίνεται από τα 14 έως τα 17 χρόνια. Είναι 14 στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και την Πορτογαλία, 15 στην Ελλάδα, την Πολωνία και τη Σουηδία, 16 στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Ρωσία και 17 στην Κύπρο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 16 και υπάρχει αρχικά το ακλόνητο τεκμήριο της απουσίας συναίνεσης όταν οι υποθέσεις αφορούν άτομα νεότερα από το όριο. Ετσι και στη Γαλλία ο νέος νόμος θα καλεί τον ενήλικο να αποδείξει ότι ο ανήλικος συναίνεσε, αντί να περιμένει από το θύμα να αποδείξει ότι απειλήθηκε ή αιφνιδιάστηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στον Μάιο η Ε.Ε. θα ζητήσει από τις χώρες-μέλη να θέσουν αντίστοιχο ηλικιακό όριο για την εγγραφή ανηλίκων σε ιστοσελίδες χωρίς γονική συναίνεση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αδιαφάνεια εντοπίζει η έρευνα της Ελεγκτικής για το ΡΙΚ

«Τόσος ντόρος για το ΡΙΚ και το μόνο πράγμα που έχει να πει ο Γ. Ελεγκτής είναι ότι το ΡΙΚ προσλαμβάνει ...»
Ελένη Αγαθαγγέλου Δημητριάδη  |  19:32

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η τελική απόκτηση του νέου στόλου αεροσκαφών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην υπόθεση της εξαγοράς ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία

Δύο νέα F35 στην Τουρκία

Σύμφωνα με τους όρους του χρονοδιαγράμματος, οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα στείλουν τα αεροσκάφα στην Τουρκία εντός ενός ή δύο ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X