ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιμαλάια: Κατηγορούν ορειβάτισσα πως προσπέρασε ετοιμοθάνατο βοηθό της για κάνει νέο ρεκόρ

«Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο στις Άλπεις. Τον αντιμετώπισαν σαν δεύτερης κατηγορίας ον. Αν ήταν δυτικός, θα είχε διασωθεί αμέσως»

Τη φιλοδοξία έναντι της ζωής κατηγορείται πως προέταξε μια ορειβάτισσα από τη Νορβηγία η οποία φέρεται να προσπέρασε ετοιμοθάνατο βοηθό της, προκειμένου να φτάσει στην κορυφή του Κ2 στο Πακιστάν και να γίνει η ταχύτερη στον κόσμο που ανέβηκε σε όλες τις κορυφές άνω των 8.000 μέτρων.

Η Κριστίν Χαρίλα αναρριχήθηκε στη δεύτερη υψηλότερη κορυφή του κόσμου στις 27 Ιουλίου, μεταξύ άλλων μαζί με τον 35χρονο Νεπαλέζο Σέρπα της, στην προσπάθειά της να επιτύχει νέα παγκόσμιο ρεκόρ με την κατάκτηση της 14ης υψηλότερης κορυφής της.

Κατά την ανάβαση, ο αχθοφόρος Μοχάμεντ Χασάν έπεσε σε μια απόκρημνη άκρη σε ύψος περίπου 8.200 μέτρων. Η 37χρονη Χαρίλα επέμεινε πως η ομάδα της έκανε το ανθρωπίνως δυνατό να σώσει το Χασάν, αλλά λόγω συνθηκών ήταν ακραία επικίνδυνο να τον μετακινήσουν, μεταφέροντάς τον σε ασφαλές καταφύγιο.

Εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας, όμως, φέρεται να διαψεύδουν τη δική της εκδοχή, εμφανίζοντας την ομάδα της να αναρριχάται στην κορυφογραμμή προς την κορυφή προσπερνώντας τον τραυματισμένο Χασάν.

Οι Αυστριακοί ορειβάτες Βίλχελμ Στάιντλ και Φιλίπ Φλέμινγκ που βρίσκονταν στο σημείο Κ2 εκείνη την ημέρα, υποστηρίζουν πως το υλικό που κατέγραψαν αργότερα με drone, έδειχνε τους ορειβάτες να προσπερνούν τον Χασάν, αντί να προσπαθούν να τον σώσουν.

«Δέχτηκε βοήθεια από ένα άτομο, ενώ όλοι οι άλλοι ανέβαιναν προς την κορυφή. Το γεγονός είναι ότι δεν υπήρξε καμία οργανωμένη επιχείρηση διάσωσης, παρότι υπήρχαν σέρπα και οδηγοί στο σημείο που θα μπορούσαν να αναλάβουν δράση» υποστήριξε ο Φλέμινγκ στην αυστριακή Standard.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο στις Άλπεις. Τον αντιμετώπισαν σαν δεύτερης κατηγορίας ον. Αν ήταν δυτικός, θα είχε διασωθεί αμέσως. Κανείς δεν ένιωσε υπεύθυνος γι’αυτόν. Αυτό που συνέβη εκεί, ήταν ντροπή. Άφησαν έναν άνθρωπο ζωντανό εκεί ώστε να πετύχουν ρεκόρ» κατήγγειλε με τη σειρά του ο Στάιντλ.

Σύμφωνα με τον Στάιντλ ο οποίος επισκέφτηκε μετά την κατάβασή του την οικογένεια του αχθοφόρου, ο Χασάν πήρε τη δουλειά του βοηθού παρά την απειρία του, ώστε να μπορέσει να πληρώσει τα ιατρικά έξοδα για τη διαβητική μητέρα του.


Ο Στάιντλ με τα τρία παιδιά του Χασάν, κάνει εκστρατεία για την οικονομική ενίσχυση της οικογένειας – Πηγή: Twitter

Διαψεύδει η Χαρίλα

Από την πλευρά της η 37χρονη Νορβηγή απορρίπτει τις αιτιάσεις περί παραμέλησης και επιμένει πως η ομάδα της έκανε ό,τι μπορούσε για να σώσει τον Χασάν.

«Δεν αληθεύει το ότι δεν κάναμε τίποτα για να τον βοηθήσουμε. Επί μιάμιση ώρα προσπαθήσαμε να τον σηκώσουμε και ο καμεραμάν μου έμεινε για άλλη μια ώρα για να τον προσέχει. Σε καμία περίπτωση δεν έμεινε μόνος» λέει η ίδια.

«Δεδομένων των συνθηκών, είναι δύσκολο να πει κανείς πώς θα μπορούσε να είχε σωθεί. Έπεσε σε ένα σημείο που πιθανότατα είναι το πιο επικίνδυνο μέρος του βουνού, όπου οι πιθανότητες να μεταφέρεις κάποιον κάτω είναι περιορισμένες» εξηγεί.

Η Κ2, το δεύτερο ψηλότερο βουνό στη Γη μετά το όρος Έβερεστ στα 8.611 μέτρα, βρίσκεται στα σύνορα Πακιστάν και Κίνας. Θεωρείται μία από τις δυσκολότερες κορυφές για τους ορειβάτες και είναι η πιο φονική μεταξύ των πέντε υψηλότερων βουνών του κόσμου, με το ένα πέμπτο όσων επιχειρούν την κατάκτησή του να καταλήγουν στο θάνατο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τοπογραφία του Κ2 είναι δυσκολότερη από τους Έβερεστ, ενώ πιο συχνές είναι εκεί οι πτώσεις βράχων και οι χιονοστιβάδες.

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση