ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισραήλ: Δεκάδες μέλη της Χαμάς και της Φατάχ στους 300 προς απελευθέρωση

Κατάλογο με τα ονόματα 300 κρατουμένων οι οποίοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν, έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ. Στην πλειονότητά τους είναι έφηβοι

ΑΜΠΕ

Κατάλογο με τα ονόματα 300 κρατουμένων, μεταξύ των οποίων 49 μέλη της Χαμάς, 60 της Φάταχ και 17 του Λαϊκού Μέτωπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, οι οποίοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν, έδωσε στη δημοσιότητα το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό κατάλογο, στο πλαίσιο της συμφωνίας για προσωρινή ανθρωπιστική κατάπαυση πυρός στη Γάζα, η πλειονότητα των Παλαιστινίων που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν, είναι έφηβοι.

Ειδικότερα, ο κατάλογος περιλαμβάνει 33 γυναίκες, 123 εφήβους και 144 άνδρες. Ο πιο νέος είναι ο Ανταμ Αμπούντα Χάσαν Γέιτ, 14 ετών, από την προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ. Συνελήφθη τον περασμένο Μάιο κατηγορούμενος για «δολιοφθορά, επίθεση εναντίον αξιωματικού της αστυνομίας και πετροβολισμό».

Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι μια γυναίκα 59 ετών, η Χανάν Σάλαχ Αμπντάλα Μπαργούτι, που συνελήφθη τον Σεπτέμβριο για «δραστηριότητες που σχετίζονταν με τη Χαμάς, μεταξύ των οποίων μεταφορές χρημάτων».

Η πιο γνωστή είναι η 38χρονη Ισράα Τζαάμπις, η οποία κρίθηκε ένοχη για ανατίναξη φιάλης αερίου στο αυτοκίνητό της σε σημείο ελέγχου το 2015, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 11 ετών.

Σημειώνεται πως η συμφωνία για προσωρινή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση 50 από τους συνολικά περίπου 240 ομήρους της Χαμάς είναι η πρώτη που επιτεύχθηκε έπειτα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Η πρώτη φάση προβλέπει την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων και 150 Παλαιστίνιων κρατουμένων μέσα σε τέσσερις ημέρες. Αλλες ανταλλαγές μπορεί να ακολουθήσουν σύμφωνα με την ίδια αναλογία τρεις προς έναν.

Συμφωνία «διπλά καλοδεχούμενη»

Η ισραηλινή οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων HaMoked χαιρέτισε τη συμφωνία.

«Η σύλληψη ομήρων είναι από μόνη της παράνομη, είναι έγκλημα πολέμου, και η Χαμάς έπρεπε να απελευθερώσει όλους τους ομήρους χωρίς όρους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντριά της, Τζέσικα Μοντέλ, εκτιμώντας πως είναι καλό «που το Ισραήλ απελευθερώνει κρατουμένους προκειμένου να επιτύχει αυτόν τον σκοπό».

Η πλειονότητα των Παλαιστίνιων κρατουμένων που μπορεί να απελευθερωθούν είναι «κρατούμενοι σε αναμονή της δίκης τους, για κατηγορίες που ξεκινούν από τη ρίψη πετρών και φθάνουν μέχρι την απόπειρα φόνου», διευκρίνισε, σημειώνοντας την παρουσία γυναικών και εφήβων κρατουμένων χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ή δίκη στο πλαίσιο διοικητικής κράτησης, δηλ. χωρίς να έχει απαγγελθεί καμία κατηγορία από τις ισραηλινές αρχές εναντίον του ανθρώπου που κρατείται.

Η Μοντέλ υπογράμμισε πως «αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να είχαν απελευθερωθεί χωρίς όρους. Αρα μια συμφωνία για να απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι και Παλαιστίνιοι σε διοικητική κράτηση είναι διπλά καλοδεχούμενη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση