ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίεβο: «Ήττα της δημοκρατίας» η παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα το ΝΑΤΟ

Ο σύμβουλος του Ζελένσκι Μιχαήλο Ποντόλιακ απάντησε στην άποψη που εξέφρασε ο Στιάν Γένσεν, προσωπάρχης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ

Kathimerini.gr

«Γελοία» και «ήττα της δημοκρατίας» χαρακτήρισε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ, τη δήλωση αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, για το ενδεχόμενο παραχώρησης εδαφών από την Ουκρανία, ώστε να ενταχθεί στη Συμμαχία.

«Ανταλλαγή εδαφών για την ένταξη στην ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει ότι σκοπίμως επιλέγουμε την ήττα της δημοκρατίας, ενθαρρύνουμε ένα παγκόσμιο εγκληματία, διατηρούμε το ρωσικό καθεστώς, καταστρέφουμε το διεθνές δίκαιο και μεταβιβάζουμε τον πόλεμο σε άλλες γενιές… Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, αν δεν αλλάξει το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία και αν οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ‘θα ανοίξει’ η όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας ‘κακής ειρήνης’ μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνευση αλλά ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας «διαίρεσης της Ευρώπης»: ακόμα και υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της ταχείας προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με επιείκεια», δήλωσε ο Ποντόλιακ στην πλατφόρμα X.

Η δήλωση Ποντόλιακ έρχεται ως απάντηση στην άποψη που εξέφρασε ο Στιάν Γένσεν, προσωπάρχης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεγκ, ο οποίος ανέφερε σε νορβηγικό μέσο ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.

Μιλώντας σε πάνελ στη Νορβηγία για το μέλλον της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μαζί με καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικούς, ο Γένσεν είπε μεταξύ άλλων: «Μια λύση θα μπορούσε να είναι να παραχωρήσει η Ουκρανία εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά μπορεί να είναι μια πιθανή λύση».

Ερωτηθείς από την εφημερίδα VG αν αυτή είναι άποψη του ΝΑΤΟ, ο Γένσεν επεσήμανε ότι η συζήτηση για το μεταπολεμικό καθεστώς βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ότι το ζήτημα της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία έχει τεθεί ήδη από άλλους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση