ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Προς εισήγηση οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο επικείμενο 12ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: Την αξιοσημείωτη πρόοδο σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις της ενταξιακής πορείας της Ουκρανίας επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε δηλώσεις της στο Κίεβο, όπου πραγματοποιεί από το πρωί αιφνιδιαστική επίσκεψη, λίγες μόνο μέρες πριν από τη δημοσίευση της σχετικής έκθεσης.

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, την ερχόμενη Τετάρτη στην έκθεση προόδου η Κομισιόν θα εισηγείται έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κίεβο, μια πολιτική απόφαση, που θα πρέπει ωστόσο να επικυρώσουν οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

«Πρέπει να πω ότι έχετε σημειώσει εξαιρετική πρόοδο, είναι εντυπωσιακό να το βλέπουμε» σημείωσε έχοντας δίπλα της τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελέσκι. «Θα το πιστοποιήσουμε όταν η Κομισιόν θα παρουσιάσει την έκθεσή της για τη διεύρυνση» είπε χαρακτηριστικά. «Η Ουκρανία έχει ήδη συμπληρώσει αρκετά ορόσημα» υπογράμμισε και τόνισε ότι «είναι το αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς».

 

Ωστόσο, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Ουκρανία είναι ακόμα σε διαδικασία προώθησης περισσότερων μεταρρυθμίσεων, αλλά «όταν συμβεί αυτό, είμαι σίγουρη, ότι η Ουκρανία θα πετύχει τον πιο φιλόδοξο στόχο της να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της ενταξιακής της διαδικασίας».

Λίγο αργότερα ενώπιον του ουκρανικού Κοινοβουλίου η πρόεδρος της Κομισιόν εξάλλου αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις, που έχουν ήδη προχωρήσει από την ουκρανική κυβέρνηση.

«Θυμάμαι πολύ καλά όταν, πριν από ένα χρόνο, παρουσιάσαμε τα επτά απαραίτητα βήματα σχετικά με το καθεστώς υποψήφιας χώρας στο δρόμο προς την Ε.Ε» είπε για να προσθέσει «κάποιοι είπαν ότι ήταν πολύ φιλόδοξα. Αλλά η ανταπόκρισή σας ήταν εξαιρετική» είπε για να τονίσει ότι «δεν ζητήσατε λιγότερα ή κάποιο σύντομο δρόμο».

«Το εύρος και το βάθος των μεταρρυθμίσεων που έχετε κάνει είναι εκπληκτικό» ανέφερε απαριθμώντας τις αλλαγές στη συνταγματική δικαιοσύνη, το πρόγραμμα κατά της διαφθοράς, το νέο νόμο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης καθώς και της προστασίας των μειονοτήτων.

12ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας
Με εμφανή στόχο να καθησυχάσει τους Ουκρανούς ότι η Ε.Ε δεν θα σταματήσει τη στήριξή της- ακόμα και εν μέσω άλλων κρίσεων-, η πρόεδρος της Κομισιόν παράλληλα αναφέρθηκε στη συνέχιση της οικονομικής και στρατιωτικής ενίσχυσης της Ουκρανίας, αλλά και στο επικείμενο 12ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

 

«Μπροστά στο θάρρος σας, ένα πράγμα απομένει για εμάς και την υπόλοιπη Ευρώπη να κάνει. Και αυτό είναι να σταθεί δίπλα στην Ουκρανία για όσο διάστημα χρειαστεί. Γι ‘ αυτό, την επόμενη εβδομάδα, ανακοινώνουμε το 12ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας» τόνισε. «Οι νέες κυρώσεις θα περιλαμβάνουν έως και 100 νέα πρόσωπα, νέες απαγορεύσεις εισαγωγών και εξαγωγών, ενέργειες για νέο πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και σκληρά μέτρα σε εταιρείες τρίτων χωρών που παρακάμπτουν τις κυρώσεις» σημείωσε.

Ενίσχυση ύψους 50 δισ. ευρώ

Σχετικά με την οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο ποσό των 50 δισ. ευρώ που αναμένεται να εγκρίνει η Ε.Ε στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προϋπολογισμού της. «Ναι, οι οικονομικές ανάγκες της Ουκρανίας είναι εντυπωσιακές. Και η Ευρώπη θέλει να επενδύσει σε εσάς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείναμε για τη διευκόλυνση της Ουκρανίας, ένα πρωτοφανές ποσό 50 δισ. ευρώ». Και εξήγησε πως αυτό το ποσό θα δοθεί μέσω επιχορηγήσεων από τον προϋπολογισμό αλλά και δανεισμού μέσω των αγορών. Ταυτόχρονα, η Ε.Ε εργάζεται, όπως είπε, για να «αξιοποιήσουμε και τα έσοδα των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων».

Με προφανή στόχο να στείλει σαφές μήνυμα συνέχισης της στήριξης του Κιέβου διασκεδάζοντας, παράλληλα, κάθε φήμη περί «κόπωσης» της Ε.Ε και των κρατών μελών της έναντι του συνεχιζόμενου πολέμου, η πρόεδρος της Κομισιόν είπε «μας διδάσκετε το πραγματικό νόημα της Ευρώπης. Αυτό το πνεύμα με καθοδηγεί εδώ και όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, που ήρθαν στο Κίεβο τις 600 μέρες που μετρά ο πόλεμος». «Φέρνουμε μαζί μας την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων πολιτών. Αλλά δεν φέρνουμε την Ευρώπη προς τα εσάς, γιατί η Ευρώπη είναι ήδη εδώ. Στη μάχη σας για ελευθερία, στις δημοκρατικές σας συζητήσεις, στην αντίστασή σας έναντι της τυραννίας».

«Όλοι μαζί είμαστε Ευρώπη. Ζήτω η Ευρώπη και δόξα στους Ουκρανούς ήρωες» κατέληξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση