ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λέσλι: Η 13χρονη ηρωίδα που φρόντισε τα αδέρφια της επί 40 μέρες στη ζούγκλα

Το αλεύρι κασάβας και η οικειότητά τους με κάποια από τα άγρια φρούτα του δάσους αποδείχτηκαν τα «κλειδιά» επιβίωσης

Το αλεύρι κασάβας, η οικειότητά τους με κάποια από τα άγρια φρούτα του δάσους, αλλά και η σχέση τους με τη φύση αποδείχτηκαν για τα τέσσερα αδέρφια από την Κολομβία που βρέθηκαν ζωντανά μετά τη συντριβή του μικρού αεροσκάφους όπου επέβαιναν, τα «κλειδιά» επιβίωσης επί σαράντα ημέρες στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

«Όταν το τσέσνα τους συνετρίβη, πήραν από τα συντρίμμια τη φαρίνα και με αυτή επέζησαν» ανέφερε στους δημοσιογράφους, έξω από το νοσοκομείο της Μποκοτά όπου νοσηλεύονται τα παιδιά, ο θείος τους, Φιντένσιο Βαλένσια.

O Κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, για τον οποίο η διάσωση των παιδιών είχε αναχθεί σε προσωπικό στοίχημα, επισκέφτηκε τα αδέρφια στο νοσοκομείο της Μπογκοτά – Φωτ.: ΑΡ

Η φαρίνα είναι αλεύρι κασάβας, μιας εδώδιμης ρίζας που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πηγή τροφίμων υδατανθράκων στις τροπικές περιοχές, μετά το ρύζι και τον αραβόσιτο.

«Όταν εξαντλήθηκε, άρχισαν να τρώνε σπόρους» πρόσθεσε ο Βαλένσια.

Παρά την τραγωδία της απώλειας της μητέρας τους στο δυστύχημα και τη δική τους ατυχία, η συγκυρία της περιπέτειας φαίνεται πως ευνόησε τα παιδιά, καθώς «τα φρούτα στη ζούγκλα ήταν στη φάση της ωριμότητά τους» κι έτσι τα παιδιά μπορούσαν να τα φάνε, εξηγεί η Αστριντ Κάεσερες, επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικογενειακής Πρόνοιας της Κολομβίας.

«Τα παιδιά είναι καλά στην υγεία τους» παρότι βρέθηκαν αφυδατωμένα και με τσιμπήματα εντόμων, ανέφερε η θεία τους, Νταμάρις Μουκουτούι, προσθέτοντας πως τα αδέρφια -που θα παραμείνουν στο νοσοκομείο για τουλάχιστον ακόμη δύο με τρεις εβδομάδες- λαμβάνουν υποστήριξη και από ομάδες ψυχικής υγείας.

Λέσλι, η 13χρονη ηρωίδα

Η 13χρονη Λέσλι, το μεγαλύτερο από τα τέσσερα αδέρφια, παρότι παιδί και η ίδια, συνειδητοποίησε από την πρώτη στιγμή πως έπρεπε να γίνει εκείνη ο γονιός για τα παιδιά, κρατώντας τα ζωντανά στο αφιλόξενο και επικίνδυνο μέρος, μέσα στην πυκνή βλάστηση του Αμαζονίου.

Τα τέσσερα αδέρφια ζούσαν με τους γονείς τους στην Αραρακουάρα, ένα χωριό στην καρδιά της ζούγκλας του Αμαζονίου, που είχε δημιουργηθεί το 1930 για την απομόνωση επικίνδυνων εγκληματιών.

Μέλη της φυλής Ουιτότο, η σχέση τους με τη φύση μέσα στο εξαιρετικά εχθρικό περιβάλλον – όπου αναζητούν τη λεία τους ιαγουάροι, πούμα, ερπετά και άλλα αρπακτικά, υπό την απειλή εντόμων και της έλλειψης πόσιμου νερο – ήταν αυτή που κυριάρχησε στη μάχη αυτή επιβίωσης για την 13χρονη Λέσλι, τον εννιάχρονο Σολέινι, τον τετράχρονο Τιέν Νοριέλ και την ενός έτους Κριστίν.

Η Λέσλι, ως παιδί που μεγάλωσε σε περιβάλλον άγριας φύσης, γνώριζε τα μυστικά του δάσους. Ήξερε να προσανατολίζεται από τη θέση του ήλιου, αναγνώριζε τα μονοπάτια και τα βρώσιμα μανιτάρια, μπορούσε να περπατήσει δεκάδες χιλιόμετρα ημερησίως, όπως και τα αδέρφια της, σύμφωνα με τον θείο της.

O παππούς των παιδιών, Φιντένσιο Βαλένσια – Φωτ.: Reuters

Στη σκοτεινιά των πυκνών φυλλωμάτων που είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς μια σιλουέτα ακόμη και σε απόσταση 20 μέτρων, η Λέσλι φρόντιζε οι τέσσερίς τους να παραμένουν κοντά μεταξύ τους, ενώ σύμφωνα με πηγή του στρατού, ήταν εκείνη που είχε στην αγκαλιά της το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας το ενός έτους μωρό αδερφάκι της.

Όπως επιβεβαιώνει η Εθνική Οργάνωση των Λαών των Αμερινδιάνων της Κολομβίας (Opiac), ένας σημαντικός παράγοντας που έπαιξε ρόλο στην επιβίωσή τους είναι το γεγονός ότι είναι ιθαγενείς, είναι αυτός ο πολύ ξεχωριστός δεσμός με την φύση που τους ορίζει.

«Η επιβίωση των παιδιών είναι η απόδειξη της γνώσης και της σχέσης που διατηρούν οι ιθαγενείς με την φύση, ένας δεσμός που διδάσκεται από όταν βρίσκονται στην κοιλιά της μητέρας τους», γράφει σε ανακοίνωσή της η Opiac.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις έρευνες για την ανεύρεση του Ουίλσον, του σκύλου ανίχνευσης, ενός εξάχρονου Μαλινουά, που χάθηκε τις τελευταίες μέρες μέσα στην πυκνή βλάστηση. «Η αρχή μας: δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση