ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κατάσταση σοκ και πολιορκίας το Μέιν: 18 νεκροί, 13 τραυματίες, ασύλληπτος ο δράστης

Η αστυνομία αναζητά έναν έφεδρο του αμερικανικού στρατού, ο οποίος σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές είχε εισαχθεί σε κέντρο ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού

Η κυβερνήτης του Μέιν Τζάνετ Μιλς δήλωσε την Πέμπτη ότι τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 13 τραυματίσθηκαν όταν ένας άνδρας με καραμπίνα επιτέθηκε σε θαμώνες ενός μπόουλινγκ κλαμπ και ενός μπαρ στην πόλη Λιούιστον.

Η αστυνομία αναζητά τον Ρόμπερτ Καρντ, έναν έφεδρο του αμερικανικού στρατού, ο οποίος σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές είχε εισαχθεί σε κέντρο ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Κυκλοφόρησαν φωτογραφίες ενός γενειοφόρου άνδρα με καφέ φούτερ με κουκούλα και τζιν σε έναν από τους τόπους του εγκλήματος, οπλισμένου με κάτι που φαινόταν να είναι ημιαυτόματο τουφέκι.

Τα δημόσια σχολεία της περιοχής ακύρωσαν τα μαθήματα την Πέμπτη και η αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αυτή είναι μια μαύρη μέρα για το Μέιν», δήλωσε η κυβερνήτης Μιλς σε συνέντευξη Τύπου. «Ο κ. Καρντ θεωρείται οπλισμένος και επικίνδυνος και η αστυνομία συμβουλεύει τους κατοίκους του Μέιν να μην τον πλησιάσουν σε καμία περίπτωση».

Σύμφωνα με τον Τζον Μίλερ, επικεφαλής αναλυτή στο CNN, το όπλο που έφερε ο δράστης του νέου πολύνεκρου επεισοδίου ήταν τουφέκι τύπου AR15. Ο ένοπλος, σύμφωνα με τον ίδιο, φορούσε μπλε στρατιωτικό παντελόνι με «φουσκωμένες τσέπες» που υποδήλωνε την πιθανότητα να έφερε πάνω του και άλλα όπλα.

Ο Καρντ φοίτησε στο πανεπιστήμιο του Μέιν μεταξύ 2001 – 2004, σπουδάζοντας μηχανική, όπως επιβεβαίωσε το ίδρυμα στο NBC.

Σύμφωνα με τη Washington Post, η πολιτεία του Μέιν διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά οπλοκατοχής στη χώρα και από τα χαμηλότερα εγκληματικότητας. Συνήθως διαπράττονται περίπου 20 ανθρωποκτονίες ετησίως, εκ των οποίων οι μισές ενδοοικογενειακές.

Η πιο πολύνεκρη επίθεση της τετραετίας

Η χθεσινή είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση του είδους στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2019, όταν νεαρός εφοδιασμένος με AK-47 άνοιξε πυρ σε σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο εναντίον πελατών, κυρίως Μεξικανών και Λατινοαμερικανών, διαπράττοντας –σύμφωνα με τις Αρχές– έγκλημα ρατσιστικού μίσους.

Η φονικότερη επίθεση ενόπλου στην αμερικανική ιστορία διαπράχθηκε στο Λας Βέγκας το 2017, όταν άνδρας που είχε στην κατοχή του αρκετά αυτόματα τουφέκια άνοιξε πυρ από δωμάτιο σε υψηλό όροφο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας. Απολογισμός: 58 νεκροί.

Οι ΗΠΑ πληρώνουν εξαιρετικά βαρύ τίμημα για την ευρεία διάδοση των όπλων στην επικράτειά τους και για την ευκολία με την οποία μπορούν να αποκτούν πρόσβαση σ’ αυτά οι Αμερικανοί.

Η χώρα μετράει περισσότερα όπλα (κάπου 400 εκατ.) απ’ ό,τι κατοίκους, ενώ ένας ενήλικος στους τρεις έχει στην κατοχή του τουλάχιστον ένα όπλο και σχεδόν ένας στους δύο ζει σε νοικοκυριό με τουλάχιστον ένα όπλο.

Συνέπεια της διάδοσής τους είναι ο εξαιρετικά υψηλός δείκτης θανάτων εξαιτίας βίαιων επεισοδίων με τη χρήση όπλων στις ΗΠΑ, ο οποίος δεν χωράει καμιά σύγκριση με αυτούς σε άλλες οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες.

Χωρίς να λογαριάζονται καν οι αυτοκτονίες, το τρέχον έτος έχουν σκοτωθεί από σφαίρες πάνω από 15.000 άνθρωποι στη χώρα, κατά τους αριθμούς του εξειδικευμένου ιστότοπου Gun Violence Archive.

Είναι τα λεγόμενα mass shootings –επιθέσεις ενόπλων με τουλάχιστον τέσσερα θύματα, στην ορολογία των αμερικανικών υπηρεσιών επιβολής της τάξης– αυτά που σοκάρουν περισσότερο και μένουν χαραγμένα στη μνήμη των Αμερικανών, ενώ, κάθε φορά, αναδεικνύουν το πελώριο ιδεολογικό χάσμα των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών όταν τίθεται το ζήτημα πώς πρέπει να προλαμβάνονται τέτοιες τραγωδίες.

Η πρόσφατη αμερικανική Ιστορία είναι γεμάτη δολοφονίες αυτού του τύπου, που δεν αφήνουν αλώβητο κανέναν απολύτως χώρο της καθημερινής ζωής: ούτε τους χώρους εργασίας, ούτε τις εκκλησίες, ούτε τα σούπερ μάρκετ, ούτε τα νυχτερινά κέντρα, ούτε τους δημόσιους δρόμους, ούτε τα μέσα συγκοινωνίας, ούτε τα σχολεία.

Παρά τις πολλές μαζικές κινητοποιήσεις, ακόμη και ενός εκατομμυρίου και πλέον διαδηλωτών, στην πορεία των ετών, το αμερικανικό Κογκρέσο ουδέποτε υιοθέτησε κάποιο φιλόδοξο νομοσχέδιο για την οπλοκατοχή, καθώς πολλά μέλη του επηρεάζονται από το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA, το μεγαλύτερο του είδους στην Αμερική.

Στη χώρα αυτή, όπου η οπλοκατοχή θεωρείται από εκατομμύρια πολίτες θεμελιώδες και αναπόσπαστο συνταγματικό τους δικαίωμα, οι μόνες πρόσφατες νομοθετικές πρόοδοι ήταν εντελώς οριακές, ιδίως η διεύρυνση των ελέγχων του ποινικού μητρώου και του ψυχιατρικού ιστορικού των επίδοξων αγοραστών όπλων.

Πηγή: Reuters, AFP, CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση