ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:32
 

Μεγάλη ανησυχία για την κρίση στην Υεμένη εκφράζει ο πάπας Φραγκίσκος

«Ο πληθυσμός είναι εξουθενωμένος από την μακροχρόνια σύρραξη και πολλά, πολλά παιδιά υποφέρουν από την πείνα» ανέφερε ο Πάπας

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες και να διασφαλίσουν ότι οι προμήθειες τροφίμων φθάνουν στον λαό της Υεμένης που υποφέρει.
 
"Ο πληθυσμός είναι εξουθενωμένος από την μακροχρόνια σύρραξη και πολλά, πολλά παιδιά υποφέρουν από την πείνα αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αποθέματα τροφίμων. Η κραυγή αυτών των παιδιών και των γονέων τους υψώνεται μέχρι τον Θεό", είπε ο πάπας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για τον καθιερωμένο κυριακάτικο χαιρετισμό του στους πιστούς στο Βατικανό.
 
"Κάνω έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και στη διεθνή κοινότητα να πιέσουν επειγόντως ώστε να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί, να διασφαλιστεί η διανομή των τροφίμων και (όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές) να εργαστούν για το καλό του πληθυσμού" είπε. "Υπάρχουν παιδιά που πεινούν, διψούν, δεν έχουν φάρμακα", πρόσθεσε.
 
Τα ΗΕ έχουν διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο στην υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική συμμαχία που διεξάγει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια πόλεμο κατά του συνδεόμενου με το Ιράν κινήματος των Χούτι στην Υεμένη σε μια πολεμική σύγκρουση, η οποία έχει ωθήσει την φτωχότερη χώρα στην χερσόνησο στο χείλος του λιμού. Ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος πάπας που μεταβαίνει στην Αραβική Χερσόνησο και αναμένεται ότι θα εκφωνήσει δύο δημόσιες ομιλίες.
 
Αντιπρόσωποι και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη συναντήθηκαν σήμερα σε ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια προσπάθεια, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εφαρμογή της απόσυρσης των στρατευμάτων από την πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, την Χοντάιντα, η οποία συμφωνήθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Δεκεμβρίου αλλά έχει "παγώσει", δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.
 
Τα Ηνωμένα Έθνη επιβλέπουν την εφαρμογή της εκεχειρίας και την απόσυρση των στρατευμάτων από τη συγκεκριμένη πόλη, που είναι το βασικό σημείο εισόδου για όλες τις εισαγωγές στη χώρα, με την ελπίδα ότι θα καταλήξει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο. Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές επρόκειτο να αποσύρουν τις δυνάμεις τους μέχρι τις 7 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να αποφύγουν μια ευρείας κλίμακας επίθεση στην Χοντάιντα αλλά απέτυχαν να το πράξουν καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούτι και η υποστηριζόμενη απο τη Σαουδική Αραβία κυβέρνηση διαφώνησαν για το ποιός θα έχει τον έλεγχο της πόλης και των λιμανιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η τελική απόκτηση του νέου στόλου αεροσκαφών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην υπόθεση της εξαγοράς ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία

Δύο νέα F35 στην Τουρκία

Σύμφωνα με τους όρους του χρονοδιαγράμματος, οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα στείλουν τα αεροσκάφα στην Τουρκία εντός ενός ή δύο ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X