ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέση Ανατολή: Πώς θα είναι το επόμενο στάδιο του πολέμου

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε την Τρίτη ότι ο στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για το επόμενο στάδιο του πολέμου

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε την Τρίτη ότι ο στρατός είναι «έτοιμος και αποφασισμένος» για το επόμενο στάδιο του πολέμου και περιμένει πολιτικές οδηγίες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Χαγκάρι σημείωσε ότι το Ισραήλ μαθαίνει από την εμπειρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «ο πόλεμός μας γίνεται στα σύνορά μας, όχι χιλιάδες μίλια μακριά από το Ισραήλ» και τόνισε ότι είναι προετοιμασμένος για εβδομάδες μάχης.

Ο Χαγκάρι είπε ακόμη ότι η Αίγυπτος παίζει βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Γάζα, η οποία, όπως είπε, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Ισραήλ.

Η δήλωση του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού έρχεται σε συνέχεια δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ εκφράζουν ανησυχίες για το σχέδιο δράσης του Ισραήλ στη Γάζα.

Επιδρομές περιορισμένης κλίμακας

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα στους New York Times, «να ανησυχεί ότι το Ισραήλ δεν έχει εφικτούς στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα και ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν είναι ακόμη έτοιμες να εξαπολύσουν χερσαία εισβολή με λειτουργικό σχέδιο».

Ανώτεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης φέρονται να έχουν προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι πρέπει να αποφασίσει αν, για παράδειγμα, θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει τη Χαμάς χρησιμοποιώντας «χειρουργικές» αεροπορικές επιδρομές σε συνδυασμό με στοχευμένες επιδρομές από στρατεύματα ειδικών επιχειρήσεων.

Αυτό έκαναν τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη και τα ιρακινά και κουρδικά στρατεύματα στη Μοσούλη.

Χερσαία εισβολή

Εναλλακτικά, το Ισραήλ θα εισβάλλει στη Γάζα με άρματα μάχης και πεζικό, όπως έκαναν οι Αμερικανοί πεζοναύτες και στρατιώτες, μαζί με ιρακινές και βρετανικές δυνάμεις, στη Φαλούτζα το 2004.

Και οι δύο τακτικές θα οδηγήσουν σε βαριές απώλειες, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι, αλλά μια χερσαία επιχείρηση θα μπορούσε να είναι πολύ πιο αιματηρή, για στρατεύματα και πολίτες.

Στο Πεντάγωνο, πολλοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις εκκαθάρισης της Μοσούλης και της Ράκκα στο Ιράκ, περισσότερο από μία δεκαετία μετά τη Φαλούτζα, αποτελούν καλύτερο μοντέλο για τον αστικό πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, η χερσαία εισβολή, υπέρ της οποίας τάσσονται αξιωματούχοι και αναλυτές εντός και εκτός Ισραήλ, με μάχες μέσα στον αστικό ιστό της Γάζας ανά οικοδομικό τετράγωνο, θα είναι «μακροχρόνια προσπάθεια».

Ο ιρακινός στρατός, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών, χρειάστηκε εννέα μήνες για να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από τη Μοσούλη.

Οι άμαχοι

Καθώς ο ισραηλινός στρατός φέρεται να περιμένει την εντολή από την πολιτική ηγεσία για το επόμενο βήμα, η κυβέρνηση Νετανιάχου καλείται να «ζυγίσει» τον αντίκτυπο των ενεργειών της, λαμβάνοντας υπόψη της καταρχάς τις διεθνείς εκκλήσεις για σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για προστασία των αμάχων.

«Ενα από τα πράγματα που μάθαμε είναι πώς να λαμβάνουμε υπόψη μας τους αμάχους στον χώρο της μάχης, και είναι μέρος του χώρου της μάχης, και εμείς, σύμφωνα με το δίκαιο του πολέμου, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε αυτούς τους αμάχους», δήλωσε ο Οστιν την Κυριακή.

Ωστόσο, τόσο η Μοσούλη όσο και η Ράκα είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αν και οι αριθμοί μπορεί να ποικίλλουν, το Associated Press ανεβάζει τον αριθμό των αμάχων που σκοτώθηκαν στη Μοσούλη από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους από 9.000 έως 11.000.

Η προετοιμασία της Χαμάς

Αλλη παράμετρος που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως το Ισραήλ θα πρέπει να λάβει υπόψη πριν ξεκινήσει το επόμενο στάδιο του πολέμου, είναι η προετοιμασία της Χαμάς.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε δύο χρόνια για να προετοιμάσει την άμυνα στη Μοσούλη, σύμφωνα με τον Μάικλ Νάιτς, συνεργάτη του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον.

«Η Χαμάς είχε 15 χρόνια για να προετοιμαστεί αναπτύσσοντας υπόγειες, επίγειες και υπέργειες οχυρώσεις, σήραγγες επικοινωνίας και θέσεις μάχης, ναρκοπέδια, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, αντιπυραυλικές νάρκες, διατρητικούς μηχανισμούς και κτίρια – παγίδες», έγραψε ο Νάιτς σε ανάλυσή του νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Οι όμηροι και η βοήθεια στη Γάζα

Ακόμη, η προστασία και η απελευθέρωση των ομήρων αποτελεί προτεραιότητα τόσο για το Ισραήλ όσο και για τους συμμάχους του.

Ο γερουσιαστής Τζακ Ριντ, Δημοκρατικός από το Ρόουντ Αϊλαντ, επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων στο αμερικανικό Κογκρέσο κάλεσε τη Δευτέρα το Ισραήλ να καθυστερήσει την χερσαία εισβολή στη Γάζα για να κερδίσει χρόνο για τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους, να επιτρέψει να φτάσει στους Παλαιστίνιους αμάχους περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια και να δώσει στους Ισραηλινούς διοικητές περισσότερες ευκαιρίες να τελειοποιήσουν τον σχεδιασμό τους για την αστική μάχη.

Πιο περίπλοκο στάδιο

Το βράδυ της Δευτέρας, πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι στο Ισραήλ έκριναν απαραίτητο να εκδώσουν κοινή δήλωση που ανέφερε ότι είναι ενωμένοι ως προς τις απόψεις και τα μετέπειτα σχέδιά τους.

Αυτό συνέβη, σύμφωνα με τον διεθνή αναλυτή του BBC, εξειδικευμένο στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, Τζέρεμι Μπάουεν, «επειδή υπήρξαν ενημερώσεις – από όλες τις πλευρές – που υποδήλωναν ότι ο στρατός επιδιώκει να προχωρήσει σε χερσαία επιχείρηση και οι πολιτικοί αμφιταλαντεύονται».

Γενικά, επικρατεί ασάφεια ως προς τον τρόπο με τον οποίο οι ισραηλινές δυνάμεις θα επιδιώξουν να «καθαρίσουν με τη Χαμάς», όπως αρχικά υποσχέθηκαν.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς, χρησιμοποιώντας την πίεση για τους ομήρους – οι οικογένειές τους πραγματοποιούν μόνιμη πλέον διαμαρτυρία έξω από το αρχηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ – προετοιμάζεται για το επόμενο, σε κάθε περίπτωση, πιο περίπλοκο, στάδιο του πολέμου.

Η κατάσταση θα μπορούσε να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη, αν άνοιγε δεύτερο μέτωπο στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, εντείνοντας την ανησυχία για περιφερειακή κλιμάκωση.

Με πληροφορίες από Reuters, AP, NYT, BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση