ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία

Η γέφυρα 19 χιλιομέτρων στον Κιμμέριο Βόσπορο εξυπηρετεί τον γεωπολιτικό στόχο της ένωσης της Ρωσίας με την Κριμαία.

ΠΗΓΗ: Reuters

REUTERS, A.P.

Οι τσάροι το ονειρεύτηκαν, ο Χίτλερ το προσπάθησε, ο Στάλιν παρομοίως. Τελικά, εκείνος που το πέτυχε ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Η κατασκευαστική τεχνολογία του 21ου αιώνα και η ιδιαίτερη σημασία της Κριμαίας για τον ένοικο του Κρεμλίνου οδήγησαν σε ένα από τα ταχύτερα κατασκευαστικά «σπριντ» στην ιστορία της χώρας, με στόχο το δύσκολο έργο της γεφύρωσης των Στενών του Κερτς.

Η γέφυρα 19 χιλιομέτρων στον Κιμμέριο Βόσπορο (όπως ήταν γνωστά στην αρχαιότητα τα στενά που χωρίζουν την Αζοφική Θάλασσα από τον υπόλοιπο Εύξεινο Πόντο) εξυπηρετεί τον γεωπολιτικό στόχο της ένωσης της Ρωσίας με την Κριμαία. Η χερσόνησος, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, ήταν συχνά αποκομμένη από τη Ρωσία λόγω θαλασσοταραχής, μια πραγματικότητα που ενέτεινε την απομόνωσή της, σε συνδυασμό με τα κλειστά σύνορα προς την Ουκρανία.

Η οικονομική κατάσταση της Ρωσίας είναι δεινή, λόγω και των διεθνών κυρώσεων, αλλά ο Πούτιν δεν φείσθηκε χρημάτων προκειμένου να ολοκληρωθεί, σε διάστημα 25 μηνών το μεγαλύτερο τμήμα της γέφυρας. Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος πήρε το τιμόνι φορτηγού και βρέθηκε επικεφαλής της πρώτης διάσχισης της γέφυρας από πομπή τροχοφόρων οχημάτων. Το σιδηροδρομικό κομμάτι αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2019.

Το κόστος της γέφυρας υπολογίζεται στα 7 δισ. δολάρια, ενώ το μήκος της την τοποθετεί στην κορυφή του καταλόγου με τις μακρύτερες οδικές και σιδηροδρομικές γέφυρες της Ευρώπης, ξεπερνώντας τη γέφυρα Βάσκο ντα Γκάμα στην Πορτογαλία. Στο μεγαλύτερο μέρος της, η γέφυρα βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ο μοναδικός δίαυλος ναυσιπλοΐας είναι κάτω από το τοξωτό τμήμα.

Το γεγονός ότι μέσω της γέφυρας αυτής, η Ρωσία οριοθετεί την πρόσβαση προς την Αζοφική Θάλασσα, που ανήκει στην Ουκρανία, προξένησε τις διαμαρτυρίες του Κιέβου, ενώ οι δυτικές πρωτεύουσες αξιοποίησαν την ευκαιρία των εγκαινίων για να θυμίσουν ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η χερσόνησος ήταν ανέκαθεν ρωσική και ότι είχε μεταβιβαστεί στην Ουκρανία ως συμβολικό «δώρο» την περίοδο που δεν υπήρχαν σύνορα ανάμεσα στις σοβιετικές σοσιαλιστικές δημοκρατίες. Στο μεταξύ, στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ στο Σότσι την Παρασκευή, ο Πούτιν αποδέχθηκε την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Ανατολική Ουκρανία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκτόνωση των εντάσεων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση