ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 00:16
 

Mήνυμα ΕΕ στο Λονδίνο: Αυτή είναι η τελική συμφωνία για το Brexit

Στη Σύνοδο Κορυφής που εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες την Κυριακή, η Τερέζα Μέι πλέον έχει μία συμφωνία στα χέρια της

Newsroom Κ, Αθήνα

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Οι ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν σήμερα και τυπικά την συμφωνία του Brexit προειδοποιώντας συγχρόνως την βρετανίδα πρωθυπουργό ότι αυτή θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας καθώς όπως τονίζουν οι διαπραγματεύσεις δεν θα ξαναρχίσουν αν οι Βρετανοί πολιτικοί τις απορρίψουν.

Στη Σύνοδο Κορυφής που εξελίχθηκε στις Βρυξέλλες την Κυριακή, η Τερέζα Μέι πλέον έχει μία συμφωνία στα χέρια της, με την οποία θα επιστρέψει στο Λονδίνο και την οποία θα πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο της.

«Το Βrexit κατάφερε να δώσει στην ΕΕ μία πρωτόγνωρη ενότητα» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ χαρακτήρισε την συμφωνία «διπλωματικό αριστούργημα»

«Αυτή είναι η μοναδική συμφωνία» δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ενώ ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Βρετανική Βουλή θα πρέπει να καταλάβει ότι «δεν είναι μόνο η καλύτερη δυνατή συμφωνία αλλά και η μόνη δυνατή συμφωνία» όπως είπε χαρακτηριστικά στην συνέντευξη τύπου μετά την λήξη της Συνόδου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «αυτοί που απορρίπτουν την συμφωνία για το Brexit ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο θα απογοητευτούν μέσα σε δευτερόλεπτα» θέλοντας με αυτό τον τρόπο να στηρίξει την κ. Μέι η οποία θα πρέπει να πείσει το κόμμα της ότι η συμφωνία που έχει στα χέρια της ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να κάνει.

Οι ηγέτες σήμερα, όπως έχουν δείξει τους τελευταίους 19 μήνες που διαπραγματεύονται την συμφωνία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ήταν ιδιαίτερα ενωμένοι λέγοντας με κάθε τρόπο ότι αυτή η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η καλύτερη που μπορεί να πάρει η κ. Μέι.

«Δεν είναι μόνο αρνητικό το Βrexit» είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ.

«Το Βrexit κατάφερε να δώσει στην ΕΕ μία πρωτόγνωρη ενότητα» είπε και πρόσθεσε πως « μπορούμε να είμαστε ισχυροί μόνο αν υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας μαζί, και αυτή έχει υπάρξει μία θετική εμπειρία» είπε ενώ χαρακτήρισε την συμφωνία «διπλωματικό αριστούργημα».

«Πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο της Μ. Βρετανίας θα επικυρώσει την συμφωνία, γιατί είναι ένα σοφό κοινοβούλιο» είπε ο κ. Γιουνκέρ, εκφράζοντας και την ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες να θέλουν να «ξορκίσουν την πιθανότητα να μην περάσει από την Βουλή» όπως έλεγε Έλληνας αξιωματούχος. «Είναι μία πιθανότητα που κανένας δεν θέλει να συζητήσει σήμερα» έλεγε ο ίδιος.

H κ. Μέι προσπαθώντας να «πουλήσει» τη συμφωνία στο Βρετανικό κοινό τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει η ελεύθερη διακίνηση πολιτών ενώ θα δώσει τέλος στα υπέρογκα ποσά που πλήρωνε η Μ. Βρετανία στην ΕΕ κάθε χρόνο. Έκανε έκκληση στους εργαζόμενους λέγοντας ότι η συμφωνία θα είναι θετική για την αγορά εργασίας και για τις επιχειρήσεις και τόνισε αυτό που είπαν με όλους τους τόνους και οι ευρωπαίοι ηγέτες πως «αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή».

Όσον αφορά στα ελληνικά ζητήματα οι γεωγραφικές σημάνσεις για τα ελληνικά προϊόντα όπως φέτα ελαιόλαδο κλπ προστατεύονται κανονικά όπως και σήμερα και κάτι το οποίο θα ισχύει και μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Συγχρόνως για την ελληνική πλευρά ήταν σημαντικό να γίνει μία συγκεκριμένη αναφορά στα συμπεράσματα στο οποίο να αναφέρεται πως οι σχέσεις ΕΕ- Η.Β είναι μία «μοναδική σχέση» έτσι ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα άλλες χώρες όπως η Τουρκία να ζητήσει το ίδιο πλαίσιο συνεργασίας.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Η εργοδότηση πρώην κρατικών αξιωματούχων στον ιδιωτικό τομέα στην Επ. Θεσμών

«Οι βουλευτές που υποβάλλουν προτάσεις νόμου, προβαίνουν σε δημόσια διαβούλευση;»
YiannakisKosti  |  16:38

Έξυπνο τουριστικό κράτος η Κύπρος σε επτά βήματα

«Ωραία! Να προσθέσουμε ακόμα ένα πανεπιστήμιο πέραν του ΤΕΠΑΚ που θα βγάζει διευθυντές ξενοδοχείων και ...»
YiannakisKosti  |  15:26

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Καλησπέρα σας, Θα ήθελα να συγχαρω για την έγκαιρη ΦΤΩΧΗ πληροφόρησή και ενημέρωση των γεγονότων. Η ...»
Christos  |  21:55

Συνελήφθησαν τρείς φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας

«Συνελήφθηκαν τρία άτομα φρουροί ασφαλείας ιδιωτικής εταιρείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ΚΥΠΕ - Φανίτσα ...»
C.IOANNIDIS  |  21:52

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η τελική απόκτηση του νέου στόλου αεροσκαφών θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην υπόθεση της εξαγοράς ρωσικών πυραύλων από την Τουρκία

Δύο νέα F35 στην Τουρκία

Σύμφωνα με τους όρους του χρονοδιαγράμματος, οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι θα στείλουν τα αεροσκάφα στην Τουρκία εντός ενός ή δύο ...
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X